Rädsla och oro – för mig har det fungerat allra bäst!

Från ett prov… en rejäl dobermann!

 

 

Osäkerhet/rädsla/misstänksamhet mot främmande människor.

Ett relativt vanligt problem en del hundägare oroar sig över. Här finns massor av tips och råd. Vissa råd är bättre, andra sämre.
Det kan handla om att låta hunden hälsa om den vill, att be främmande människor ta kontakt hunden, att be främmande människor ge hunden godis, med mera.

Det första jag tycker man ska fundera lite över är faktiskt om problemet är så pass stort så att det måste bort.
Jag tänker – ”om alla ger tusan i min hund, så har jag ju inget problem.”
Det andra man måste fundera lite över är detta med hur orolig/rädd hunden är, och om den verkligen är just det, eller att den bara inte har något behov av främmande människor?

Jag har själv haft en del hundar med detta problem, jag har arbetat med en himla massa hundar med den här typen av problem.
Och det som jag tycker fungerar allra bäst, det är att låta hunden vara.

Om min hund är rädd för människor, och jag exempelvis får besök hemma. Då säger jag tydligt till alla besök – ”Låt min hund vara. Hälsa inte på hunden, ta inte ögonkontakt med hunden, låtsas som att hunden inte finns. Oavsett vad hunden gör.”
När jag går ut med min hund så går jag gärna där det finns mycket folk, men ingen får hälsa på min hund.
Jag stannar gärna och pratar med främmande personer, men ingen får hälsa på min hund.

På så sätt ger jag hunden lugn och ro. Hunden lär sig snart att den kan lita på mig, att jag ser till att den slipper alla människor den inte gillar. Och bara av detta försvinner oron med tiden.

Problemet med den här typen av problem – hund är rädd för människor – är att varje gång du försöker träna detta aktivt, så sätter du hunden i situationer där hunden blir orolig. Och det kan istället göra problemet värre.

Av de hundar jag haft i min bostad själv med det här problemet, så har problemet varit borta efter en tid. Inte genom aktiv träning, utan snarare genom att aktivt låta hunden slippa detta.

För mig och de hundar jag arbetat med, så har det fungerat allra bäst.

7 svar på ”Rädsla och oro – för mig har det fungerat allra bäst!”

  1. Men hund står och skäller på eventuella gäster som kommer hem. Även om de inte bryr sig om hunden, står min hund och skäller tills de går hem. Inte särskillt kul eller trevligt för någon. Försöker lugna,försöker säga nej och peka på korgen, ”ligg där” jag tar hand om gästerna.. Men än har vi inte lyckats. Tar gärna emot tips!
    Vad som är skönt är att hunden inte bryr sig alls om andra människor när vi är ute. Men det vore trevligt att kunna ta hem folk på middag.

  2. Tycker det låter bra också. Men våran Cavaljer tik snart 3 år är mer ängslig. letar efter ”framtjuvar o baktjuvar” när vi är ute och ska rasta henne. Kollar in bilar m.m. Hon har så svårt att koppla av vare sig det som jag nyss nämnde eller att nosa på marken hur lång tid som helst. Jag brukar stanna upp och då har hon en begränsad plats att använda. hon går fram och tillbaka hur länge som helst och jag blir GALEN. Försöker att hålla mig lugn förstås!! Det är ju en sak att vara rädd och ängslig ute, men nu har vi märkt att då vi har gjort förändringar inne, (ut med alla möbler- ställa tillbaka dem efter 2 dagar) går hon med svansen mellan benen och är efter oss för det mesta, nästan som skamsen. något bättre nu. hon skäller på TV. Denna hund ska ju vara orädd och Ruben är ganska självständig vanligtvis. Denna vovve har haft rädsla sedan vi hämtade hem henne. Vår tredje hund!!!

  3. Hej!
    Vi har haft vår valp hemma i tre veckor och har nu börjat märka av förändringar i vår hund (2 år). Helt plötsligt så drar han mer i koppel, skäller på andra hundar, skäller mer när de kommer någon hemma och kan även skälla åt ingenting vilket är olikt honom. Det känns så trist eftersom valpen blir så osäker när han håller på sådär men vad ska man göra?? Tips någon? 🙂

    Mvh Nathalie

  4. Vi har en hund som är väldigt osäker främst vad det gäller människor, och hon får aldrig hälsa på någon eftersom hon först nosar och därefter skäller ut dem efter noter. För att slippa problemet med detta när vi har gäster så går vi helt enkelt ut med henne när folket kommer. När hon sedan kommer hem så är det folk där, och då är det precis som om gästerna ”äger” utrymmet – och hon accepterar det. Väldigt skönt för både oss och henne att slippa skällandet och vaktandet! Hon får fortsatt inte hälsa (vilket hon inte gör) utan hon håller sig till sin korg eller sängen, och allt är frid och fröjd.

Kommentarer inaktiverade.