Ett ”drev” mot mig – För att jag älskar hundar! :-)

I Sundsvall satt den här godingen och tittade på oss i morse 🙂

 

Sen så fanns det några som hade kraftiga synpunkter på att jag gav råd till en hundägare med en blandis…..?
Enligt uppgift har det bildats ett ”drev” mot mig på Facebook…….

Jag är sedan väldans massa år medlem i Skk, domare i Skk, uppfödare registrerad i Skk. Jag älskar Skk, och det Skk gör för all hundverksamhet i Sverige är alldeles underbar….

Men… Skk registrerar inte blandrashundar. Punkt!
Skk är en klubb/förening för renrasiga hundar. Punkt!
Det finns andra härliga blandrasklubbar med mera. Punkt!

Tycker Skk illa om blandraser?
Det skulle jag verkligen inte tro, varför skulle vår största hundorganisation tycka illa om hundar?
Skulle jag som någon typ av ambassadör för Skk tycka illa om blandraser? Nej, varför i hela fridens namn skulle jag det?
Kan jag som domare i Skk äga en blandras? Klart som korvspad att jag kan göra det, och ingen skulle ha några synpunkter om det.
Får jag som domare i Skk, som domare i Skk, som uppfödare i Skk, föda upp blandrashundar?
Nä, det är lite olämpligt eftersom jag är uppfödare ansluten till Skk.

Får jag älska blandraser, får jag träna blandraser, får jag säga att ”den här blandrasen är den härligaste hund jag träffat”…?
Ja, det får jag… och ingen på Skk skulle ta illa vid sig av det.

Så, till mitt lilla ”drev” på FB – Jag älskar hundar, oavsett ras eller blandras! Själv vill jag gärna föda upp renrasiga hundar eftersom jag har ett stort intresse för det. Punkt!

Blandraser är precis lika underbara som renrasiga hundar. Blandraser ska älskas precis lika mycket, försäkras precis lika mycket.
Gör inte skillnad på hund och hund är du snäll 🙂

Och till dig som vill anmäla mig till Skk för att jag älskar alla hundar, och tränar ibland med blandrashundar – Gör det, anmäl på!!!

14 svar på ”Ett ”drev” mot mig – För att jag älskar hundar! :-)”

 1. jag är tacksam för att du finns och tar till mej mycket av vad du föreslår…mufch luve to you..

  1. jag och mitt ex har en blandning av labrador/bordercollie/schäfer tik som är den finaste,klokaste mest hänsynsfullaste man någonsin kan önska sig så varför skulle dina råd inte gälla även hundar som inte har en stamtavla ..så tack för det 🙂

 2. Förstår inte reaktionerna alls…alla hundar och raser har för- och nackdelar (mest fördelar) även blandisar. Har haft 1 blandis labrador+bordet collie vilket var en otroligt trevlig, klok och snäll dam. Skäms folket som håller på. Önskar hundägare kunde släppa lite på all prestige och vara trevligare mot varandra. Det är kul med hund och det ska vara det oavsett ras. Löjligt…ta på er skämskepsen och väg upp.

 3. En del människor har helt enkelt för mycket fritid…..Skaffa hund vetja så får ni annat och tänka på

 4. Är folk dumma i hela huvudet eller… ?

  Plötsligt känner jag en form av rasism… klart en hund är en hund oavsett ras.

  Men kanske är det så att vissa människor bara gillar en viss sorts hundras och då är det fel på alla andra hundraser oavsett vilken ras den än är.

 5. Stå på dig Fredrik och vi som uppskattar dig står bakom dig !!! Fortsätt precis som du gör och låt inte ”drevet” få segra ! Sorgliga människor som beter sig så ! Skämmes tamefasen på dom !!

 6. Helt rätt Fredrik! Det finns många underbara blandraser OCH renrasiga raser: Det var ett tag ”poppis” med Schabrador, dvs Schäfer/ Labrador! Man hoppades väl på Labbens lugna och vänliga temperament och schäferns vakt? Att säga att ”blandisar” inte är bra är ju hemskt! Cocker-poo är härliga hundar. Känner flera stycken! Själv har jag en renrasig Schäfer, men hade mycket väl kunnat tänka mig en ”blandis” med Schäfer! Älskar också alla hundar, mer eller mindre….!

 7. Äskar alla hundar, har/haft både och. De ger lika mycket glädje och kärlek oavsett.
  Tack för att du lyfter samtliga hundar, alla förtjänar ett bra hundliv oavsett.

 8. Stå på dig Fredrik!
  Det du gör för hundar och hundägare i Sverige är så sjukt bra!

  Kommentarerna man har sett om det du sa i nyhetsmorgon hör hemma i en annan tidsålder, typ 1939-1945……
  Självklart kan man älska vilken hund som helst på grund av att de är olika personligheter.
  Sen att SKK vill ”fronta” renrasiga hundar är givet då det är mer kontrollerat och ett sunt synsätt på rasstandarder, vilket är jättebra. Men ibland kommer det något fint ur något oplanerat! Skit i skitsnacket och gör din grej!

 9. Hej Fredrik !

  Jag hade lovat mig själv att inte skriva några fler inlägg på din blogg men nu kan jag inte låta bli.
  Anledning är att min fru visade mig ett inslag från TV4-soffan samt olika inlägg från Twitter. I programmet medverkade visst en ”blandrashund” av varianterna pudel och cockerspaniel.
  Nu är det jag som blev berörd, så nu börjar mina fingrar trycka på tangenterna igen.

  Till ämnet.

  Vad menas med en renrasig hund och vad är en blandrashund ?

  Hur definieras begreppet ”Renrasig hund” ??

