Att sätta ner hunden, och sedan belöna kan skapa mer problem!

Arbeta med skyddshundar – Det roligaste som finns!  🙂

 

Hundar som skäller kan vara ett stort problem. Många försöker få bort skällandet, och många misslyckas tyvärr.
En orsak till varför så många misslyckas är förmodligen det faktum att många ser problemet – skällande – som ett enda problem, vilket det absolut inte är.
Dessutom är ”skällandet” alltså ljudet hunden gör bara ett symptom, inte själva problemet i sig.

En hund som är glad kan skälla. En hund som är arg kan skälla. En hund som är osäker kan skälla. En hund som vill ”tala om” för familjen att det kommer någon kan skälla…. osv.

Ser man det på det här sättet kan man kanske förstå varför det blir så fel ibland då man försöker få bort detta.
Tänk dig själv hunden som skäller för att den är rädd, och hunden som skäller för att den är glad – Och förstå vilken skillnad på träning!

Det klassiska problemet är ändå hunden som skäller då det kommer besök. Ofta gör den detta i en kombination av stress, glädje, och ”tala om” att det kommer någon.
Här tränar många med hjälp av kommandon där hunden ska utföra något (för då är den ju tyst), för att sedan då den är tyst, så får den hälsa på besöken som någon typ av belöning.
Det här kan säkert fungera, men det kan bli lite tokigt.

Jag ska förklara med hjälp av ett annat problem.

Tänk dig hunden som tigger då du äter. Hunden sitter där och dreglar, och gör då och då försök att ta din mat.
Då gör du som många gör med skällande hund då det kommer besök – Du sätter ner hunden ett par meter från matbordet, och där får hunden sitta tills du ätit klart. Eftersom hunden ”varit duktig” och suttit där, så belönar du nu detta med att säga – var så god – och låter hunden äta upp resterna från din tallrik.

Målsättningen med det du nyss gjorde var att få hunden att sluta tigga, har du lyckats med det eller har du gjort saken värre?
Förmodligen har du gjort saken värre eftersom hunden ville ha din tallrik. Den får sitta lugnt och vänta (men den sitter förväntansfullt), sen får den vad den vill – tallriken!
Du har inte lärt den att inte tigga, men du har lärt den att sitta på ”förväntan”, och det gjorde den bra. Intresset för din tallrik ökar då den sitter där, och du belönar med att låta den slicka din tallrik.

Så gör sannolikt ingen då man har problem med hund som tigger, men väldigt många gör det med hunden som blir aktiv vid besök.

Det är alltså lite viktig att du tänker dig för innan du låter hunden hälsa på besök som kommer (om du har en hund med problembeteende). En grundregel kan vara – Låt inte hunden hälsa på besök innan hundens intresse för besökarna är helt borta.

 

 

7 svar på ”Att sätta ner hunden, och sedan belöna kan skapa mer problem!”

 1. Intressant. Vi har det här problemet med vår hund, skäller som en tok då någon kommer och ska fram först av alla till besöket no matter what. Med mig har han dock börjat agera på ett annat sätt. Om jag kommer innanför dörren skäller han till först ( bara för att dörren öppnas) men sedan sätter han sig ner och väntar lugnt tills jag kommer fram till honom. Gör inte så med någon annan familjemedlem. Undrar vad jag omedvetet gjort för vi har inte tränat detta. Kanske att jag har varit lite ouppmärksam på honom under en tid när jag kommit hem, fokuserat få att få av mig kläder, få av barnen kläder och sedan hälsat på honom?

 2. Hej!
  Vi har haft vår valp hemma i tre veckor och har nu börjat märka av förändringar i vår hund (2 år). Helt plötsligt så drar han mer i koppel, skäller på andra hundar, skäller mer när de kommer någon hemma och kan även skälla åt ingenting vilket är olikt honom. Det känns så trist eftersom valpen blir så osäker när han håller på sådär men vad ska man göra?? Tips någon? 🙂

  Mvh Nathalie

 3. Så solklart det blir när du förklarar! Det är ju såklart vårt eget handlande som i regel är problemet, det är bara så svårt att se det! Men hunden som skäller ute, för att tala om att det är nåt, hur kan man minimera det?? Har en ung finsk spets så skalltröskeln är ju obefintlig…

 4. Hej, vet inte om det är rätt att ställa en fråga här men testar. Min Petit Brabancon-valp på 15 veckor är så innerligt fäst vid mig, hon följer mig som en svans och är busig, mysig, glad, framåt, ja helt enkelt som jag vill att hon ska vara. Jag skulle dock önska att hon ville umgås, i alla fall lite, mer med min sambo. Han försöker innerligt att vara rolig, inbjuda till umgänge och lek, han överraskar med godisbitar när hon tar kontakt men det släpper inte. Hon går o gömmer sig, stannar motvilligt hos honom när han klappar henne och verkar helt enkelt inte så glad i honom. Ska tilläggas att vi inte försöker forcera hunden eller tvinga henne till att umgås. När han är ensam med henne så ligger hon mest o sover o väntar på att jag ska komma tillbaka. Han har även då försökt vara intressant och till och med testat att ignorera henne och göra andra saker för att göra henne nyfiken på vad han håller på med. Jag ömkar henne inte utan försöker visa att han är rolig osv men utan resultat. Hur ska vi gå tillväga för att han ska lära sig hur man umgås med henne på ett för henne roligt och tryggt sätt?

 5. Hej Fredrik,
  Jag och min pojkvän ska få hem en valp i April och jag har snart lyssnat på alla dina podavsnitt. MYCKET BRA GREJER! Har inte hunnit läsa så mycket på bloggen så vet inte om du besvarat denna frågan tidigare så jag ställer den här.
  Du har pratat om och besvarat alla frågetecken kring hundens beteende när det kommer besök men hur ska man agera när man själv kommer hem till hunden (som varit hemma ensam)? Är det okej då att hunden springer fram till dörren och man pussar och kramar? Eller blir det svårt för hunden att förstå när det är okej eller inte?
  Jag kan ju tex vara hemma med hunden och så kommer husse hem och dom vill hälsa på varandra. Hur är det då? Gör hunden skillnad på matte/husse och besök?
  Tänkte att jag inte vill göra hunden förvirrad och skicka mixade signaler. Samtidigt så vill jag självklart pussas och kramas när jag varit borta från honom en stund.

  Tack på förhand!
  Jättebra pod!!!!

  1. Jag vet inte om det är rätt eller fel, men med de sista tre hundarna tar vi av oss kläder och ställer ifrån oss det vi behöver innan vi hälsar lugnt på vår hund. Det gör iaf att dom väntar, utom lillen som bara är 6 mån men det börjar komma. Besökare får göra likadant. (Nu får jag väldigt lite besökare, så de hinner inte träna just skällandet så mycket dom skulle behöva)

 6. Glad jag läste bloggen, jag missförstod rubriken. Max tigger, men ger upp efter ett tag trots att han är en labbis. Men han tigger när vi är ute och går, då går han jättebra men glömmer att göra det han ska. Han ger ögonkontakt men får han inget drar han som ett jehu (glömmer det han ska göra då med, för det luktar väldigt mycket ute). Även om han kissar ute, nu mer än en gång är det nästan det första han gör när vi kommer in, kissar o det har jag aldrig varit med om. Varför? Han är 6 mån.

Kommentarer inaktiverade.