Ställer krav, men är noga med att motivera och belöna.

Jag sitter just nu med planering inför MyDog Göteborg, i januari 2018. Jag ska prata en halvtimme varje dag (4 dgr) på scenen, och jag skulle vilja veta vad du vill att jag ska prata om,
Har du några tankar och idéer, skriv gärna ner dem här nedan under kommentarer 🙂

Besvärliga hundmöten – Det ständiga ämnet!

Alltså – enligt mig bygger härliga hundmöten då man har hunden i koppel på promenader på fyra saker.
Relation – kravställning – överraskning – belöning.

Har jag inte en fin relation med min hund, då är det svårt att göra precis allt med hunden. En fin, trygg, sund, och bra relation med hunden är liksom en förutsättning. Känner jag att jag inte har det med en hund, då gör jag ingenting med hunden innan jag har fixat till det. Hunden måste gilla dig, vilja kommunicera med dig, vara trygg med dig.

Om en hund beter sig på ett sätt – egentligen oavsett vad och i vilken situation – som inte är okej för hunden att göra i vår flock. Då låtar jag hunden veta att det är fel. Ofta gör jag det med hjälp av fysisk kontakt, kroppsspråk och mimik, samt även med rösten. Budskapet ska vara – ”det där är inte ok!”
Det här tar hunden till sig….. om du har en fin relation med hunden.

Då jag möter en hund provar jag först att avleda (lagom mycket, inte så ”stort”). Fungerar inte det, då säger jag ”till hunden” att detta inte är okej. Och när hunden ”svarar” på min tillrättavisning, då belönar jag just att hunden ”svarar”.

Många gånger sker allt detta långt innan vi ens har mött hunden. Kanske ett trettiotal meter innan själva hundmötet. När jag belönat hunden för att den ”svarat”, då överraskar jag gärna hunden inför själva hundmötet. Kanske vänder jag om, kanske springer vi förbi den mötande hunden, kanske ger jag hunden en uppgift och står stilla så att den andra hunden får passera, kanske ber jag den andra hundägare att stå still en stund, kanske kastar jag en boll i diket som hunden får springa och ta,,, med mera.

Jag arbetar alltså med att avleda, med belöningar, men jag arbetar också med en viss kravställning.
Som med ett barn som ska göra sin matteläxa. Jag motiverar, belönar, men kanske är jag också bestämd vid något tillfälle och faktiskt lägger in ett krav på att mitt barn måste sätta sig ner på stolen istället för att springa omkring och spela fotboll inomhus.
Alltså, ställer ett visst krav på uppförande, men motiverar på annat.

Sen som vanligt, gör det oväntade, överraska hunden, och varje belöning ska varieras 🙂

 

 

 

7 svar på ”Ställer krav, men är noga med att motivera och belöna.”

 1. Hej Fredrik.
  Har ett problem med vår schäfferhane på 16 månader vi hade behövt din hjälp med.
  När det kommer till att ta på honom koppel inför tex promenader är det i dagsläget bara husse som kan koppla honom. På matte gör han utfall och biter när hon försöker närma sig med kopplet. Även andra personer i vår bekantskapskrets har försökt men backar då hunden morrar. När vi fick honom vid 6 månader var det inga problem utan det är något som eskalerat senaste månaderna. Om hunden kopplas när han sitter i sin bur i bilen är det aldrig några problem.
  Snälla vad ska vi göra?

 2. Vi har en cotton de teular hane som är 3,5år och som är duktig och lyder bra men har börjat visat tänderna vid vissa tillfällen tex när endel klappar honom
  Vad gör vi???

 3. Omplaceringsund skrämd av billarm
  Är fortfarande stressad efter mer än ett år hos oss
  Hoppar glatt in i bilen men så fort vi åker börjar hon att flåsa och piper då vi kör sakta.Godismutor funkar ej
  Har du något råd?

 4. Jag skulle gärna höra hur inavel kan påverka en hunds beteenden och sätt. Både negativt och det som inte visar några tecken. Vet att jag tjatar om detta ämne, men det ligger mig varmt om hjärtat pga min förra hund. Eller var det min egen brist som ägare trots all träning under dryga tre år plus de råd jag fick som jag följde. Ändå blev han sämre.
  Jag har nu en ny liten grå labbe med ett helt annat kynne redan som valp. Fast jag tar det lugnt med honom, även om han är lättsam och inte störd av nya miljöer t.ex.
  Jag får se om jag kanske tar honom med mig då. Om han inte är för vild, han är envis som synden.

 5. Tjena Fredrik, älskar din blogg suger åt mig av allt du säger som en svamp, har en liten australian shepherd valp på 11 veckor lite drygt som lär sig otroligt snabbt och ganska avancerad i sin träning också.. han är en väldigt lugn och glad valp.
  men dock så oroar jag mig hela tiden för hans mentala hälsa.. sett honom typ ”brottas” med sig själv, jagar sin svans.. biter sig i tassarna och försöker bita sig på magen o han snurrar omkring osv.
  skulle du kunna prata om hundars Mentala hälsa och vanliga ”rookie” eller nybörjar misstag man gör när det kommer till vallhundar, vet många som måste ge bort eller avlliva sina border collies.. dem köper hunden för
  ”åh dem är så snälla o fina.. jag älskar den hundrase”
  som om dem kommer färdig tränade på leveransen.
  lite vilket typ av engagemang du tycker ska finnas där och vilka typer av livvstil förändringar man får se till att ta med sig in i hemmet vid köpet av en valp.

Kommentarer inaktiverade.