Var försiktig, det är i alla fall jag……

Schäfervalp leker med Boxervalp….. Underbart 🙂

 

Ska en hund få leka med andra hundar?  – Ja, om hunden vill det. Inte annars!

Det finns faktiskt hundar som inte alls är speciellt förtjust i att leka med andra hundar, och det är helt okej och är inget fel med det. Låt hunden avgöra själv, tvinga den inte till att leka med andra hundar om den inte vill. Finns inget bra syfte med det.

Hur ska man då tänka då det gäller att låta sin hund umgås med andra hundar?

Det finns faktiskt en del att tänka på tycker jag.

1/ Är jag helt säker på att den hund jag låter min hund hälsa på faktiskt är snäll? Eller är det bara ägaren till den andra hunden som tror och tycker det? En av de vanligaste bitskadorna som uppstår är just då två ägare ska låta sina hundar “umgås”.

2/ Även om du och den andra hundägaren är överens om att låta hundarna träffa varandra, så glöm inte bort att du har ett strikt ägaransvar. Det vill säga – hur överens ni än var, blir det bråk, och din hund skadar den andra hunden så kan du och din hund råka riktigt illa ut. Både ekonomisk och med andra polisiära följder.

3/ Bara för att du tycker det är bra att din hund leker med andra hundar, låt den inte hälsa på varenda hund ni möter – Då får du sannolikt problem vid hundmöten.
Din hund ska ha lekkamrater (om den gillar det). Men denna lek ska inte ske på promenader (förflyttningar från A till B) utan vid speciella tillfällen. Jag själv är väldigt noga med detta. Min hund ska inte “söka lekkamrater” på promenaden. På promenaden vill jag till och med att mina hundar ska ignorera andra hundar. Kanske kan en bra regel vara att min hund aldrig får hälsa på andra hundar då den är i koppel.

4/ Frågan – “Är det en hane eller tik?” – och då svaret låter bra för dig…… Tänk dig då för. Att hanar och tikar aldrig skulle slåss med varandra är en skröna. Det är alltså ingen garanti att allt går bra bara för att den hund jag låter min hund hälsa på är av motsatt kön.

5/ När du funderar på att låta din hund umgås med en hund du inte känner, ställ dig då frågorna – Är det för min egen eller hundens skull jag vill detta? Vad vinner jag och min hund på detta?
Var försiktig med att låta din hund hälsa på för dig okända hundar, det är i alla fall jag.

 

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

13 Inlägg för Var försiktig, det är i alla fall jag……

 1. Katarina skriver:

  Mina hundar har din flock o sina vänner bland hundar i bekantskapen, det räcker för oss så jag undviker att dom ska hälsa på en massa främmande hundar vi möter ute.

 2. Ulla Andersson skriver:

  Helt rätt! Min hund och jag passerar andra hundar utan att min hund reagerar på att vi möter en annan hund. Går förbi utan att ens titta på mötande hund. Väldigt skönt som hundägare. Min hun ör en Rottis tik på 8,5 år. Mitt problem egentligen gnet problem
  är människor som ska hälsa på min hund på promenader. Jag svara nästan alltid att det beror på om hon vill hälsa därför jag läser bra av min hund. Ser jag att hon är tveksam så säger jag nej.

 3. Susanne skriver:

  Min tik vill ogärna leka med okända hundar,hon kan hälsa sen är det bra. Hon har sina polare tycker hon.
  En gång blev hon påhoppad av en hanhund när hon höglöpte.
  Han skulle inte para sig,utan slåss. Det tyckte jag var lite galet!

 4. Josefine skriver:

  Kollade precis på ett gäng gamla klipp på dig från hunsmässan. Du är grym! Känns bra att kolla igenom nu innan vi får hem vår valp. 🙂
  Mvh Josefine

 5. Anna skriver:

  Jag och min sambo har en liten valp på tre månader. Vi har läst dina tips på bloggen och vill gärna göra som du rekommenderar, att han inte hälsar på andra hundar när vi promenerar. Problemet är att där vi bor har många hund och vissa låter hundarna gå lösa utan att de kallar in sin hund vid hundmöten. Det hjälper oftast inte att be ägaren kalla in eller koppla sin hund och hunden springer alltså då fram till vår hund utan tillåtelse. Hur agerar vi bäst i dessa situationer för att vår hund ska växa upp till en trygg individ (vissa av dessa hundar som går lösa är inte heller snälla mot andra hundar)? Även om hunden som springer fram är vänlig och vill leka så vill vi ju ändå inte att vår hund ska få en förväntan att hälsa på hundar vi möter på promenaden. Tacksam för tips och råd!

