En valp kan visst gå i trappor.

En valp kan gå i trappor – Ett påstående som på många sätt är fel. Alla valpar behöver röra på sig. Ju mer de rör på sig, desto bättre. Man ska inte motionera en valp, men en valp mår bra av att följa med i sin egen takt. En valp behöver lära sig gå i trappor, och en valp behöver vänja kroppen, röra de muskler, som en trappa innebär.
Så en normal vardag, där valpen får gå i en och annan trappa, det ger ingen skada. Tvärtom menar jag att det kan vara bra för valpen och den unga hunden.

En hund strävar inte efter att vara ”alfa” över dig – Du kan vara en tillgång för din hund, eller vara någon som hunden inte är intresserad av. Men att din hund skulle ha något behov att bestämma över dig, det tror jag verkligen inte på.

Två hundar av olika kön kan visst bli osams och slåss utan att det är något fel på dem – Alla hundar försvarar en resurs. En resurs kan exempelvis vara hundens mat, leksak, sovplats, tuggben med mera. I hundens försvar av resursen eller tillgången, där spelar det ingen roll vilket kön det handlar om. Om du är man så kan väl du bli sur på en kvinna. Om du är en kvinna, så kan väl du bli sur på en man. Samma sak gäller hundar.

 

I morgon bitti ska du hålla koll på nyhetsmorgon….. då blir det lite uppdatering om LillaNymo och hennes valpar 🙂

 

4 svar på ”En valp kan visst gå i trappor.”

 1. Hej Fredrik! Har en fråga till dig. Vi har en Chiuaua 1år 8 mån och hon vägrar göra sina behov någon annanstans än på vår trädgård. När vi är på promenad håller hon sig och gör sedan sitt hemma på tomten. Det har bara hänt några ggr att hon kissar när vi är ute i koppel. Hon är väldigt rädd när vi är ute och går och har alltid varit det. Det går bättre när vår gamla hund är med, som han oftast är, men jag känner mig lite rådvill. Hur ska vi få bukt med det här. Blir väldigt jobbigt när vi har med henne någon annanstans eftersom hon inte vill göra sina behov. Har aldrig haft problem med det här med våra andra hundar. Hade blivit så tacksam för hjälp. Mvh Emma

 2. Kom det ingen uppdatering om Nymo idag på nyhetsmorgon. Har kollat på tv4play men hittar inget klipp.

 3. Hej Fredrik! Som nybliven hundägare har jag läst några av dina böcker och älskar dom. Jag har en fråga om min lilla valp på 12 veckor och nära 20 cm i mankhöjd. Han har små ben och är en blandning mellan schi-tzh, Bichon havanais, bichon frise och malteser.

  Det är så att jag har en sjukdom med värk och ont i leder. Jag har en halvtrappa upp till min lägenhet på ca 6 steg.

  Tidigare har jag burit min valp upp och ner men allt eftersom han växer har jag börjat få ont i armarna av allt bärande. Blir ju minst 10 ggr upp och ner per dygn iom att han inte är rumsren. Jag har därför börjat låta honom skutta upp.

  Dock ökar fortfarande problemen i mina armbågsleder. Jag undrar därför om jag ska låta honom gå nerför trapporna själv också. Eller om han är för liten Det blir ju ett litet skutt nerför varje steg eftersom han har så korta ben. Jag är orolig för belastningen på framförallt hans armbågsleder.

  När jag testat är han lite avvaktande men går neråt om jag lockar.

 4. Hej Fredrik!
  Jag undrar över en sak. Jag har blivit väldigt imponerad och intresserad av spårhundar. Jag har en amerikansk cocker spaniel. Tror det skulle funka att lära honom att bli en duktig spårhund eller måste man ha en brukshund? Känns som att ni som är så duktiga med hundar alltid har brukshundar. Finns det ett hopp för oss eller ska jag lägga denna idé åt sidan och satsa på något annat spännande. Isåfall vad? Jag vill ha en rolig sysselsättning både för mig och hunden.

Kommentarer inaktiverade.