Belönar du barnen lika rikligt som du belönar hunden?

I går var jag och firade Anders Bagge 50 årsdag. Och som vanligt när jag träffar mycket nya människor så blir det många frågor om hund, vilket är trevlig.
Och precis som vanligt slår det mig att hundägare fokuserar väldigt mycket på belöningar. Det är i och för sig väldigt bra eftersom belöningar är bra. Men allt kan gå till överdrift.

Alldeles nyss åt vi middag här hemma.
Inte alltför sällan vill den yngsta sonen inte äta, det är tråkig mat osv… Liksom många andra föräldrar inser man fort att det inte alls handlar om tråkig mat eller att barnet är mätt. Utan det handlar om att man vill gå och leka med sin kompis istället.

Här kommer ett naturligt krav in i bilden.
Jag säger – ”Ok, strunta i att ät, men du får sitta här en stund med oss andra!”
Protester kommer, men det blir faktiskt som jag säger. Inga diskussioner, och jag ”svarar inte” på min sons protester och ibland trista ord.

Här tror jag få föräldrar skulle arbeta med belöningar. Typ, lägga upp en glass på bordet som motivation…..

Visserligen kan man ju säga att det både är krav och belöning eftersom kravet är – du får sitta här en stund – och efter det får ju barnet gå och leka igen. Men det är inte ytterligare någon belöning i fråga om leksaker eller glass.

Det finns en rad exempel på där föräldern ställer krav på sitt barn, måste ställa ett krav på sitt barn, utan att man för detta arbetar med olika typer av belöningar. Nu pratar jag vardagssituationer förstås.

Men dessa vardagssituationer finns ju även med hunden. Och just här tycker jag nog vi tänker lite för mycket belöningar istället för tvärtom en naturlig och sund kravställning.

Ex på dessa situationer kan vara

– Jag hälsar först på besök som kommer till bostaden, inte du vovve lilla (om man exempelvis har problem med hoppande eller skällande).

– Jag vill inte att du min lilla vovve äter från min tallrik då jag sitter och äter min middag.

Och så vidare.

Just det sistnämnda – hunden som vill stjäla min mat då jag äter – där kan en belöning i form av en godis till och med skapa mer tiggande.
Detta eftersom, vad ska du belöna?
Ska jag belöna hunden bara för att den tigger men inte stjäl min mat? Nä, det vill jag ju inte eftersom det kan vara jobbigt i sig att hunden sitter bredvid mig och dreglar.
Ska jag belöna då hunden lämnar bordet för att gå och lägga sig? Nä, det vill jag ju inte eftersom hunden då trots allt får fördel i att visa intresse för min mat…. osv.

Jag tycker verkligen det är jätteviktigt med belöningar.
Men för att dessa ska göra någon nytta – alltså förstärka ett beteende – då måste det man belönar vara just ett beteende. Dessutom är en belöning i form av leksak eller boll bara givande då hunden gör något som inte är naturligt för en hund att göra i denna situation!

Alltså, hunden vill ha min mat. Jag avvisar hunden – Detta är fullkomligt naturligt för hunden att göra (gå därifrån), så en belöning är onödig och kan till och med skapa otydlighet mot hunden.
Men om hunden vill ha min mat, och då passar jag på att försöka lära den gå på lina. Då kan det vara alldeles utmärkt att belöna hunden med min mat eller med en godis om hunden går på linan.
Det sistnämnda beror på att ”gå på lina” inte är naturligt för en hund att göra.