  • Emelie skriver:

   Vilka oansvariga hundägare det verkar bo där du bor! Förstår att du blir upprörd.
   Jag tänker såhär: man kan inte ändra någon annan än sig själv (tyvärr) så då kanske det bästa är att försöka göra det bästa av situationen. Finns säkert många olika sätt men själv skulle jag nog börja med att sätta sig på huk, hälsa på den uppfostrade hunden & mata den med det godaste godiset du har. Finns inget som sticker i oansvariga hundägares ögon så mycket som om deras hund tycker mer om dig (passa på att säg att det är lök, socker, gluten eller nått annat i 😉 ). Förhoppningsvis blir de lite avis och håller koll på sin hund.
   Och din egen valp kommer efter några gånger fatta: det kommer en hund till oss -> nu brukar matte va det bästa som finns med alla mina favoritgodisar (=valpen bryr sig om dig, vilket alltid är målet, och inte den andra hunden).

 6. Alfahonan skriver:

  Ett tips ha två hundar (om det är möjligt) då har man löst problemet med att dom ska leka/hälsa på andra hundar dom behöver inte det

 7. Diana skriver:

  Bra skrivet!! Mina hundar har varandra och några få vänner det tycker jag räcker gott och väl, inte springer jag runt och hälsar på var enda en jag träffar.. ☺️

 8. Marion skriver:

  Ja, tänk om folk kunde begripa något så enkelt…..
  Min egen tex, har hundar han tycker om… MEN…. leka? Nix! Han är så nöjd med att träffa dem… nosa (typ säga hej.) och sedan gå en koppelpromenad med dem. Det är både små och stora hundar..
  De som känner oss, tar det för vad det är… Men andra *suck* vad skit man får… Istället för att acceptera att min hund är som han är, och hålla undan sin egen pga det, så får jag höra att jag är en elak jävel (det är det snällaste de säger) som inte släpper ihop min med allt och alla… Vissa envisas med att försöka släppa fram den egna hunden, trots att min talar om att den ska hålla sig undan… Trots att även jag sagt Nej. Deras Fido är ju sååå snäll…. mmm Ledsen, men det är inte min 🙂 och jag vill verkligen inte att deras hund ska bli skadad, och jag vill heller inte betala för något jag gjort allt för att undvika ska hända.

 9. Petra Almqvist skriver:

  Min hund får hälsa på vissa hundar under prommenaden. Det gör henne glad och positiv. Hon häsar bara på hundar där både hon och den andra vill hälsa och inte är fientliga mot varandra. Leker gör hon i princip endast med min dotters hund och med människor.

 10. Puffen skriver:

  Känner gen mig och vovven i Marion och Petras kommentarer.
  Dock har han ryggproblem, så de envisa som vill att vovvarna ska hälsa, får svaret – han har ont i ryggen.

 11. Becca skriver:

  Jag har funderat på när du sagt att du skulle bli besviken om din hund inte skulle bry sig om den stod en tallrik mat framme eller något i stil med de. Men min hund är märklig, ligger de mat i skålen och vi går från hemmet så tar hon det, på bordet om vi går hemifrån tar hon det och egentligen äta allt överallt.Hon är extremt matglad så med godis kan man få henne att göra allt. DÄREMOT har vi en helt öppen hundmats påse i köket som det bara är att sticka ned nosen i men det rör hon inte oavsett om vi är hemma eller ej. Märkligt tycker jag….hon vet att den är där . Då Andra hundar är hemma här springer dom till den direkt. ( & nej vi har aldrig skällt ut henne om hon försökt för hon har aldrig gjort de.) opassande till inlägg men ville bara dela med mig.

 12. Molly skriver:

  Semestertider…
  Folk som kommer till sina stugor tycker att då kan hunden få gå lös, vi är på landet !
  De kan skicka sina barn/unga vuxna ut på promenad, helt ansvarslöst !
  En ovan hundförare kan inte hantera alla möten och problem kan uppstå.
  Hundar kan oftast läsa av varandra på håll och behöver inte “nosa”
  Vi bor på landet, ett stor tomtområde är nära oss och semestertider är en plåga.
  Ölburkar, godispapper, snuspåsar, tuggummi,hundbajs, fy fy !
  Vi har en ganska stor inhägnad tomt som räcker till spring och lek men utanför tomten är vår hund alltid kopplad, alltid !