Så gör jag!

Precis kommit hem från en härlig kvällspromenad. Sitter ute på altanen och lyssnar på härligt fågelkvitter och bloggar med dig 🙂

Har gått in i en ganska hård fysträning med ”Leif”. Han är ett år nu, och för första gången tänker jag ”motion”. Vi har hållit på i tio dagar, och han gör det bra. Han sover mer än vanligt, och får lite mer mat än vanligt. Annars är det ingen skillnad.

Grundträningen bygger på långa skogspromenader över stock och sten, inte på stigar. Detta varje dag. Sedan lägger jag in en eller två dagar cykelmotion, och någon dag någon typ av intervall.
Jag är alltid väldigt uppmärksam på att träningen ”går åt rätt håll”. Dels när det gäller muskulatur och motion, men även då det gäller allmän hälsa. Då hunden är utvilad, då ska den vara piggare än vanligt.
När jag går in denna typ av träning så är jag noga med rätt foder. Det måste vara lite ”tryck” i fodret, näringen måste liksom räcka till ordentligt. Visserligen ger jag mer foder, men det går inte att bara ge mycket mat, det måste vara ett foder hunden utvecklas på.

En dag i veckan, kör jag normalt en vilodag. En dag utan fysisk ansträngning. Detta varierar något mellan hund till hund. Men vila är underskattat.

En sån här period kör jag i 4 – 6 veckor, sen blir vi mer normala igen i 3 veckor, så kör jag en period igen. Under viloperioden kör jag i princip bara skogspromenader, långa och gärna med annan hund, men endast det.

Följ mig gärna på instagram om du inte redan gör det 🙂  @hundcoachen

 

4 svar på ”Så gör jag!”

 1. Hej Fredrik,
  Jag känner att jag är i behov av råd från en neutral person med hundens bästa för ögonen:

  Jag och min sambo har bestämt oss för att skaffa en valp där min sambo varit den drivande parten, men där även jag såklart längtar efter en valp (vi har en hund sedan tidigare som min sambo hade med sig in i förhållandet). Men vi är dock oense på en punkt. Valpens första tid hos oss:
  Min sambo blev erbjuden att jobba natt på sitt arbete under en period för att vi skulle kunna ”gå om varandra” och att någon hela tiden skulle kunna vara hemma med valpen. Detta tycker jag låter som det bästa alternativet då vi kommer ha möjlighet att ensamhetsträna valpen, men även ensamhetsträna den äldre hunden (som tyvärr har separationsångest och inte vill vara själv).

  Min sambo däremot tycker inte att erbjudandet om att arbeta natt var tillräckligt bra rent ekonomiskt för att det skulle vara värt att ta. Min sambo vill därför lösa det hela med att ta ut inarbetad tid under valpens två första veckor hos oss. Sedan ska valpen på dagtid vara hos olika släktingar till min sambo (som bor på den ort min sambo arbetar på, ca 45 minuters bilresa från vårt hem). Jag tycker detta låter som en dålig idé, en såpass dålig idé att jag är beredd att avstå från valpköp om det skulle vara så att valpen for illa av den lösningen.

  Dels så vet jag inte om det är så bra för en 10 veckor gammal valp att åka bil 1,5 timme varje dag. Sedan är min farhåga att valpen inte riktigt kommer veta vart den hör hemma om den ska bo hos 1-3 olika familjer under dagtid och hos oss resten av tiden. Jag tänker i termer av att knyta an till husse och matte.
  Jag tänker även att en extra timme med mig på kvällen kommer vara värt mycket för att stärka min och valpens relation.

  Vore glad om du kunde ge dina synpunkter på detta.
  Har jag fog för mina farhågor eller är jag bara nojig i onödan?

  Vidare undrar jag kring om det skulle bli krångligare för min sambo att starta tävlingar (lydnad, utställning mm) om jag stod som ägare på valpen jämfört med om min sambo stod som ägare på valpen.

  Hoppas du har tid och lust att besvara mina frågor 🙂

 2. fråga till fredrik steen. Vår tik tre år kryper in bakom möbler och river sönder tapeten. kryper in under yttertrappan där det är grus. Vi undrar varför. Kan inte koppla detta till oväder eller löpning, ej skendräktig. mvh pia

Kommentarer inaktiverade.