Du ska ha ett jämlikt förhållande!

Att hänga i skogen, laga lite mat över öppen eld, tillsammans med hundar och barnen – Det är livskvalitet för mig.
Och varje gång jag tar mig tid att göra det, så tänker jag att jag är en idiot som inte gör detta oftare.

Och i detta lugn och harmoni, då sätter sig relationen mellan mig och mina hundar ännu mer. Alla typer av liknande aktiviteter, det är kraftigt underskattat av hundägare som ”relationsövning”.

Din relation med din hund byggs upp i vardagen. I vardagen där gränssättningar blir naturligt, utan inriktad träning.
Jag grillar min korv, min hund vill ha och kommer lite för nära – Jag markerar – korven är min, låt bli!
Min hund hittar ett ben att gnaga på, jag kommer lite för nära – Hunden markerar och flyttar på sig bort från mig med sitt ben.

När min korv är uppäten, eller när vovven har gnagt färdigt på sitt ben, då närmar vi oss varandra och myser en stund tätt intill…… Naturligt, och med stor respekt för varandra. Här byggs en fin relation.

Och just respekt för sin hund, det är otroligt viktigt för mig –

-Jag skulle aldrig ”fya” min hund om den skulle morra åt mig.
-Jag skulle aldrig tala om för min hund hur den ska uppträda mot andra hundar då den leker (om jag tagit beslutet att den får leka).
-Jag skulle aldrig ”flytta” på min hund om den ligger och sover bara för att den sover på ett ställe som inte är ok för mig (säng, soffa mm). Då skulle jag istället se till att hunden får något ännu mer skönt att sova på så att den väljer det istället.

Och så vidare……

Men samma respekt kräver jag att min hund ska visa mig. Jag tror att ditt förhållande med hunden ska likna ett förhållande med vilken annan individ som helst – Jämlikt!

🙂

7 svar på ”Du ska ha ett jämlikt förhållande!”

 1. Håller med dig helt med ett undantag och det är att respekt kräver man inte, det förtjänar man. Och det behöver inte vara komplicerat, precis som du skriver här.

 2. Verkligen en superbra blogg!

  Du skriver ofta att du aldrig fyar en hund som morrar utan försöker ignorera eller ge godis, men vad gör du om hunden går ifrån det steget till att börja hugga dig som ägare?
  Vi har en hanhund på 9 månader som morrar och kan göra utfall emot oss vid hantering och även om vi klappar honom. Vi har haft honom sen har var liten och det började komma i samband med hans könsmognad (vid klappandet, hanteringen har alltid varit ett problem men fungerar större delen av tiden).

  Vi har fått rådet att inte klappa honom och försöka undvika situationer där det kan ske, men det är svårt då man måste göra vissa saker trots att man vet att han med stor sannolikhet kommer börja morra och hugga en.
  Vi har testat att avleda med godis, ignorera det, lägga honom på sidan tills han lugnar sig. Man vill ju verkligen hantera det på rätt sätt så att det blir bra.

  Tack på förhand!

Kommentarer inaktiverade.