Skäms!

”Min hund kissar inne, och hon vet att det är fel. Hon skäms när jag kommer hem!”

”Min hund biter sönder saker även om han vet att det är fel. Han skäms då jag kommer på honom!”

Och så vidare………. Den här typ av kommentar är tyvärr väldigt vanlig.

 

Att skämmas – ””” ….må dåligt emedan man anser sig ha handlat moraliskt fel, tex om man gjort någon annan person ledsen eller om man begått ett misstag som orsakat besvärar andra, speciellt om misstaget var pinsamt..”””””

 

En hund vet inte att det är fel att tugga sönder en kudde, att kissa inne om den är stressad och blir nödig…. En hund fungerar inte så, och har inga moraliska värderingar.

Hunden som ”skäms”, där skulle man kunna översätta det till – Hunden som vet att husse/matte kommer vara arg. Alternativt – hunden som ser på sin husse/matte att denna är arg.

Och när en hund noterar detta, då visar hunden underkastelse. Denna underkastelse, det är den många tyvärr tror är att ”hunden vet, och att den skäms”.

Intressant att förstå kan också vara varför hunden väljer att visa underkastelse. Det är i sig inte alls konstigt eftersom hunden strävar efter en harmonisk flock. Och när du då blir/är sur på hunden, då visar den underkastelse för att visa hur undergiven hunden är dig.

Nu tänker säkert någon som läser detta – Fredrik har fel – för jag blir inte arg på min hund när den kissat inne, ändå ”skäms” hunden….
Men så är det inte. När du ser den nerkissade mattan, då blir du inte glad. Även om du inte  fyar hunden så läser hunden av dig, och resultatet blir detsamma.

Så är det 🙂

 

Du lyssnar väl på min podd – Hundcoachen Fredrik Steen?
Nya avsnitt är på väg ut i etern 🙂

4 svar på ”Skäms!”

 1. Tycker du ska göra en rasspecial om rottweilern i podden. Gärna bjuda tillbaka Leif, vilket toppenavsnitt det var 🙂

 2. Må så vara att jag upplever att min hund gjort fel när jag kommer hem och hon hittat på bus – vad det nu än vara månne! Men sanningen är att det oavsett vad hon gjort faktiskt är mitt eget fel!
  Hon var kissnödig = jag rastade henne inte innan jag gick hemifrån/Jag var borta för länge, och hon behövde kissa – typ nu!
  Hon hittade på annat bus – typ döda en kudde = hon var understimulerad!
  Klart hon vet att hon gjort fel – när ”hela jag” utstrålar det när jag kommer hem!
  Men är det ”Jag skäms!” Den utstrålar eller underkastelse för ”flockledarens missnöje?”
  En hund lever i ”nuet” utan insikt och framtids planering för sin ägares utbrott!

Kommentarer inaktiverade.