Aggressioner och rädslor – Här kan det bli så fel!

Hunden är besvärlig vid hundmöten, hunden biter efter damsugaren, hunden skäller på folk……

Ofta beskriver hundägaren hunden som rädd i dessa situationer, alternativt förklarar hundens beteende med just rädsla.

Om man utgår ifrån att hundägaren har rätt, alltså att problemet handlar om rädsla, då gäller en typ av träning. En träning som bygger på mycket långsiktig träning, en träning som måste göras successivt, och en träning där den som tränar måste vara väldigt uppmärksam på hunden under träning. Annars kan rädslorna till och med förvärras av träningen.

Men om ex vis det aggressiva beteendet inte alls handlar om rädsla, men ändå tränar för och emot ”rädsla”, då kan man till och med förstärka hundens aggressiva beteende.

Min erfarenhet av alla dessa tusentals hundar jag tittat på, arbetat med, i den här typ av problem, säger mig att det faktiskt ganska sällan handlar om rädsla.
Anledningen till att hunden är aktiv mot andra hundar vid hundmöten, anledningen till att hunden är aktiv mot dammsugaren, anledningen till att hunden är aktiv mot andra människor, är faktiskt väldigt ofta – Hunden har fått fördel i att göra detta!
Alltså inte alls kopplat till rädsla.
Det är helt enkelt kul att vara aktiv mot andra hundar. Får hunden dessutom igång den mötande hunden, dennes ägare, och sin egen ägare – Då är det ännu mer intressant.
Anledningen till att den är aktiv mot dammsugaren är helt enkelt en lek och att hunden tycker det är kul och spännande att ”bråka” med dammsugaren.
Anledningen till att hunden skäller och skrämmer andra människor är förmodligen för att hunden tycker det är kul att skrämma andra människor. Hunden agerar, människor svarar.

Sen… finns det givetvis undantag till detta, så klart. Men generellt vill jag påstå det jag skriver ovan.

Men ”problemet” kan en gång i tiden startat pga av osäkerhet.

Valpen möter en hund för första gången och har inte en aning om vad den ska göra. Den skäller till, och det vill ju inte ägaren. Därför beslutar sig ägaren för att valpen ska få hälsa på alla hundar valpen skäller på. Man vill ju inte ha en rädd valp. Valpen/hunden lär sig att vara aktiv mot mötande hundar.

Dammsugaren startas, och hunden blir först orolig för ljudet och skäller till. Dammsugarmunstycket rör på sig (och svarar på hunden ljud), ganska snart är det kul att ”bråka” med dammsugaren….. ”Den ger sig ju aldrig, men jag vinner alltid… wow” För förr eller senare stänger du ju av den.

Första gången valpen/hunden träffar en okänd person kanske valpen känner lite oro eller stress. Valpen skäller till – personen svarar! Antingen genom att dra sig tillbaka (hunden känner sig stark och tycker detta är kul), eller genom att locka på valpen (hunden får svar på sitt ljud)

Många av de saker hundägaren idag kan uppleva som problem med sin vovve, det har hundägaren många gånger själv skapat.

Lite fredagstankar bara 🙂

 

9 svar på ”Aggressioner och rädslor – Här kan det bli så fel!”

 1. Hejsan Fredrik
  Hur ska man träna en hund som skäller på människor speciellt män?
  Ska man ta hjälp av en hundpsykolog?
  Eller kan man träna själv?
  Med vänlig hälsning Yvonne

 2. Vad tänker du då att man ska göra när hunden skäller vid hundmöten? Ignorera? Eller säga ifrån? Distrahera?

 3. Intressanta tankar Har en fråga till dig ang min sambos schäfertik på 1,5 år. (Själv har jag bara haft reterivrar samt spaniels så jag har dålig erfarenhet av schäfrar) Problemet min sambo har med henne är att hon stänger av och helt slutar med att lyssna på honom när hon träffar en viss hund. (Detta händer bara med denna hund) Vi aktiverar henne mycke, både hjärnan och kroppen och hon är en kär familjemedlem. Hon är vanligen väldigt kontaktsökande, följsam, vänlig och vill vara till lags hela tiden förutom när hon är i närheten av denna hund. Det är ”bara” detta problem med henne. Så min fråga är, är det en big deal? Kan detta problemen ta spridning och visa sig i andra situationer i framtiden? Eller ska man acceptera att det ”bara” är detta problem som egentligen inte är så stort? (Hon är ej aggressiv eller liknande.)

 4. När jag fick hem min valp för ca 8 månader sedan var han väldigt osäker & jag försökte bygga upp ett samspel mellan oss. Han är min första egna valp som jag tränat & folk sa typ hela tiden till mig att ”Låt hunden hälsa på min hund istället så förstår han att det inte är farligt”. Detta får jag sota för nu, men är det första valpen man har vill man ju bara ta in tips & råd, men ofta blir det så fel

 5. Hej! Jag har en 3 årig amstaffblandning (kastrerad hane). Som alltid lekt jättebra med andra hundar i rastgården. Nu har vi skaffat valp, hon är nu 6 månader och samma ras.
  Vi kan inte längre vara i rastgården, då hanen attackerar de andra hundarna, så fort valpen är med. Hur tränar vi bort detta beteende?

  Tacksam för svar

 6. Hej.
  Jag har en hund som verkligen är rädd för andra hundar, hon har blivit skrämd som liten valp och sen har det byggts på av att flertalet lösa hundar sprungit fram till henne, hur tränar jag/stärker henne på bästa sätt? Vi har bla tränat med att enbart titta på andra hundar på håll men hon går upp i hög stress direkt och har sen jättesvårt att släppa det, försöker att avleda men hon är blockerad.
  Hon reagerar på både syn, doft och hörsel och har verkligen jättesvårt att sen släppa det.
  Tips tack.

Kommentarer inaktiverade.