En godis eller leksak är inte alltid en belöning. Det kan till och med vara motsatsen.

Boka in datumet, och missa inte!
Dels skänker Agria pengar till hundstallet om du kommer dit, sedan är jag där och vill prata lite hund med dig 🙂

 

Jag känner att jag måste prata lite belöningar igen…….
Belöningar är till för att förstärka ett beteende. En belöning är INTE en godisbit eller en leksak, i sig.

Alltså, bara för att hunden får en godisbit, så innebär inte det att det är en belöning. Eller att hunden får en leksak, att det är en belöning.

En belöning ger man hunden i syfte att förstärka ett beteende. Det är först då det är en belöning.

Tänk dig hunden som ligger lugnt och vilar. Helt plötsligt slänger du åt hunden en godis och säger – ”braaaa”.
Hunden kommer ta godisen, bli glad över ditt beröm – Men du har INTE förstärkt något. Det är alltså ingen belöning.

Tänk dig hunden som morrar åt dig då du ska sätta dig i soffan där hunden ligger. När hunden morrar ger du den en godisbit, eller en leksak. Hunden kanske tar emot godisen eller leksaken, men du har INTE förstärkt hundens beteende att morra.

Att ”belöna/förstärka beteendet” hos en hund som vilar, det är svårt eller omöjligt. Genom att låta hunden ha lugn och ro, så ger du förmodligen detta störst chans.

Att belöna en hund som morrar (varför man nu skulle göra det) kan man inte göra genom att ge hunden en godis eller leksak. Det som sker då, om hunden tar emot, det är att du för tillfället avleder hunden (vilket är bra).
Att förstärka ett beteende som morrande, det gör man endast genom att ge hunden fördel i att morra, ex vis ger hunden det avstånd/utrymme hunden vill ha, att dra sig tillbaka, eller ”ge sig på hunden/konflikt”.

Varför är detta nu så viktigt?

Framförallt anser jag det är viktigt då vi ska lära våra hundar saker. Vi kan tror att vi belönar/förstärker ett beteende, men det gör vi faktiskt inte och resultatet uteblir. Detta är väldigt, väldigt vanligt.

En annan orsak till att jag tycker det är viktigt att ta upp detta är att en godisbit eller leksak kan vara alldeles utmärkta verktyg att ta till även då hunden gör saker som den inte ska. Alltså för att bryta ett felbeteende.

Ta hunden som skäller då det kommer besök – Varje gång det kommer besök skäller hunden. Släng några godbitar på golvet i köket varje gång det kommer besök, så kommer skällandet förmodligen att avta. Detta kan du göra oavsett om hunden skäller då du slänger godis eller om den är tyst. Hunden skäller i stress för att ta emot besök. Lär den sig då att det finns godis på golvet i köket varje gång det knackar på dörren, då kommer hunden att tystna. För att du byter fokus, inte för att du belönar skällandet.

Ta hunden som sliter och river i kopplet på promenader. Varje gång den tar tag i kopplet, ge den en godis, så kommer engagemanget i kopplet att avta. Många tror då att man belönar hunden då den biter i kopplet genom att ge den godis, men så är det inte. Du hjälper hunden att skifta fokus, och bitandet kommer att minska och sedermera försvinna.

Nu till det lite kluriga….
Låt oss säga att jag ska lära min hund ”skall”, alltså skälla på kommando. Då är det alldeles utmärkt att belöna med godis. Jag håller en godis i min hand som hunden vill ha. När hunden låter förstärker jag det genom att säga ”bra”, samt ge hunden en godis. Snart har hunden kommit på att skällande då jag säger ”skall” gör så att hunden får en godis, och jag förstärker detta beteende.

Men vad är det då för skillnad på skällandet mot besök, eller skällande på mitt kommando?

Det är en stor skillnad!

Anledningen till att hunden skäller på besök kan vara många, förmodligen alltid inslag av stress kopplat till osäkerhet, vaktinstinkt, glädje med mera. Fokus för hunden här är besöket, att den skäller samtidigt har bara med stress att göra. Här avleder man hunden med godis.

När jag lär min hund ”skall” på kommando, då vill hunden ha godisen, och är fokuserad på godisen, och lär sig att ”skall” ger hunden godiset.

Vill man att hundar som skäller då det kommer besök, ska fortsätta med att skälla då det kommer besök, i så fall ska man låta hunden få hälsa på alla besök som kommer. Då kommer hundens skällande aldrig att försvinna.

Hunden vill ha en godis – skäll så får du en godis!

Hunden vill hälsa/ta hand om besöket – skäll så får du ta hand om besöket!

Det här är viktigt, och jag hoppas att jag med denna text kunnat förklara lite mer om detta 🙂

 

2 svar på ”En godis eller leksak är inte alltid en belöning. Det kan till och med vara motsatsen.”

  1. Hej. Det låter bra det du skriver men min hund en Golden nu 15 mån tycker godis oavsett hur gott, är helt ointressant i stresssituationer!?
    Tacksam för svar

  2. Synd att min nya lilla vovve är för lite för promenaden då. Det var jättekul i våras och kändes lika kul att göra något gott samtidigt.

Kommentarer inaktiverade.