Utställning – Varför, och är det alltid bra?

På min instagram finns filmer med betydligt bättre kvalitet än denna bild. Men i helgen besökte jag Stockholms hundmässa och ställde bland annat ut LillaNymo.

Det här med utställningar, är dessa nödvändiga och är dessa alltid bra?

Först är det väldigt enkelt att svara på frågan. Och svaret är utan tvekan – ja!

Utan utställningar skulle våra raser förändras (mer än vad de redan gör) över tid. Chihuahuan skulle kanske bli betydligt större, schäferhunden få hängöron och kort nos, taxen kanske skulle bli långbent med ståndöron….

Sedan är utställningsverksamheten ett bra sätt att samla hundintresserade, diskutera omkring hundar på ett sätt som aldrig skulle diskuteras annars, kontrollera den allmänna hälsan och så vidare.

Utställningsverksamheten är bra, så är det bara!

Men visst kan det också gå fel. Det finns väldigt många exempel på det. Exempel på där domaren blir attraherad av överdrifter istället för att bli attraherad av den hund som följer rasstandarden bäst och faktiskt är sundast. Detta händer, det skedde mer förr än nu, och jag är övertygad om att skk med alla de krafttag de nu tar emot detta lyckas få bort det negativa.

Hur går då en utställning till?

Först går man in med sin hund i klassen där den ska tävla tillsammans med alla andra hundar som ska tävla i samma klass. Domaren skapar sig en generell uppfattning över kvalitén i klassen och går sedan över till en enskild bedömning av hunden. Då går hundägarna in en och en med sina hundar och domaren skriver ner en skriftlig kritik samt bestämmer sig vilken kvalitet hunden har.

När detta är klart med samtliga hundar går alla hundar in i ringen igen och domaren gör nu sin konkurrensbedömning, alltså placerar hundarna.

Domaren dömer alltså vilken kvalitet din hund har och sätter ett betyg. Men sedan konkurrerar alla hundar med samma betyg i kvalité om vilken placering hundarna ska stå på.
Alltså, konkurrensplaceringen anser jag inte är lika viktig som kvalitetsbedömningen. Teoretiskt kan du få ”Utmärkt” i kvalitet (alltså den högsta kvalitén) men ändå komma sist i klassen placeringsmässigt.
Och just det här är viktigt att komma ihåg tycker jag.

Om din hund får betyget ”utmärkt”, eller ”mkt god” har alltså inte alls med att göra hur många hundar din hund tävlar emot. Kvaliten på din hund är samma kvalitet om du är ensam i klassen eller om det är 100 hundar i klassen.

Vinner den vackraste hunden?
Nu blir det visserligen en lek med ord, men nej – inte den vackraste hunden utan den hund som är bäst mot den rasstandard som finns om rasen, den ska vinna.

Och det är också därför det inte finns officiella utställningar för blandrashundar. Det är inte alls så att vi domare (jag är domare för schäfer) har något emot blandraser, tvärtom. Men det faktum att blandraser är blandraser och inte har en rasstandard att mäta sig emot gör det omöjligt att döma denna vovve på utställning.
En blandrashund kan alltså utan tvekan vara den vackraste hunden, men det finns ingen rasstandard att mäta den emot.

Ett svar på ”Utställning – Varför, och är det alltid bra?”

  1. Hej Fredrik! Jag har en oerhörd svår fråga till dig! Jag har en dagishund, en schäfer som fortfarande är unghund! Du som jag vet ju, kanske tvärtemot de flesta, att schäfern en gång i tiden var en vallande hund! Min dagishund har oerhört mycket vallegenskaper kvar och i dagens samhälle så funkar ju inte det här riktigt! Hon cirklar, är oerhört vaksamma på resten av hundflocken, hon vill gärna driva de andra hundarna och hon gör det genom att ”nypas”!! ”Flocken” består i huvudsak av fågelhundar och jag lovar att de inte gillar det här med nypandet och hon står på grund av detta utanför gruppen! Att hon vallar går ju inte att göra så mycket åt men, har du något tips på hur man ev kan få bort ”nypandet”?? Problemet är ju att hon även ”vallar” människor och även barn! Hon börjar få det hemska ryktet att hon ”bits” nu vilket vi vet inte är sant men tyvärr det alla förstår sig påare anser! Har du något tips på hur jag ska göra?

Kommentarer inaktiverade.