Underskatta inte detta med ”cred” till vovven!

Känns i kroppen, våren är snart här 🙂

 

Forma hunden till att passa ditt liv!

I vardagen med vovven händer det dagligen en massa saker. En del saker bara älskar man som hundägare då hunden gör, en del saker tycker man mindre om. Här ska man vara duktig att ”fånga” de bra sakerna i vardagen och belöna dessa.

Nu är det viktigt att tänka på i det här sammanhanget, att då jag pratar belöning gällande detta, då handlar det uteslutande om ”belöningar” från mig och av mig som hundägare. Kanske ett leende till vovven, en tyst ”braa”, en klapp, en blick….. Inte en godis eller en boll! 🙂 Ge bara hunden lite ”cred”!

Det kryllar av exempel…

Du är ute med vovven och ni möter någon som börja prata med dig. Din hund förhåller sig lugn vid din sida – belöna! (motsatsen – vill ta kontakt med personen)

Du lagar mat hemma i köket, din hund ligger lugnt på golvet och bara studerar vad du gör – belöna! (motsatsen – hunden tigger)

Du sitter och tittar på teve och din hund tittar på dig. När du tittar tillbaka går hundens svanstipp lite grann – Belöna! (motsatsen – du tittar tillbaka och hunden vänder bort blicken)

Du är ute och går med vovven, en katt springer över vägen. Din hund tittar till på dig – Belöna! (motsatsen – hunden är bara intresserad av katten)

Och så vidare… Dessa tillfällen finns hela tiden, och det är viktigt att man ger vovven ”cred” för det lilla den gör. Det är så du formar vovven till en hund som är som du vill och trivs med.

Underskatta inte detta med ”cred” 🙂

 

3 svar på ”Underskatta inte detta med ”cred” till vovven!”

  1. Jag kanske missförstått dig men jag uppfattar detta som delvis motsats till vad du sagt om att man inte ska/kan belöna ett ickebeteende.

  2. Instämmer helt, cred ”is da shit” verkligen. Och det känns som om det är en aning (kanske mer) underskattat. Så bra inlägg, Fredde! 🙂

  3. Hej Fredrik!

    Jag har ett problem jag hoppas du skulle vilja ge mig råd gällande. Jag hämtade för 6 dagar sedan hem en valp på 6 månader direkt från uppfödaren. Hos uppfödaren har hon alltid blivit släppt på tomten, alltså inte gått alls i koppel tidigare. Första dagarna knatade hon duktigt på och följde varje steg jag tog. Busade i snön osv. Nu senaste tre dagarna vill hon inte gå alls. Hon gör sina behov utanför trapphuset på snötäckta gräsplätten sen vill hon gå in. Har försökt att leka och busa med henne, ge godis vid rätt beteende för att få henne att vilja vara ute osv. men ingenting funkar. Första dagarna gick vi till dammen (ligger några min bort) och matade änderna osv. Nu vill hon inte gå alls. Och eftersom jag är helt emot att dra i kopplet för att få henne dit jag vill så vet jag inte hur jag ska göra. Vi leker massor inne och övar kontakt inne men ute blåser det liksom förbi henne..

    Till problemet hör även att hon vägrar (och då menar jag VÄGRAR) att gå ut genom ytterdörren (ut till trapphuset). Hon sätter sig på mattan och vägrar röra sig ur fläcken. Jag själv går ut i trapphuset och vänder ryggen till och väntar… men då lägger hon sig ner istället. Jag har försökt att belöna direkt när hon gör rätt och kommer ut men nästa gång vi ska ut är det samma visa igen.. Vad ska jag göra? Är så rädd att jag kommer få en vuxen hund sen som inte vill vara ute mer än för att göra sina behov. Jag vill kunna ta med henne till stallet, till skogen osv.

Kommentarer inaktiverade.