Hör upp nu – Det är viktigt!

Nu är nyårsafton snart här, en eländes helg för alla djur.
Men nu är det dags att sluta älta, sluta gnälla, sluta må dåligt – Nu måste du lägga det åt sidan och anpassa dig samt agera!  🙂

Om du har sett din hund rejält rädd någonting, då vet du också att den är omöjlig att kontrollera, och omöjlig att lugna….

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/så-skyddar-du-din-hund-mot-nyårssmällarna-3949982

Här ovan kan du titta på ett klipp i ämnet!

 

Nu ska du få en massa tips och idéer från mig angående nyår –

-Sluta nu och tyck synd om dig själv och din hund. Vi ska tillsammans arbeta för att få till ett totalförbud mot detta otyg, men nu är vi här och då ältar vi inte det längre förrän nästa år. Ta tag i situationen för dig och din hund istället.

-Se till att från och med nu ALDRIG ha din hund lös, och se samtidigt till att ha en säker utrustning på din hund där det med 100% säkerhet gör att hunden inte kan komma loss i en paniksituation. Det händer ofta att hundar rymmer i panik och rädsla under nyårsnatten.

-Planera nyårsdygnet. Vänd lite på dygnet. Gå upp tidigare och gör därmed ”natti” mycket tidigare på dygnet. Sista kvällsrastningen kanske redan på tidiga kvällen. Låt hunden vara inne och sova bort natten. För att sedan första dagen på nya året göra en tidig morgon istället.

– Är din hund paniks rädd, men gillar att åka bil. Då kan det vara en lösning de jobbigaste timmarna. In med hunden i bilen och var i rörelse under de värsta timmarna.

-Iordningställ ett rum där fönstret är täckt av en tjock filt. Hög musik och en mysig liggplats. Maskera ljudet med en ljudanläggning och sätt på musik. Ha hunden där.

-Ta aldrig med hunden ut. Inte ens om hunden är helt trygg med ljud och raketer. Den mest trygga hund kan helt plötsligt bli rädd. Detta vet du aldrig. Ha respekt för detta.

 

Varför är en hund rädd för ljud?

Det bygger i huvudsak på två saker.
Många hundar (ibland specifika raser) har en medfödd rädsla för ljud. Dessa hundar är svårare att hjälpa. Många hundägare undrar varför sin hund är rädd, det har ju aldrig hänt något. Men på denna typ av hund behöver det inte ha hänt något. Rädslan och ängsligheten finns där redan från födseln.
Den andra typen av hund är den hund som varit med om något som hunden uppfattar som obehagligt i samband med ljud. Det här obehaget är det inte alls säkert att hundägaren uppfattat. Men likväl så blev hunden rädd för ljud, och det sitter ofta i länge. Denna typ av hund är enklare att hjälpa och få bort rädslan. Men rädslor är alltid svårt ändå och man ska ha stor respekt för problemet ”rädsla”.

Nu önskar jag och mina vovvar dig och din vovve ett gott nytt år! 🙂

 

 

 

 

5 svar på ”Hör upp nu – Det är viktigt!”

 1. Jag hade en stabil schäfer för många år sen som inte var rädd utan säatt ute och tittade med oss på alla raketer, smällare ville hon jaga med stor glädje. Vi hade aldrig någon tanke på att tycka synd om eller rädda från det farliga med smällare och raketer. Sen kom nästa schäfer till oss som 1 åring med taskig start, en 1 åring med valp beteende att äta på allt till det otrolig stress låg aldrig mer en 5 minuter till vi började med bur. Nyår kom och vi tänkte inte så mycket utan tog ut dom och kollade raketer och den nya tog det med ro såg hur den äldre reagerade och att vi var så positiva till dom vackra raketerna. Sen kom hund nr 3 och vi gjorde på samma sätt och det funkade också. Hund 4 föddes på nyåret för 2 år sen och rädd för allt som liten plastpåsar som öppnades var en plåga men första nyåret tänkte vi inte låsa in honom utan varje smäll innan blev vi glada och busade lite extra och på dagen fixade han också smällare helt galant. Tror att vi lärde oss av den första hunden och hon lärde nr 2 i skaran. Vi är så tacksamma för att hon lärde oss så mycket. Hoppas alla rädda hundar har haft en dräglig stund under nyåret.

 2. Hur ska jag göra med hund som inte vill gå ut när det är mörkt ef nyår m alla smällar , han strätar emot & bara vill hem

 3. Hej Fredrik.

  Jag följer dina blogginlägg då jag har skaffat mig en vän för livet. Han heter Rufus och är nu 13 veckor. Han är en blandning mellan Rottweiler, Schäfer och Bordercollie. Allt går kanon och han är duktig. Tack vare dina inlägg har jag lärt honom att sitta på kommando (ligga övar vi fortfarande på) och ”fråga” via ögonkontakt om han vill upp i soffan eller börja äta sin mat. Men jag har en fråga angående rumsrenhet.

  Efter måltid eller lek så låter jag honom vila en stund (ca 30 min) innan vi går ut. Jag har hittat ett eget sätt och det funkar bra. Men..så fort vi har varit ute och han har både kissat och bajsat så kan han så fort vi kommer in, kissa på golvet. Detta även om jag varit ute en längre stund så att han har fått kissa två gånger så gör han ändå ifrån sig på golvet när jag kommer inte. Vad ska jag göra?

  Sedan har jag även en fråga om hur man enklare kan läsa av hundens signaler när den vill gå ut och göra sina behov.

  Tack för alla inlägg, dom hjälper

  Simon.

 4. Förra året gjorde jag precis som det står här. Jag hade läst en massa råd.
  Gjorde sista rastningen redan på eftermiddagen av min räddaste hund.
  Då när han och jag var ute smäller det till ett jättefyrverkeri!
  Gävle kommun hade valt att ha sitt fyrverker redan kl 16 på eftermiddagen.
  Hur ska man vara beredd på det?
  Jag höll på att tappa min hund.
  Han fick världens panik!

Kommentarer inaktiverade.