Jag avråder starkt i från detta!

Dessa fem böcker lottades ut på min instagram efter en liten tävling där…. @hundcoachen

Denna ligger ute på min instagram just nu….. @hundcoachen

Och det kommer komma fler tävlingar och erbjudanden på min instagram fram till jul, detta tillsammans med härliga hundbilder och ett och annat bra hundtips…. så följer du inte @hundcoachen redan – Gå in på instagram och följ!  🙂

 

Det här med hundens vaktinstinkt, med mera….

En hunds lust och vilja att vakta går ganska lätt att utveckla. Och många gånger gör man just det utan att man vet om det, eller till och med försöker med det motsatta.

Hunden som springer lös på tomten, och när någon passerar på vägen och utanför staketet, så springer hunden innanför staketet och skäller – Det är en klassisk situation där hundens lust att vakta tilltar för varenda gång den får göra detta.

Generellt kan man säga att en hunds lust att vakta är lätt att utveckla. Men att ”ta bort” denna lusten är desto svårare. Många duktiga hundexperter hävdar till och med att det inte går att ”ta bort” eller ens dämpa. Jag anser nog att just dämpa hundens lust att vakta går, men att det är väldigt svårt.

I hundens vilja att vakta så vågar jag påstå att det hela tiden växer sig starkare. En hund som är två år och vaktar bostaden, och får fortsätta att göra detta, den är betydligt mer ”vakthund” då den är ett par år äldre.

Detta med att lära hunden vakta är alltså något jag bestämt och tveklöst avråder ifrån. Det skapar endast problem och inget annat.

Att ”vakta” kan man väldigt lätt lära den ”rädda och osäkra” hunden – Då mer som larm än något annat.
Ska man ha en vakthund som ”tar för sig” och fullföljer oavsett vad den blir utsatt för, då måste man ha en hund som är väldigt stark mentalt.

Problemet med hundar som har ”stark mentalitet” är att denna är lite svårare att ha som ”larmande hund”… Den är helt enkelt för lugn och stabil.

Därför – Vid objekt där man använder sig av vakthundar – kan det vara vettigt att låta vakthundarna jobba i par. Där kan man med fördel sätta en larmande och något osäker hund tillsammans med den starka och stabila hunden. Och på så sätt får man ett par vakthundar som tillsammans inte alls är trevligt eller hälsosamt för den som kliver in där den inte hör hemma.

Men att utveckla ”vaktlusten” hos sin hund – Det är något jag verkligen inte rekommenderar. Tvärtom avråder jag till och med ifrån detta!

3 svar på ”Jag avråder starkt i från detta!”

 1. Hur ska jag då agera med min schäfertik drygt 2,5 år som på vår inhängnade uteplats har börjat vakta genom att morra o även ge något enstaka skall när någon passerar förbi.
  Hon morrar även inne när hon hör någon i trapphuset.
  Jag vill verkligen inte att hennes beteende skall byggas på, men en liten morrning kan vara ok.
  Tacksam för synpunkter …..
  Mvh Gunilla

 2. Vad anser du om att lämna en 9 veckors nyss hemkommen valp till hundvakt då och då under dess första två veckor i detta hemmet? Valpen i fråga hade varit hos sin nya familj i två dagar innan några timmars hundvakt behövde ordnas. Denne kom då till valpens hem, vilket även upprepades två gånger till under den veckan. När valpen varit hos familjen i tio dagar lämnades den till en ny hundvakt på dennes kontor. Hur ställer du dig till detta, är det ett dåligt tecken att en valp behöver extramattar så ofta redan från start? Är detta dåligt för hunden, tänker i synnerhet på kontors”dagiset” med den helt nya personen som valpen aldrig träffat. Blir situationen ytterligare påverkad av att valpen vid sin första vecka dessutom spenderade 4 av 7 kvällar/förmiddagar med att åka med på middagsbjudningar och födelsedagsbruncher i olika hem med allt mellan 8 och 15 gäster närvarande? Är rädd att valpen blir överväldigad. Valpen verkar cool och är inte den ängsliga typen men jag tänker på att stress är ackumulativ även för djur.

 3. Hejsan Fredrik! Jag har en mopsvalp på åtta månader, och jag upplever ofta att andra hundar beteer sig illa mot honom! Tex om han träffar en annan hund i kvarteret så vill de alltid ”ställa sig på honom”, bita honom i tex selen eller örat samt vissa morrar och biter mot honom i luften. Min hund ”triggar” aldrig fram deras beteende utan han är alltid glad och snäll. Han är aldrig för på eller ”jobbig” mot dom heller. Så varför gör andra hundar såhär? Känner de att han inte är dominant och de utnyttjar detta? Finns det något vi kan göra? Blir bara ledsen när jag känner att min hund mobbas…

Kommentarer inaktiverade.