  Det som man i dagligt tal kallar för renrasiga hundar är enligt SKK samt de rasklubbarna rasstandarder. Jag skulle jag istället vilja kalla det för ”varianter av hundar, framtagna för uppfylla vissa behov”. Dessa behov kan för jakt, vallning, spår och sök, skydd, vakt m.m. Utifrån dessa behov kan en kravprofil tas fram som man kanske kan likna med ett MV, MH eller L-test. Tyvärr kanske dagens kravprofil från rasklubbarna fokuserar för mycket på det estetiska istället för hälsa och användningsområde.

  Fredrik, du är ju en person som känner mycket för ”rasen” Tysk Schäferhund. Dagens Schäferhund har ju en historik som är ca: 100 år, då vissa personer i Tyskland såg att den dåtida finna vallhunden kanske skulle försvinna på grund av att behovet av hundarna höll på att minska. De personer som insåg detta började då fundera på hur man skulle kunna utveckla vallhunden till att utföra andra arbetsuppgifter. Avelsarbetet startade och man experimenterade med olika individer och korsningar.
  En del med goda resultat vad gällde arbete men kanske inte utseendemässigt och en del med det motsatta resultatet.
  Det var väl under 60- och 70-talet som den moderna rasen (varianten av) Tysk Schäferhund tog fart.
  Men det är något som jag tycker är underligt. Jag tror, om jag nu inte minns fel, att det var 2012 som den Långhåriga Tyska Schäferhunden godkändes för utställning och som dom flesta uppfödare av schäferhund vet, så kan det finns det både korthåriga och långhåriga valpar i samma kull.
  En annan sak är den ”vita schäferhunden”. I Tyskland förbjöds den 1933 men återkom till Europa 1991 till Schweiz under namnet ”Weisse Schäferhunde”. I Sverige erkändes rasen av Svenska Kennelklubben (SKK) år 2000, dock under namnet Vit Herdehund. Är detta renrasiga hundar?
  Jag tror att de flera renrasiga hundarna ett aktivt avelsarbete med olika individer för att få en hund som passar för en arbetsuppgift eller annan aktivitet.

  För ca: 20 år sedan träffade jag en kvinna med 2 mindre barn och en stor hund. Hunden var mycket trevlig, social, nyfiken, lekfull och drog inte i något koppel, skällde inte vare sig på mig eller andra hundar. Den visade inget intresse alls för andra hundar i omgivningen. Utan var med sin flock.
  Då jag inte inte kunde identifiera rasen så frågade jag matte vad det var för någon ras? Jag fick ett gapskratt till svar och sedan sa hon att hon visste inte hur många raser som ingick. Alltså, det var en s.k. gatukorsning med flertalet filer i olika riktningar. Var detta en blandrashund? det var i alla fall en trevlig variant av hund.

  För drygt 5 års sedan träffade jag 2 riktiga blandrashundar. Det var en fin vårvinter dag när jag skulle ta en långpromenad med min dåvarande schäfertik Onya. Jag bestämde mig för att ta min promenad i ett populärt område som kallas för ”Skärgårn” i min stad. När jag parkerade min bil, såg jag på bilen bredvid (en stor BMW SUV) att den hade dekaler på de bakre rutorna med följande text.

  ”Svenska varghybrid sällskapet”

  Jag tänkte – Vad är det här för något? Ska jag ringa polisen, eller?

  Men som alla andra i det här landet, så vill man inte bli indragen i något man inte har kunskap om.

  Jag började min promenad och mycket riktigt så möter jag ett yngre par med var sin mycket stora hundliknande djur. Vi började att prata med varandra och det visade sig att de hade 2 riktiga varghybrider. Jag började naturligtvis att fråga om man fick ha varghybrider samt av vem dom hade köpt dessa djur. Jag fick till svar att allt var i sin ordning och att dom hade dokument från jordbruksverket som var enligt utsago den godkännande myndigheten. Allt var i sin ordning.
  Det här kallar jag för blandrashundar. Varghybriderna var mycket reserverade och ville bort, drog i kopplet som fångade djur brukar göra. Jag lyckades till slut få en att lukta på min hand. jag kan också säga att min schäfertik drog också i kopplet för hon ville bort där ifrån. Hon var rädd.

  Så jag skulle vilja påstå att det vi kallar för renrasiga hundar enligt SKK, SBK samt olika Rasklubbar, nog är varianter av renrasiga hundar och blandraser är renrasiga hundar som saknar en Rasstandard.
  Varghybrid det är vad jag kallar för en riktig blandrashund.

  Så till min ursprungliga fråga:

  Hur definieras en renrasig hund ??

  Vänligen

  Ola Sandberg
  Kristinehamn

 10. Problemet är inte blandraser i sig, utan att man kidnappar några av våra mest populära raser , använder dem som ” rasnamn” påstår att de är godkända i hej kom och hjälp mig klubbar och säljer dem som unika hundar till fantasi summor. Det är bedrägeri, och jag kan inte förstå att man som rasuppfödare inte tar varje tillfälle i akt att upplysa om detta ! Jag älskar också alla hundar, renras som blandras, men jag gillar inte när folk blir lurade ! Om du sitter som Skk representant på bästa sändningstid och inte framför detta, så har du antingen inte tänkt till, eller har helt fel. Det är min åsikt.

 11. Åsikterna handlade inte om att hundar är lika mycket värda eller inte, utan om hur positivt du uttalade dig och fick en blandras att framstå som en ras.
  Intressant kommentar hur denna ”lätta” blandning var mindre lätt än terriern hon haft innan .

Kommentarer inaktiverade.