”Det svarta hålet – Osäkerhet”

Nu är det till och mindre än 100 dagar kvar, om jag räknat rätt 🙂

Men boka nu in den 19 maj!!   🙂

 

Jag får en hel del ”filmfrågor” via min instagram. En del av dessa frågor/filmer visar upp en hund med aggressivt beteende mot andra hundar.
Det som ofta slår mig när jag ser detta och när jag ser olyckliga hundägare försöka få bort detta, det är att man enligt mig gör helt fel. Och på så sätt faktiskt bara förvärrar problemet.

Hunden som 99 gånger av 100 när den får hälsa på en annan hund angriper den andra hunden i någon form av aggressivitet, den hunden är väldigt osäker.
Varför hunden är osäker kan vara intressant att klura över, men det är sällan en del av lösningen på problemet.
Om en hund är osäker vid möte av andra hundar, och därför använder sig av aggression, då kommer denna ”aggression” bara växa sig starkare för varje gång den för träffa en annan hund. Så fungerar det!
Så tanken många hundägare har – ”min hund vill angripa andra hundar, därför får den träffa många andra hundar” – är faktiskt och generellt väldigt fel.

Lösningen på den här typ av problem är att först börja ”umgås” med andra hundar (i närheten) och under stöd/vägledning av mig som ägare.
Alltså, vara nära andra hundar utan att de får hälsa och när det går bra kommer hunden känna sig mer säker omkring andra hundar.
Om du släpper fram din osäkra hund för ”att klara sig själv” då ni möter andra hundar, kommer den bara bli osäkrare.
Om du istället är ett stöd, en ledare, och visar hur lugnt det kan vara även om det är andra hundar i närheten, då kommer din hund känna trygghet. Med tiden kommer denna osäkerhet mot främmande hundar därmed avta.
Du måste helt enkelt hjälpa din hund att hålla sig borta från ”det svarta hålet-osäkerhet”.
Ni ska inte undvika andra hundar, men din hund ska inte hälsa på andra hundar under en period.

Om en hund är rädd eller osäker för en sak, då är det inte alls säkert att den bästa lösningen är att låta hunden göra det den blir osäker av.

Jag är för socialisering för hunden med andra hundar. Men samtidigt menar jag att det gäller hundar som ofta träffas eller till och med bor ihop. Att socialisera hunden med helt främmande hundar är jag mer tveksam till av många anledningar.

 

4 svar på ””Det svarta hålet – Osäkerhet””

  1. Min lilla taxhane på 9 år blev allvarligt angripen av en större hund när han var runt 2 år. Efter det blev han extremt aggressiv mot andra hundar, vilket även innefattade att bli totalt avskärmad och angripa våra byxben. Vi har genom åren, efter att jag läst på om en massa olika typer av metoder för att hantera aggressiva hundar, försökt att lösa detta på ett flertal olika sätt; avleda m godis, ryck i koppel, köra lydnad, spruta vatten, fya mm. Det som äntligen verkar hjälpa är att göra ingenting. Han får köra sina utfall medans vi går vidare och totalt ignorerar honom. Om vi möter en lugn hund, eller en stökig hund med en ägare som är lugn, så stannar vi och pratar lite medans vår, eller båda, hundarna skäller på varandra. Vi låter honom numera aldrig hälsa på en annan hund, om vi inte vet att vi kommer att umgås i framtiden. Detta har gett ett fantastiskt resultat, och visst skäller han, men han slutar nästan direkt och är kontaktbar hela tiden, till skillnad från innan. Jag är så glad att äntligen fått lösningen på detta problem, som vi troligen ökat på genom att i många fall förstärka obehaget hos vår fina, osäkra taxkille!

  2. Jag har anmält mig redan, vet inte med vilken hund än bara. tredje gången på raken. Ska bli kul!

  3. ÅÅh, kan du inte ta upp om osäkra hundar UTAN aggressivt beteende, utan som istället har ett flyktbeteende när andra hundar närmar sig? Min hund blev, tyvärr, skrämd av en lösspringande hund som valp, och osäkerheten sitter i när vi passerar vissa hundar. Hon försöker springa förbi/fly. Detta händer inte alltid, men oftast. Det går bättre om jag ber henne sitta så att den andra hunden kan passera, men ändå inte ”bra”. Alltid redo att fly. Hon har aldrig visat tecken på aggressivitet, vilket jag såklart är mycket tacksam för. Skulle vara så härligt att få lite tips på hur man kan få henne lite säkrare vid hundmöten. Det är en väldigt trygg hund i övrigt utan rädslor. Hon har tillräckligt med hundkompisar som det är, så målet är inte att hon ska leka med allt och alla, utan bara ”inte bry sig”.

Kommentarer inaktiverade.