Det tar aldrig slut, frågorna kommer i ett, och jag känner mig frustrerad -Besvärliga Hundmöten!

LillaNymo (som ser ledsen ut på bilden) mår jättebra. Hon blir tjockare för varje dag. Det är inte långt kvar tills hon ska få sina valpar. Det ska bli så gosigt och spännande 🙂

Ju mer jag försöker svara på frågan om besvärliga hundmöten, desto mer frågor får jag.
Jag vet inte riktigt hur man ska lösa detta, och problemet verkar ju vara enormt stort och vanligt.

Blir en hund besvärlig vid hundmöten för att man inte låter sin hund hälsa på främmande hundar?
Nej, nej, nej… snarare tvärtom!

Är alla hundar som är besvärliga då de möter andra hundar verkligen aggressiva?
Nej, nej, nej… det handlar snarare om frustration och ”jag vill, jag vill, jag vill”.

Varför blir en hund ”dum” vid hundmöten?

Enkelt och generellt beror det på att ägaren inte från början berättat för hunden hur flocken/familjen/ägaren vill att hunden ska och får agera vid ett hundmöte!
Sen finns ju variationer i detta, och undantag med mera. Men generellt är det pga hundägaren.

Det är väldigt vanligt, beroende på ras och storlek på hund, att de riktigt allvarliga problemen uppfattar ägaren kommer runt 10 mån (på mindre hundar) och runt 15 mån (större hundar).
Att det brukar komma då är inte så konstigt. Hunden börjar bli vuxen.
Många gånger beror besvärliga hundmöten på att man som ägare ”ger upp”. Den unga hunden vill så gärna hälsa på andra hundar, och när vovven har kämpat en stund tänker man som ägare – ja ja, hälsa då så du blir lugn!
Och det är just här men ovetandes lägger grund för ett besvärligt hundmöte.

En hund som aldrig fått hälsa på en annan hund på en promenad är väldigt sällan problematisk vid hundmöten. (det händer, men det är sällan).

Det är en myt detta att ”min hund behöver hälsa på andra hundar” och genom det lära sig socialisera sig. Jag har inget emot att mina hundar får leka med andra hundar, men inte på promenaden. På promenaden promenerar vi, inget annat. Det lär sig hundarna fort, och accepterar.När det gäller socialisering, då är det i hundens egna flock det är viktigt. Inte andra individer vi aldrig mer kommer att träffa.

Med den redan besvärliga hunden finns många olika tekniker man kan prova. Det kan handla om skvallerträning, att avleda, att vända och gå åt ett annat håll med mera. Allt som fungerar är bra, men ljug inte för dig själv – Fungerar det verkligen?

Om jag får hem en vuxen hund som är besvärlig vid hundmöten, då väljer jag rätt teknik för den individen, och det är garanterat borta efter ett par dagar. Det är sant, och så är det.
Så när jag nu frågar dig om den teknik du valt fungerar, då ska du märka skillnad åt rätt håll från hundmöte till hundmöte. Vi pratar inte veckor och månader.

Jag säger som jag sagt och skrivit så många gånger tidigare – Det gäller att förekomma och hjälpa hunden att göra rätt. INTE vänta på att hunden gör fel, och agera då. Det är i det närmaste värdelöst.
Hjälp hunden göra rätt innan hundmötet. Ställ ett krav, belöna sedan då hunden gör rätt. Detta oavsett om den mötande hunden passerat för länge sedan eller om den inte passerat än.

Jag får helt enkelt ta och skriva en hel bok i ämnet, det känns så. När det blir lite mysigare väder ute ska jag försöka spela in lite filmklipp på detta. Det kanske blir lättare att förstå vad jag menar då.

I morgon spelar jag tre nya avsnitt av min hundpodd. Det ska bli jättekul.

 

10 svar på ”Det tar aldrig slut, frågorna kommer i ett, och jag känner mig frustrerad -Besvärliga Hundmöten!”

 1. Jag förstår din frustration över alla frågor om hundmöten och jag kan tala om att jag numera ber mötande med hund att stanna och vänta tills båda hundarna är lugna och har fokus på människan i andra änden av kopplet och det hjälper fast många människor fattar inte varför jag ber om det. De som gör som jag säger upplever att mötet blir mycket trevligare och hundarna är inte lika intresserade av att hälsa på varandra så … Tack för tipsen ️

 2. Jag tycker det känns skönt att du skriver att det finns undantag, men till 98% är det nog ägaren. Jag tränade med min hund, så länge och var nöjd att kunna möta en hund på motsatt trottoar utan att han reagerade till slut. Men min lilla Max hälsar vi väldigt få gånger, men andra hundar vill inte hälsa för han vill bara leka. Vi fortsätter bara att gå och det går bättre och bättre. Leka gör vi på rastgård om det är bra väder och hundar där. Min förra blev biten några gånger, så jag är försiktig. Han skäller inte, men är bara sju månader än

 3. Min 5 mån valp, belgisk vallhund terv. Är livrädd att åka bil plus att han oftast kräker Vill kunna ta med honom överallt. Men tycker lite synd om honom. Försöker köra korta stunder, till skog osv han här super glad när vi är i skogen, men hatar bilen. Skakar. Har försökt söka på bloggen. Hoppas du har några bra tips. Med vänlig hälsning, Linda

 4. Fredrik du får jättegärna låna våran 3 åriga schäferhane till att spela in film om besvärliga hund möten. Det ser så lätt ut när det är en liten valp som man ska lära att möta andra hundar men hur ser det ut med en större hund som är några år och som man inte alls har lyckats med i hund möten. Tycker det låter jätte bra när du säger att det ska bli ett mätbart resultat omgånende annars är det fel metod. Dem flesta som har kurser i hund möten säger att det kan ta upp till ett år att få ordning på detta. Det är nog därför som man ger upp och tänker att det tar så lång tid att lära hunden så man väljer att fortsätta ha besvärliga promenader och hund möten tyvärr.

 5. Jag tycker du ska komma tillbaka till tv rutan igen som ”hundcoachen” . gav så mycket hjälp.

 6. Tack Fredrik ! Ja jag håller med dig , det är en stor problematik. Jag personligen har inte tidigare haft detta problem MEN nu är det min tur Min nu ett år gamla collie hane har en helt annan framtoning och blir odrägligt jobbig vid hundmöten . Stark är han med . Jag har ännu ej kommit på hur jag ska få honom att ändra beteende för det verkar fungera olika vid olika tillfällen . Jag skulle verkligen behöva handfast hjälp . Hjälp på plats . Här i Östergötland är det svårt att hitta någon som gör hembesök . Har du tips ?

 7. Men hur förekommet man problemet på lättaste sätt då?Det skulle vara intressant att läsa:)

 8. Jag måste ha haft väldigt lätta hundar. Har aldrig haft problem vid hundmöten. De bryr sig aldrig om den andra hunden, oavsett vad den mötande hunden gör.
  Mina hundar har aldrig fått fara fram o hälsa på kreti o pleti.
  De raser jag har haft/har var/är blandras, rottweiler, collie o schäfer.

 9. Jag har en 6 årig finsk lapphund som jag tog över för ett år sen. Han kan inte möta eller se andra hundar utan att bli ”tokig”. Vi har försökt med allt känns det som. Han kan dock umgås med andra hundar men först efter en stund. Men vill väldigt gärna kunna gå på promenader utan skäll och drag mot mötande hunden.

  Vad tror du vi ska göra åt det här problemet? Kan man boka dig för lektioner/träning?

Kommentarer inaktiverade.