Din hund är olycklig.

Vill bara kort påminna om hundstallet, och www.hundstallet.se 🙂

 

Nu ska jag prata lite om hunden som inte vill vara ensam hemma…… igen.
Jag har blivit ombedd via instagram att ta upp detta snart tusentals gånger. Men att ta upp det på insta går inte bra. Därför blir det här igen.

En hund som ylar och skäller, kissar och bajsar, biter sönder saker, då den blir lämnad ensam beror på en enda sak – Den blir olycklig av att bli lämnad ensam. Den känner sig helt enkelt inte trygg.
Hunden protesterar inte, den jävlas inte – Den är bara olycklig!

Först tre enkla saker –

 • När du kommer hem, eller in till rummet där hunden finns, när den blivit ensam en stund – uppmuntra inte hundens stress när du kommer tillbaka. Ta med dig lite godis och släng på golvet direkt då du kommer hem/in och låt hunden äta lite direkt. Sen öppnar du bara och låter hunden vara. Detta är INTE för att bestraffa hunden, det är för att avdramatisera den stress hunden känner. Här kan godis du slänger på golvet hjälpa hunden i många fall. Gör detta till rutin.
 • Var noga med att skapa rätt förutsättningar, och gå aldrig in till hunden när den är synbart stressad. Det gör att hunden ”får fördel” i ett stressat beteende
 • Träna rätt. Börja INTE med att lämna hunden ensam i bostaden korta stunder. Det är ingen träning. Börja träningen genom att ex vis låta hunden vara utanför köket även om du är där. Börja med att låta hunden lära sig att inte vara i vardagsrummet även om du är där….osv.

 

Detta med att lämna hunden korta stunder tycker jag till och med kan vara helt fel, och ge helt motsatt effekt till vad man vill.
Målsättningen första gången du lämnar hunden, det är att hunden ska sova då du kommer hem igen.Och det kan vara lite svårt om du bara lämnar hunden en kort stund.

Övningarna – att hunden inte alltid ska vara i samma rum som dig – tillsammans med lite annat som hjälper hunden brukar vara framgångsrikt.

När hunden klarar av att vara i ett annat rum än dig, och hunden är lugn i det, då kan du gå vidare.
Ta en lång och rejäl promenad med hunden. Gärna med en hundkamrat så hunden blir riktigt trött i både själ och kropp.
Lämna hunden i ett begränsat utrymme där hunden känner trygghet, ställ ner en skål mat, lite tuggben, och lämna hunden och bostaden. Säg inte ”hej då” eller något annat. Gå bara. Kom hem igen då hunden sover, och om hunden stressar upp då du kommer hem – släng in ett par godisar och låtsas som inget har hänt under en kort period.

Fungerar inte detta, då har du sannolikt inte lyckas med de första stegen, det vill säga träningen med att hunden kan vara i ett annat utrymme än dig när du är hemma.

Givetvis är det så att det sannolikt finns andra tekniker, individer som fungerar olika, men så har har jag gjort med alla mina hundar med lysande resultat.

 

 

 

 

5 svar på ”Din hund är olycklig.”

 1. Jag har en 11 månaders valp som jag har haft i 2 månader. Vi har tränat korta stunder i hemmet sedan vi fick honom genom att stänga när vi duschar tex. Sen har vi testat några pass när vi lämnar helt i 15-20 min och filmat. Gått bra. Han ligger i sin korg- går upp och lägger sig i korgen igen och lägger ned huvudet. Jag är ensam denna veckan och har varit tvungen att lämna honom ensam mellan 06:15-07:40 två morgnar i rad. Jag har filmat honom och i igår så ser jag att han sover först ganska länge kanske 45 minuter sedan gick han upp lite och så ylar han lite/skäller/ kanske 1-2 minuter sedan lade han sig igen och låg ned men huvudet upp sedan lade han ned huvudet igen och fortsatte att sova och sedan samma sak igen upp, yla fast kortare tid – gick runt lite och sedan tillbaka i sin korg och lade sig ner och ser ut att sova/vila – det var också så det såg ut när jag kom hem. Då låg han lugn och fin i korgen och var avslappnad. OM jag inte hade filmat så hade jag bara sett att det hade gått bra. Det går bra att gå och han är lugn när jag kommer tillbaka. Sedan när han väl ser att jag är hemma igen då är han som en studsboll – men det är han nästan alltid när jag kommer. Men lite mer än vanligt och sedan lever han rövare Nu lyssnar jag på hur det gick idag. Han gnydde precis när jag låser om dörren- då har han varit själv i sovrummet i 15 min men jag har varit i hallen/badrum med mera. Sedan var han tyst och verkade sova mest i 1 timma och 40 minuter.

  I lördags kväll var han själv i en timme i sovrummet medan vi såg på film och var helt tyst och verkade ha sovit hela tiden när jag gick och hämtade honom.

  Ska jag fortsätta filma? (Nojja och kontrollera) eller ska jag släppa detta nu? Bara fortsätta öka tiden?

  1. Sätt ett kompostgaller i dörrhålet in till det rummet han inte får vara i då ser han er å känner en trygghet samtidigt som du markerar hit men inte längre gnäller han som han med ALL säkerhet kommer att göra visa han då ingen uppmärksamhet titta inte på honom sej inget till honom som ”tyst” ”sluta” för då förstärker du det hela å han piper ännu mera nonchalera han kommer hålla på å gnälla ett tag tillslut tröttnar han å går eller fortsätter han å pipa då kan du slänga ut godis i det rum han är eller ge han ett tuggben allt detta för att avleda för att han ska glömma att han är den ensammaste hunden i HELA världen HI HI!!
   Att stänga in honom bakom en dörr kan ge förödande konsekvenser han ser inte dej han får ”panik” å kan i ren frustration tugga sönder prylar så kompostgaller är jättebra investering för att avgränsa in till utrymmen en hund inte få vara han blir ”instängd” men ändå inte sas

 2. Måste bara säga bra blogg och beundrar ditt stora intresse för hundar, och att du dessutom är väldigt snygg .. Men det har du säkert fått höra många gånger … Ha de bäst! Kram Anna

Kommentarer inaktiverade.