Jag har problem!

Den här gudingen träffade jag idag under ett spännande möte. Får hoppas att de andra mötesdeltagarna inte blev alltför störda då jag mitt i vårt prat tog en selfie  🙂

 

Jag har ett problem!

En hel del frågor jag får handlar om problem och lösningar på dessa problem. Detta har jag full respekt för. Men det som är viktigt att tänka på, och fundera över, det är hur viktigt det är att lösa alla problem.

Jag ska ta några exempel på problem jag har, och som jag faktiskt lever med –
-”LillaNymo” älskar när jag dammsuger eller klipper gräset. Då ska hon döda dammsugaren/gräsklipparen.
-”Leif”hoppar på besökare som kommer (om han får hälsa, jag avgör).

Sen finns det säkert fler…… för dig och din hund kanske du inte kan leva med just dessa ”problem”, men jag kan. Då jag klipper gräset får inte LillaNymo vara ute lös, när jag dammsuger får hon vara i ett annat rum.
När jag får besök får inte ”Leif” hälsa, vill besökarna hälsa på honom, då berättar jag att han kommer att hoppa…

Det jag menar är inte att du ska tycka det jag tycker är okej, ska vara okej för dig och din hund. Det enda jag menar är att man ibland måste värdera lite.
Vad vinner jag på att arbeta bort detta ”problem”, hur lång tid tar det att få bort detta ”problem”, kan jag lägga den tid det skulle ta på något annat mer positivt?’

Under en teveinspelning för ett antal år sedan skulle jag arbeta med en helt fantastisk underbar nioårig hund. Hans problem var att jaga skateboards.
Vi tittade på problemet tillsammans med ägaren och jag insåg direkt att detta skulle krävas enormt mycket arbete. Jag frågade hundägaren hur ofta de mötte en skateboardåkare, och denne svarade – någon gång per år!
Jag vände mig då till min inslagsproducent och sa – Jag vägrar att göra detta!

Problemet som man hade ”hittat” uppstår på sin höjd någon gång per år. Att få bort detta hos den nioåriga hunden skulle ta lång tid, det skulle krävas en del, och det skulle påverka hundens välmående i övrigt – Jag ansåg det helt enkelt inte värt det!

Kan man ”runda” ett problem, så tycker jag ibland att det kan vara bättre 🙂

6 svar på ”Jag har problem!”

 1. Va skönt att höra att du har samma problem med dammsugare och gräsklippare och att jag inte behöver ta till strid varje gång utan det går att gå runt problemet. Tack för sunt tänkande

 2. Hej Fredrik,

  för att citera din rubrik så ”har jag ett problem” med min sju månaders kleiner münsterlände, Harry. Vi har jobbat hårt med att han ska sköta sig på promenader och vardagslydnad och vi har verkligen utvecklat en bra dialog sinsemellan och stöter endast på mindre problem. Som i ärlighetens namn inte är så problematiska. Ett desto besvärligare scenario presenterade sig själv idag (och har noterats tidigare) då vi mötte två av grannhundarna här i huset på vår promenad. De är bra vänner och har en tillsynes väl fungerande relation (en åttamånaders labradoodle och en 1 ½ års boxer). Problemet jag har är att Harry bli på tok för entusiastisk!! Möten med andra hundar under promenader fungerar bra men så fort han presenteras med möjligheten till lek (på mitt initiativ, inte hans) så går han från 0-100 på sekunden.. Mina försök att lugna situationen fungerar inte och han blir bara hetsigare och hetsigare. Så min fråga är om du har några konkreta tips och råd på vad jag ska göra? Vill fånga upp detta beteende nu när han fortfarande är valp så att han kan få ha några lekkompisar utan att det innebär problem.

  Tack på förhand och en fortsatt trevlig kväll!

 3. Hej! Jag har försökt hitta var man kan skicka en fråga till dig men misslyckats, så ställer den här.

  Jag har en 5,5 månaders valp som är osäker i andra miljöer än hemma. Han skäller, gömmer sig bakom mig och backar när andra människor ska hälsa. Vad kan jag göra, dels för att stärka honom på sikt och dels i skarpt läge (stötta, ignorera eller pusha)?

 4. Vi har en ca 12 veckors hundvalp som vi fick hem igår. Vår hund blir väldigt orolig när det regnar och skakar och gråter om man går ut med henne i regnet. Hon behövs just nu göras rumsren men är osäker på hur mycket vi ska pusha henne och hur vi ska få henne att gilla regnet? Nu har jag burit ut henne och satt ner henne under ett träd men det är inte vidare poppis.. Det ska regna i 9 dagar i sträck här i Spanien nu.. Bra att veta är att hennes två första månader var på gatan och efter det har hon fram till igår varit på ett djurhem där de är ute hela tiden.

 5. Hej,
  Jag har en hund på 5 år som de senaste åren börjat flåsa och bli stressad när han åker bil. Till han var 3 år fanns inte problemet alls utan de dök upp helt plötsligt under en resa. Han var rastad och allt egentligen bra under resan, men så började han flåsa och darra. Efter den händelsen har det ändå gått hyfsat bra att åka bil som vi gör minst 5 gånger i veckan. Vi pratade med veterinär när det började och de undersökte honom så det inte fanns någon sjukdom bakom eftersom det kom så plötsligt, men inga defekter hittades. Hur ska vi göra för att jobba bort problemet? Vi vill ju inte att det ska vara jobbigt för honom när han måste åka så ofta.

Kommentarer inaktiverade.