Jag gör som du säger, men det fungerar inte!

Du vet väl att du kan filma din hund/din fråga, och lägga ut på din egen instagram – men tagga @hundcoachen och #fredrikälskarhundar – så tittar jag på den filmen och svarar med en film på min egen instagram?

Gör det! Det är kul och många gånger jättebra 🙂

 

En hund springer ut i hallen och skäller på besökare, en annan hund springer och hoppar upp i fönstret för att sitta och skälla på folk som passerar utanför……

En lösning på detta är att ”äga” hallen och besökarna, och ”äga” utrymmet vid fönstret.
Får inte hunden vara i hallen då det kommer besök, får inte hunden sitta i fönstret då folk passerar, då kommer skällandet att upphöra.
Anledningen till detta är att – skällandet, ljudet hunden gör – inte är själva problemet. Det är mer ett symptom av vad hunden faktiskt gör. Hindrar du hunden från att göra detta, då blir hunden alltså tyst.

Det här har jag beskrivit många gånger, och det fungerar så klart för många hundägare. Men ibland får jag brev om att det inte fungerar.
Det fungerar helt enkelt inte!

DÅ tänker jag – vad är det som inte fungerar?
Fungerar det inte att äga hallen/besök/fönsterbänk, och vad jag än gör är hunden där ändå. Eller är inte hunden där, men skäller ändå?

Är det så att du helt enkelt inte lyckas ”äga” utrymmet, då är det ett problem i sig.
Är det så att hunden låter dig ”äga” men att hunden skäller ändå från mitten av bostaden?

Är de det förstnämnda som inte fungerar, då måste du helt enkelt bli bättre på att kommunicera med din hund. Då är det prio 1 innan du kan lösa nästa problem som i det här fallet en skällande hund.
Om det är så att hunden faktiskt låter dig ”äga” men fortsätter skälla från mitten av bostaden, då är du väldigt nära en lösning. Dels kan du i detta läge avleda/hjälpa hunden genom att slänga ut godis på marken, men det är också så att den garanterat kommer tystna med tiden.
Skällandet har en gång i tiden börjat med att hunden fått springa till hallen/fönstret. Utifrån det har skällandet börjat. Detta har säkert pågått en tid, och då får du räkna med att det kan ta någon dag innan hunden inser ”aha, det där ska jag inte bry mig i längre!.

Så tänker jag omkring detta 🙂

4 svar på ”Jag gör som du säger, men det fungerar inte!”

  1. Jag är jättetacksam för de två svar jag fått där, även om jag vet att jag är otroligt frågvis. Jag är inte helt okunnig men det är blankt i huvudet just nu, så det har hjälpt mycket. Ooootroligt bra!!

  2. Ok, tack!! ska prova det. men är nyfiken på sen. för när jag satt hunden i tvättstugan så äger jag ju entren. Då kommer han att sluta skälla säger du. Sen då? kan man sen ge honom rätt att vara ute igen när det kommer folk? Kommer då hans tystnad att hålla i sig?

    Och de flesta besök är ju inte planerade utan det bara ringer på dörren och han skäller.

    tack för alla bra tips och en fin blogg!!!

  3. Hej Fredrik!
    Här kommer en följdfråga till ditt inlägg, vi har en Belgisk Vallhund 2 år, han är i regel ganska skällig av sig, men åter till besök, han lyder väldigt bra och jag kan äga hallen/ sätta han någonstans, lägga han ner, kasta godis och så vidare men sen då? Han väntar bara på sitt fri kommando så han kan explodera i en vild hälsning, slänger i sig godiset han får kastat för att kunna springa till barngrinden igen som stänger av hallen(ej hoppande hälsning men väldigt nyfiken o glad) på besökarna, har jag lagt han ner eller liknande så vill jag ju inte att han smyger upp när han känner sig lugn när han bestämmer det, ska han då sitt ligg ner osv i typ 30 min? Han börjar skälla när han hör någon svänga in på vår uppfart, även fast det bara är en liten bit på grusvägen för att släppa förbi mötande bil på vägen. Jag vet att vi inte tog tag i detta när han var ung men vill gärna få förståelse för det nu o få han lite lugnare. Han är en helt underbar hund och vi har precis börjat tävla med honom och jag vill bara att han och jag o övrig i familjen ska förstå varandra.

  4. Hej Fredrik, jag har en chihuahua hane på 1,5 år. När jag försöker träna honom på olika grejer så som high five och liknande så blir han så fort jag tar fram godis arg, han attackerar mina händer. Det är enbart när jag har någon belöning till honom som han verkar tro att ”jag vägrar ge honom” så attackerar han. Vad kan jag göra åt detta?

Kommentarer inaktiverade.