….Och det är viktigt – Testa inte gång på gång. Låt hunden bara vara ifred!

Den här godingen hängde jag med under dagen idag ”on location” då vi spelade in lite saker som du kommer få ta del av lite närmre jul. En riktig goding och jag tycker vi fann varandra mer eller mindre omedelbart 🙂

Här gäller det att inte krångla till det!
Om jag förstår frågeställaren rätt så händer detta när vissa klappar honom.
Lösningen är faktiskt mycket enklare än vad många tror.
Njut av hundens positiva sidor – Och det finns garanterat en hel del – och fokusera på dessa. Sedan ska du försöka se ett mönster i när och hur detta sker, och helt enkelt undvika/skydda hunden från detta. Låt hunden slippa!
”När en del klappar honom” – Låt helt enkelt hunden vara. Han vill ju inte detta, det är ju det han säger.
Dels så undviker du nu problemet, men det är också så att ju längre tiden går utan att vovven sätts i den här situationen, ju mer kommer beteendet försvinna.

Jag tycker många gånger vi inte riktigt respekterar våra hundar, utan har en massa ”tyckanden” åt hunden. Och det blir ofta problem.
Hunden vill inte leka med andra hundar – Låt den slippa!
Hunden vill inte att jag tar maten ifrån hunden då den äter – Låt hunden äta ifred!
Hunden vill inte hälsa på främmande människor – Låt hunden slippa hälsa på människor den inte vill hälsa på!
Och som i det här fallet….. hunden vill inte alltid bli klappad – Låt hunden slippa bli klappad!

Men, en sak är viktigt!
Och det är att man inte provar att klappa hunden gång på gång för att se om den morrar och visar tänderna och då slutar. För då har man lärt hunden – Hunden får fördel i – att morra och skrämma människor. Då blir problemet värre.

9 svar på ”….Och det är viktigt – Testa inte gång på gång. Låt hunden bara vara ifred!”

 1. En annan sak som jag tänker på, och du håller nog med; Det kanske är så att hunden har ont någonstans och ”uthärdar” när de närmaste i familjen klappar, men inte okända. Kanske behöver de vara lite extra observant på det?

 2. Hej
  Jag har ett liknande mönster på min hund. Kruxet är att hon ger alla signaler samtidigt… Hon morrar, reser ragg, viftar på svansen och ”smyger fram” för att inspektera. Ska jag ta undan henne eller låta henne hållas? Böjer personen och eller sätter sig på huk blir det nästan värre även om hon samtidigt som hon morrar och reser ragg slickar på personen…
  Tacksam för tips om vad jag kan göra.
  Mvh Jeanette

 3. Min valp väljer vilka han vill hälsa på. Utan mitt. Med människor är han försiktig och sätter sig gärna bakom mig först, han är 3 månader nu. Jag tvingar honom inte och läser av andra hundar om det ska hälsas först. Fast de flesta hundar tycker han bara är en jobbig valp 🙂 han visar ingen rädsla.

 4. Skulle behöva råd angående familjens gårdshund, en blandning mellan Vorsthe och Munsterlander, tvåårig hanne. Härom dagen fick han vittring på någonting småvilt på gården, och ville dra på det (kanske en katt eller en räv). Jag var snabb och satte på honom ett koppel, då blev han helvild och började sno runt som en gädda i kopplet. Jag tog ett ordentligt tag i halsbandet på honom, då vred han på huvudet och högg mig i handen, hårt! Det började störtblöda och jag har tvingats att uppsöka sjukvården, fått penicilin osv. Vi tycker mycket om den här hunden, men nu känns allting väldigt kluvet. Han är duktig på vardagslydnad, men har en enorm energi. Han får flera timmars utevistelse per dag och fungerar fint med de andra hundarna. Vad var det som hände tror du? Hur gör jag nästa gång om situationen upprepas? Vore så tacksam för svar, tips!

  Med vänliga hälsningar, Cicki

 5. Så bra! Låt hunden utvecklas i sin personlighet då kommer det att bli en härlig relation
  Alla vill inte bli klappade eller tafsade på i tid och otid och detta gäller både människa som djur
  Det är ju levande varelser vi har att göra med ❤️

 6. Hej!
  Ingen kommentar till detta inlägg egentligen men vet inte vart jag kan skicka min fråga! Undrar om jag, på nåt sätt, kan få tag på din bok ”Sällskapshunden”? Skulle så gärna vilja ha den boken då vi hämtar hem vår valp imorgon!
  Mvh Cia

 7. Hej,
  Har en schäfer blandras hane på 11 veckor. Han är väldigt söt och god och väldigt social. Nu är det så att vi har också två barn på 9 och 7 år och detta bitande är ju för grymt. Vi avleder hela tiden men det hjälper inte. Han vill ändå bara bita i händer, fötter, ben. Är det bara att fortsätta som vi gör eller finns det andra knep? Då han blir riktigt inne i bitandet brukar vi lugnt lägga honom in i sin bur för att där lugna ner sig en stund. Han morrar också till då han blir satt i buren eller då jag tar bort honom från platser han inte för vara på. Är detta morrande också normalt?

  1. Han är bara 11 veckor, då hade jag sett morrandet som ”gnäll”. Får han ingen fördel med att morra, det vill säga att du fortsätter lugnt och bestämt med vad du skulle göra, så avtar det. Om han morrar värre, går undan/gör utfall så handlar det om att tala om vad som är ett okej beteende mot varandra och sedan hitta på något annat. Vad gäller bitandet så hade jag ersatt det med massa tuggisar. Vi har en väldigt bits valp som använder tänderna jättemycket redan från födseln, men med hjälp av många leksaker, rotation på dem, samt många olika goda tuggisar så bitar hon i princip aldrig oss. De gånger det råkar hända reagerar vi med ”Aj” och fortsätter, enkelt. Förstorar inget, eftersom det sker okontrollerat och utan en större tanke bakom då dem är så unga. Ett tips är också att redan idag lära in ett förbud ord, som ”nej”. Säger någon nej, så är det stopp och allra helst kontakt. Då blir det tydligt och klart i just dessa situationer. F. Steen har skrivit mycket om detta om du Googlar också. Lycka till!

Kommentarer inaktiverade.