Våra barn rör sig för lite, detsamma kan nog gälla våra valpar.

Min vovve när jag ritar en vovve…. ha den i minnet, kanske kommer du se den en del framöver 🙂

Alla som funderar på att skaffa en hund borde göra det. Den lyckan och harmonin en hund gör för själen är obeskrivlig. Ville bara säga det! 🙂

Du missar väl inte min podd ”Hundcoachen Fredrik Steen” Nya avsnitt på G !!!

 

Jag hörde nyss på teve att 2 av 3 barn rör sig för lite. Det kan innebära att barnen hälsa påverkas.
Jag är inte veterinär, men jag tror tyvärr att det många gånger gäller våra hundvalpar också. Jag har ganska stor erfarenhet av valpar och jag har aldrig sett några nackdelar med att valpar får röra på sig. Tvärtom.
Min uppfattning är att valpar ska röra på sig. Och det ganska mycket. Jag får ofta frågor om just det. Om det är okej att valpen går på längre promenader i skogen, om det är okej att valpen går i trappor med mera. Min uppfattning är att det är viktigt. Genom aktivering och rörelse blir valpen starkare och hälsan bättre.
Dock ska man inte tänka motion, och man ska inte överdriva. Men lugna och härliga promenader över stock och sten anser jag är bra.

 

 

6 svar på ”Våra barn rör sig för lite, detsamma kan nog gälla våra valpar.”

 1. Har nog som uppfödare en annan uppfattning om dagens syn på valpars aktivitet. Idag startas träning och fysiska aktiviteter alldeles för tidigt och intensivt. Du skrev ett tidigare mycket tänkvärt inlägg i ämnet att låta hunden sova, här håller jag verkligen med dig.

 2. Åh vilken lättnad att läsa! Jag har fått skäll från veterinär för att jag gått för mycket med min valp Jag går ett par promenader per dag på sådär 3 km åt gången och många ggr går han lös för att vi ska öva på det. I skog och över stock och sten. ”Ännu värre” enligt veterinären för då går han dubbelt så långt när han springer fram och tillbaka till mig. Vi går ALLTID i hans takt och tar det som det kommer. Jag har fortsatt fast något kortare och en gång per dag men nu ska jag njuta av våra turer igen! Hls från Abbe och matte

 3. Så skönt att höra dig säga att det är bra för valpar att röra på sig. Har en valp på sex månader som jag var rädd att gå för långt med på grund av att många skrämt upp mig med att det kunde vara skadligt. Så det blev endast väldigt korta promenader och mer fokus på mental aktivering. Men det räckte inte. På senare tid utvecklade valpen flera stressbeteenden. Pratade med uppfödaren som rekommenderade att öka på promenaderna. Vips så kunde valpen slappna av igen. Lycka för oss båda 🙂

 4. Hej! Jag skulle verkligen behöva dina råd kring min valp – hur kan man komma i kontakt med dig? (Jag har inte facebook).

  Med vänlig hälsning
  O

 5. Hej Fredrik!

  Vi har skaffat en labradortik som nu är 10 veckor gammal. Den första veckan var hon väldigt lugn och nafsade endast försiktigt när hon lekte och busade med mig och min sambo, men nu den sista veckan har nafsandet eskalerat. Vi har verkligen provat alla tips vi läst här – att bestämt säga nej/aj och avleda med leksak, eller att bara ignorera, samt försöker trötta ut henne med många små promenader eller rikta energin på ligg, sitt och stanna-övningar. Det fungerar inte längre, hon tycker händer, ben och vader är mycket roligare att bita i och struntar i leksakerna vi ger henne. Nu har det kommit till en gräns där det inte går att ignorera längre, för så fort hon får syn på ens fötter springer hon mot en och verkligen attackbiter/morrar, men viftar samtidigt på svansen som att hon leker. Det blir nästan värre om man säger nej. Det är så man börjat gruva sig för att röra sig omkring i lägenheten och jag tycker det är så synd för på kvällarna när hon är lugnare är hon underbar. Detta bitande startar tidigt på morgonen och slutar inte förrän vid middagstid. Jag vet att labradorvalpar bits, men jag har fått stora blodiga sår på händer och fötter de senaste två dagarna.

  Jag läste en tidigare fråga du fått angående en ”aggressiv valp på tio veckor” där du svarade att du hade svårt att tro att valpen är aggressiv, utan snarare bara lite vilsen för att den inte blivit rätt uppfostrad av sin mor. Från uppfödaren har vi fått veta att våran valp blev separerad från sin mamma direkt efter födseln, så hon och hennes syskon har bott själva i ett isolerat rum de första 8 veckorna.

  Snälla, vad tycker du att vi ska göra? Vi kommer inte ge upp i första taget! Skulle bli så tacksam för svar!

Kommentarer inaktiverade.