Prova en gång, det är väl inte hela världen!

Herregud så söt hon var 🙂                   (och är fortfarande)

Tar en liten paus i mina förberedelser för morgondagens poddinspelning, och bloggar lite med dig.

Ibland kan man ”belöna” ett felbeteende, och ändå få beteendet att upphöra!

Visserligen anser jag då inte att det är en belöning, men det kan se exakt likadant ut. Men det är snarare av avleda.
Och just detta använder jag mig av relativt ofta med olika hundar och situationer, men på just den individen endast någon gång.
Tänk dig hunden som på varje promenad i ett helt år fått höra att den är besvärlig i kopplet. Hunden får ryck, negativa kommentarer, olika typer av tråkiga försök från ägaren att få den att upphöra med dragandet. Då kan det vara vettigt att göra helt tvärtom. Strunt samma att hunden drar i kopplet, den ska få sin boll eller godisbit ändå.
Just det att hunden blir ordentligt överraskad, det kan skapa en förutsättning för dig och hunden att faktiskt börja kommunicera.

Samma sak gäller vid andra typer av problem, och man kan alltid testa detta om man ”kört fast” och inte kommer framåt i träningen.
Då säger någon – man ska inte belöna ett felbeteende!
Då säger jag, prova en gång och se vad som händer. En gång ingen gång, och ger det ett positivt resultat för kommunikationen mellan dig och din hund, så är väl det superbra.

Sen är det ju så, hundaggressivitet kan man inte förstärka genom att ge hunden en boll eller en godis, så överraska hunden… prova!

Och du minns vad jag alltid sagt – Gör du rätt träning med din hund, då märker du resultat med en gång. Det tar inte ett halvår att kommunicera med en hund….. kör du fast, testa något nytt 🙂

3 svar på ”Prova en gång, det är väl inte hela världen!”

  1. Har precis testat att pipa med hans tennisboll vid hundmöten så fort han inte tittar på mig lr bollen å de verkar funka… Tyvärr har han ju lyckats trycka in pipen så den låter inte längre men funkade å bolla med den i handen också… Iaf idag när vi mötte en hund som inte skällde å engagerade sig i han. Va nog tur hade nog gått sämre utan pip om de hade varit en av dom som skäller på han…

Kommentarer inaktiverade.