De är ju hjältar – Vi måste uppmärksamma detta mer!

Igår var jag och LillaNymo med i nyhetsmorgon. Detta tillsammans med hennes syster som på ett sätt som bara kan jämföras med – hjälte – gör en synskadad kvinnas liv till ett mycket bättre liv.

Hundar är bara hundar. Visst, så kan man se det om man vill. Men jag vill påstå att våra hundar är hjältar – hjältar på fyra ben – som är sanna hjältar utan att egentligen få någon som helst uppmärksamhet för det.

I från den ”vanliga” familjehunden som bara finns som en medlem i familjen, till den extrema insatshunden som ibland offrar sitt liv för att rädda människor.

Min ena son har – bara som ett exempel – en adhd diagnos. Det innebär bland annat att han har problem att koppla av på kvällarna då det är sängdags. Det här är ju givetvis ett stort problem för min son och för oss alla i och med att han kan vara vaken långt in på småtimmarna.
Vi har blivit erbjuden medicin för detta, alltså insomningstabletter med mera. Men det behövs inte. LillaNymo löser detta åt oss.
Varje kväll så är det min sons ansvar att tillsammans med LillaNymo gå och lägga sig. De borstar tänderna och går och lägger sig tillsammans. Och eftersom LillaNymo finns i min sons liv så fungerar allt som det ska. Utan vår hund hade det inte fungerat.

Detta är bara ett väldigt enkelt exempel, men det kryllar av exempel på varierande nivå i mer eller mindre varje familj där det finns en hund.

Alla individer är viktiga i ett bra samhälle, men jag tycker ibland att hundarnas ”arbete” i samhället inte kommer fram ordentligt.
Hundar är verkligen vardagshjältar, och de är det för en kram och närhet – De kräver inget annat. Det tycker jag är helt fantastiskt och jag blir rörd av att bara skriva det här inlägget.

Hundar är det finaste som finns. Det gäller alla raser och blandraser, det gäller alla individer och användningsområden 🙂

5 svar på ”De är ju hjältar – Vi måste uppmärksamma detta mer!”

 1. Många hundar gör mycket i det dolda vardagslivet som förgyller och underlättar för många men som inte syns !

 2. Håller med. Min son har också adhd plus autism, vi har i ju för sig alltid haft katt innan men principen är densamma. De sov alltid hos honom och lärde honom att ta ansvar, hantera med försiktighet och respekt.
  (Även om han inte hade svårt att somna, men det kan ju berott på just det fast jag inte vetat).

 3. Så Nymo ska stanna hos dig som vårdhund till din son?

  Några frågor:

  Hur går det när sonen är hos hans mamma? Följer Nymo med då?

  Varför kan inte din son ha någon av dina andra hundar som vårdhund,eller kanske en ev valp från Nymo?

  Känner igen mig med din son,då jag har ADHD och känner mig mer lugn av hundens närvaro och kontakt,än medicin gör.

  Kommer Nymo stanna hos dig eller får vi se hennes ev utbildning som var sagt?

 4. Kunde inte hålla med mer! Blir gråtfärdig när jag tänker på hur mycket mina älskade Golden retriever-tjejer har gjort för mig.. Min första älskling bor uppe i himlen och finns för alltid i mitt hjärta, och min andra tjej förgyller mitt liv varenda dag. Deras kärlek är gränslös och jag älskar dem så det gör ont!

 5. Lever med en autoimmun sjukdom som som ställer till det en del. Vår älskade hund hjälpte mig så otroligt mycket genom att bara finnas till. Negativa känslor och kroppslig smärta blev lättare att hantera tack vare henne. Den 15 september i år fick hon somna in pga sjukdom nästan 15 år gammal. Det hände väldigt plötsligt. Hjärtat gick i tusen bitar och tomheten hon lämnade efter sig är fruktansvärd. Det blev väldigt tydligt hur stor påverkan hon faktiskt hade på mitt välmående när hon försvann. Förhoppningen är att vi ska få ta emot en valp, från samma kennel som vår tidigare hund kom ifrån, under 2018. Valpen blir en släkting till vår tik och hundarna i kenneln har väldigt fina egenskaper så det blir förhoppningsvis bra även om ingen kan ersätta mitt envisa busfrö till pälstroll.

Kommentarer inaktiverade.