Glöm inte – Det ska alltid löna sig för hunden!

Nya poddavsnitt ute….. och det kommer fler. Missa inte det!  🙂

Inkallning – Det börjar inte med att hunden är lös, och att jag ropar på hunden!

Inkallning tar lång tid att träna in. Det är något som alltid måste tränas, livet ut. Och hunden ska alltid få en belöning när den kommer till dig.

Många tror och tycker att inkallning tränas bäst när hunden är lös. Men så tycker inte jag. Jag börjar alltid träna inkallning när hunden är i koppel och när jag har kontroll på min hund.

Men det första jag gör med en ny hund det är att lära hunden att det är kul att komma till mig, även om jag inte ropar. På promenaden och hunden kommer in till min sida då belönar jag ALLTID. Bara det att hunden tar kontakt med mig belönas. På så sätt lär jag hunden att det alltid är kul att komma till mig.
När hunden sedan är på väg till mig, då kan jag lägga in ett kommando ”Fido hit” och springa från hunden. Då förstärker jag hundens vilja att komma till mig, samtidigt som jag betingar kommandot.
Sedan passar jag på att träna då hunden är i koppel, och i lugna situationer. Skulle hunden ignorera mig, då kan jag röra vid hunden och på så sätt ”ställa ett krav” och då kommer hunden att komma, vilket jag återigen belönar.

Jag undviker i allra möjligaste mån att ”missbruka” kommandot. Och med det menar jag – att ropa på hunden när hunden har kul, för att sedan koppla hunden eller kanske ta in hunden i bostaden. För gör jag det för ofta, då finns det stor risk för att hunden ser inkallningen som något negativt och tråkigt istället för tvärtom.

När jag belönar att hunden kommer in till mig, så varierar jag alltid belöningen. Hunden ska veta att den får en belöning, men den ska aldrig veta exakt vilken typ av belöning den får. Detta gör att du blir ännu mer intressant för hunden.

Det tar tid att få till en bra inkallning, och du kan aldrig sluta att träna på det. Ha tålamod, och glöm inte att det ALLTID ska löna sig att komma till dig när du ropar.

4 svar på ”Glöm inte – Det ska alltid löna sig för hunden!”

  1. Hej Fredrik!

    Kul att läsa din blogg!

    Du skriver att ”När jag belönar att hunden kommer in till mig, så varierar jag alltid belöningen. Hunden ska veta att den får en belöning, men den ska aldrig veta exakt vilken typ av belöning den får. Detta gör att du blir ännu mer intressant för hunden.”

    Vilka olika sorters belöningar tänker du på då? Hur kan jag variera belöningarna? Är det en liten godbit ibland, lite bus ibland, bara beröm ibland? Kan du utveckla?

    Tack!

  2. Hej! Snälla ha en fråga om en hund gör ett utfall o biter en mötande person ex i vaden utan anledning .ja va kan det beropå,o vad gör man åt det!Har aldrig gjort så förut! Hunden är en liten blandras på 2år…

Kommentarer inaktiverade.