Övningar ska ge snabbt resultat, annars finns det bättre……

Det här med hunden som drar i kopplet på promenader……

Jag har för övrigt lagt ut en kort film med råd och tips om just detta på min instagram @hundcoachen

Drag i kopplet är verkligen ett stort problem för många hundägare.
Och tyvärr är det så att många ”anti-drag-i-koppel-övningar” är skittråkiga, och därmed också många gånger helt värdelösa.
Och jag skriver – många gånger – och det gör jag för att jag vet att några tycker de klassiska övningarna är bra, och har haft framgång med dessa. Men jag gillar dem inte av i huvudsak tre orsaker.

De klassiska övningarna är, tycker jag –
-Stanna upp om hunden drar.
-Vänd och gå åt andra hållet om hunden drar.
-Ryck i kopplet
-Med fler……

1/Jag anser att en stor del till problemet – drag i koppel – beror på att hunden tycker du är tråkig på promenaderna. Jag kan inte se någonstans med dessa ”klassiska” övningarna, att detta skulle skapa att hunden tycker du blir mer intressant.

2/Man vill med dessa övningar ”tvinga” hunden till att gå fint. Alltså, ”drar du i kopplet stannar jag”, ”Vill du gå däråt så mycket, då går vi åt andra hållet istället”

3/Jag har sätt lyckade resultat med övningarna, men alldeles för lite lyckade resultat. Övningar ska ge resultat relativt snabbt. Annars finns det bättre övningar.

Om min hund inte vill vara ”ute och gå tillsammans med mig” utan mer vara ute att gå, ”med eller utan mig”, då måste jag bli roligare, bli mer intressant, vara roligare helt enkelt.
Och det blir man inte med dessa övningar. Tvärtom tycker jag.

Lösningen på problemet, eller det man ska göra för att inte hunden ska börja dra i kopplet, det är att bli intressant för hunden.
Här fins det många varianter. Du kan överraska hunden på promenaden lite då och då. Släppa kopplet och springa åt andra hållet, släppa kopplet och springa om hunden, slänga en boll åt hunden, slänga dig ner på marken…. osv osv… Hitta på något, använd din fantasi. Men se till att hunden får lite överraskningar då och då.

En annan bra sak att göra är att lägga all mat hunden får under en dag i fickorna. Strunta i att ge maten i skålen hemma, lägg maten i fickorna och ge hunden all sin mat på promenaderna under dagen.

En hund som drar i kopplet på promenader ska tänka – Wow husse/matte, nu ska VI ut och gå!
Den ska inte tänka – Wow, nu ska jag ut och gå. Nu ska vi se vad jag kan hitta för intressant där ute!

 

 

 

3 svar på ”Övningar ska ge snabbt resultat, annars finns det bättre……”

  1. Hej Fredrik. Jag läser alltid dina tips för att försöka utveckla mig själv som hundägare till en Golden 1.5 år. Ja han drar -inte bara i kopplet utan får han upp ett spår tex våra katter, någon hare eller annat vilt då vet jag att han inte lyssnar på mig. Hemma och i trädgården förstår han precis vad jag säger. Jag blir aldrig arg och aldrig elak. Min förhoppning är att han ska vilja följa mig av egen fri vilja. Men jag vet inte hur jag kommer dit. När vi är utanför tomten då funkar varken lek eller bästa godiset.
    Tacksam för svar

  2. Släppa kopplet och springa åt andra hållet..då bör du redan vara säker på att du är tillräckligt intressant för din hund. Därför bör man redan tränat kontaktövningar. Kalla att man ”tvingar” hunden gå fint med stanna övning håller jag inte med. Däremot som många bruks folk gör är ett snabbt ryck i kopplet o det ser jag som bestraffning o tvingande. Stanna upp o göra kontakt övning med godis eller lek är att föredra.

  3. Jag försöker hela tiden (men ibland får hon faktiskt gå för min skull också) tänka att jag går promenad för hundens skull och tycker att jag överraskar henne ganska ofta, jag hittar nått vid en stubbe, försöker kuta ifrån henne, joggar bakåt, slänger ut mina nycklar etc. Men jag stannar också om hon drar i kopplet. Jag varken rycker eller drar och hon ”hämtar” mig nästintill varje gång. Då får hon varierande belöningar för inne hos mig är det lajbans. För vår del funkar kombon.

Kommentarer inaktiverade.