Börja där, så kan du se skillnad bara på någon dag.

#fredrikälskarhundar Använd gärna den taggen när du gör ett instagraminlägg på en vovve. Då missar jag ju ingen fin vovve 🙂

När jag bloggat klart med dig idag så är det kloklippning som gäller här hemma. Jag klipper hundarnas klor en gång i veckan. Men under inlärning/tillvänjning av kloklippning klipper jag en klo varje dag. Klipper en klo, men pillar lite gosigt med de andra tårna och tassarna.

Om du har problem med inkallning på din hund, så tänkte jag ge dig några bra tips. Tips som du ska börja med innan själva inkallningsträningen kan påbörjas.

Se till att belöna din hund så fort den tar någon typ av kontakt med dig på promenader i koppel, och när hunden är lös.
När du är ute med hunden, och hunden av någon anledning tar en lättare kontakt med dig – Belöna hunden rejält. Snabbt och direkt, och fortsätt bara att gå direkt efteråt som om inget har hänt.
Gör som sagt detta då hunden är i koppel och när den är lös.
Belöningen ska variera, det kan vara godis, leksak, beröring, röst med mera. Överraska hunden, men gör det kort och direkt, och låt den vara omedelbart efteråt som inget har hänt.

Ganska snabbt kommer hunden tycka du är intressant, och kommer söka mer och mer kontakt med dig. När du märker detta och kan se på hunden att den är på väg till dig för att ”tigga” en belöning. Passa då på att ropa på hunden när den är på väg till dig – ”fido, kom!”. Eftersom hunden ändå är på väg till dig, så kommer – fido kom! – bara bli väldigt positivt för hunden.
Till en början så ropar du aldrig på hunden om den INTE redan är på väg till dig.
Undvik i största möjligaste mån – Fido kom! – i situationer där det kommer bli tråkigt.
Alltså, i nuläget och hunden ska in i bostaden från tomten – Ropa inte på hunden. Gå istället till hunden och hämta den. På så sätt bibehåller du det positiva i – Fido kom!

Börja där, så ska du få se på skillnad bara på någon dag 🙂

2 svar på ”Börja där, så kan du se skillnad bara på någon dag.”

 1. Hej Fredrik !

  Jag vill först tacka dig för vårt samtal igår och för din medkänsla när jag berättade att jag har fått avliva mina senaste hundar på grund av sjukdom. Jag sökte dig för att få råd hur jag ska tänka om jag skall köpa en ny hund och inte bli drabbad igen. Då det för mig är en stor förlust att förlora en kär ”vän”.
  Du kunde inte svara, dels för att det är svårt att ge råd. Hur ska man kunna ge råd inför ett valpköp när det kanske handlar om IgA-nivåer, Kromoson 27 eller förhållandet mellan MDS 1 och MDS 2. Det är inte lätt!
  Men det som berörde mig mest, det var hur du svarade. Du var försiktig och lätt som en ”strykrädd, herrelös och hemlös utehund”. Jag undrar – vart är vi på väg ?
  Får inte du ha en åsikt utan att utsättas för trakasserier och hot.
  Är det så att ”marknaden” är viktigare än att vi kunder, både till hunduppfödare, veterinärer samt försäkringsbolag, får en så frisk hund som möjligt samt låga kostnader och premier. Med frisk hund så menar jag både fysiskt som mentalt.
  Jag hoppas att du i framtiden kan uttala dig fritt utan att få en massa påhopp och hot.
  För det kanske är som jag brukar tänka – ”Allt jag säger kanske inte är en sanning men jag är i alla fall ärlig”.

  Vänligen

  Ola Sandberg
  Kristinehamn

 2. Hej Fredrik! Vi har fått kontakt med en ”hund utan hem” person som har en hund från Irland , blandras schäfer och bordercollie, 9 månader tik. Vi är alla hundvana och vi funderar på om vi ska ta hand om henne. Vi ska träffa henne några timmar i dag, det jag vet och har sett är att hon är otroligt kärleksfull och social med alla människor men blir helt tokig när hon ser hundar och har svårt att veta hur man umgås med andra hundar, hon är redan otroligt stark och det är mycket som ska jobbas med innan man får henne lydig och kontrollerad. Vi har tankar på att ”dela” på henne, min man och jag samt vår son och flickvän som bor i närheten. Har du några tankar på hur man lägger upp en träningsplan, vad är viktigast att börja med? Vad tycker du om nosgrimma under promenader för att minska på hennes dragande? Känns som en stor utmaning men också en möjlighet att få henne väldigt fin! Bästa hälsningar Camilla

Kommentarer inaktiverade.