Passa på!

Den här texten/bilden la jag upp på mitt instagramkonto häromdagen, och blev så himla glad över reaktionerna.

För så enkelt är det – Inga uppfödare, inga hundar!
Och när jag pratar uppfödare så menar jag alla typer av uppfödare. Uppfödare för renrasiga hundar, för blandrashundar.

De allra flesta uppfödare är helt fantastiska och gör ett enormt stort arbete som inte syns. En uppfödare satsar ofta enorma mängder pengar på sin uppfödning. Pengar som uppfödaren väldigt sällan får igen. Utan att överdriva så vågar jag nog påstå att de allra flesta uppfödare har ett minusresultat i varje bokslut.
Varför bedriver då uppfödare en uppfödning?
Många gånger för att intresset för hundar är så enormt stort. För att man helt enkelt älskar det man håller på med. Kosta vad det kosta vill……

Nä, jag tycker helt enkelt det är dags att lyfta uppfödarna lite grann, och ge dem den synlighet och tack de förtjänar! 🙂

Ta bara den här gudingen som ett exempel…. En uppfödare jag känner väl, och är oerhört imponerad av. Här är hunden Attack med sin polishundförare – Årets polishund.

Eller uppfödaren till dessa två pärlor… LillaNymo och hennes syster som arbetar som ledarhund. Ett fantastiskt uppfödararbete ligger bakom dessa vovvar 🙂

Eller uppfödaren till vår lilla Amber…. En hund som visserligen inte är en tjänstehund, men som ändå funnits med i tretton år som glädjespridare, tröst, sällskap. Uppfödaren till Amber föder dessutom även upp schäfer med framgång. Bland annat har hon levererat en hel del framgångsrika polis och väktarhundar.

Så känner du att du kanske inte riktigt visat din uppskattning för din uppfödare. Passa på att göra det här på bloggen med en kommentar om just din uppfödare 🙂

 

6 svar på ”Passa på!”

 1. Ja dom som gör ett seriöst jobb och ser till hundens bästa dom andra får man tänka bort annars blir man ledsen

 2. Jag har en uppfödare som inte ”håller en i handen” (vilket han heller inte behöver) men när det verkligen gäller så ställer han upp i alla väder
  Tack Fredde! ❤️

 3. Hej Fredrik !

  Nu är det dax igen, mina fingrar börjar åter trycka på tangentbordet.

  Ditt inläggning att vi skall förmedla vår uppskattning för hunduppfödare och dess arbete, tycker jag är en mycket god tanke. För vad vore vi hundägare utan hunduppfödare ? Jag i bästa fall kattägare.

  Jag kan inte med ord beskriva min uppskattning och betydelse en uppfödare har. Både i glädje, vid problem och i bland att ha någon att dela sorg med.

  Tänk när man har bestämt sig för att köpa en valp. Då kan man få råd om vilken ras som är lämplig för mig, vad gäller intressen och min familjs (flockens) situation. Uppfödaren kan välja ut passade valp för dig. Ge goda råd under valptiden men även vara ett bollplank under tiden för uppfostran, hantering och träning av specialintresse.

  För mig är det en underbar glädje när man med detta stöd, får efter att ha utfört test/prov erhåller utlåtande, kanske priser och diplom, att få dela denna glädje med uppfödaren.
  Vilken dubbel lycka.

  Jag har kanske mina tidigare kommentarer verkat negativ till hunduppfödare. Om så är fallet så ber jagalla hunduppfödare om URSÄKT, för det var inte min mening och är heller inte min uppfattning av hunduppfödare.
  Jag ville bara förmedla min sorg då kontakten bryts med en uppfödaren när det har blivit någon defekt hos vårt älskade husdjur.

  Det är inte konstigt att man har behov att få prata med någon (i detta fall uppfödaren) när det har blivit någon eventuell medfödd sjukdom. Det samma gäller ju när vi som föräldrar bildar familj och får ett barn med någon medfödd sjukdom/handikapp. Då vill ju även vi ha någon att prata med. Men då är det inte kanske uppfödaren utan sjukvårdspersonal som vi vill prata med.

  Alla hunduppfödare ni är verkligen väl värda en extra tanke för ert arbete och engagemang.
  för det är precis som Fredrik skrev:

  – Inga hunduppfödare, inga hundar !

  Vänligen

  Ola Sandberg
  KRISTINEHAMN

 4. Tack Mi-Jos för denna glada, friska och arbetsvilliga schäfer, som jag får så mycket beröm för. Ni är ett föredöme för en bra uppfödare. Anordnar kullträffar, MH och ställer upp för sina valpköpare både i mot och medgångar. Vill att alla ska röntga sina hundar, tränar och tävlar sina avelsdjur själva. Är noga med att endast använda avelsdjur som har bra mentalitet, arbetsegenskaper och är friska.

Kommentarer inaktiverade.