Så gör jag med min valp.

Det här är LillaNymos valpis, tre veckor gammal. Han är sååå fin 🙂

 

Jag får många frågor om hur man kan ta med en liten valp på både det ena och det andra. Därför vill jag beskriva hur jag gör och tänker…..

När jag får/tar hem en liten valpis från sin mamma och övriga kullen, så tar jag det lugnt någon dag tills jag märker att valpen knyter an till mig. Det går fort, det tar bara någon dag.

Efter det så tar jag med valpen på det mesta. På cafe, till skogen, i bilen, till vänner (jag börjar också träna på ensamhetsträning relativt fort, men det är inte det inlägget handlar om).

När jag har med valpen på olika aktiviteter vill jag ”lära” valpen att vara trygg med mig. Små reaktioner valpen får då den blir orolig för vissa saker, dessa ”svarar” jag inte på. Genom att inte ge valpen ”svar” och istället är glad, stolt, och självsäker, så visar jag valpen att inget här i världen är farligt.
Skulle valpen exempelvis tveka att kliva på en buss, då vet jag det och skulle aldrig låta detta ske igen. Istället bär jag valpen in på bussen. Enkelt, tydligt för valpen, och oproblematiskt. Att stå och locka och därmed försöka ”övertala” valpen att något är ofarligt, det menar jag ger rakt motsatt effekt i de allra flesta lägen.
Visa vägen, krångla inte till det! 🙂

Min valp får hälsa/umgås med hundar som jag vet är snälla, OCH som jag vet att valpen kommer att umgås med framöver. Hundar som jag inte känner, hundar som inte min valp kommer att umgås med framöver, dessa hälsar vi inte på. Anledningen till detta är flera. Dels litar jag inte på andra hundar, sedan vill jag inte skapa ett problem där jag ”lär” valpen att intressera sig för främmande hundar. Tvärtom vill jag att valpen ska ignorera främmande hundar. Vår flock gäller!

När jag är ”på stan” med valpis så vill jag som sagt att valpis är med så mycket som möjligt, men det är valpis och jag. Med andra ord är jag ganska noga med att inte låta valpen hälsa på alla som vill hälsa på valpis.
Jag vill ha valpis med på en uteservering, men när människor vill hälsa säger jag ofta nej och förklarar varför.

Mitt mål är att valpis ska få bästa och bredaste erfarenheterna av alla och allt, men att den ska känna ett lugn tillsammans med mig, och känna sig självsäker i det.

Som jag berättade om bussen, där jag bär valpen, så vill jag också nämna att jag ganska ofta lyfter upp min valp. Detta gör jag i situationer (ofta innan situationer) som kan bli besvärliga och som jag tycker kanske blir för mycket.
Alltså, jag förekommer….. Ska jag passera en grävmaskin som låter extremt mycket, då lyfter jag upp valpen kanske femtio meter innan vi passerar. Jag väntar inte på att valpen blir rädd, jag testar inte om valpen blir rädd, utan jag förekommer och valpen tycker snart detta är världens naturligaste sak, och får erfarenheter tillsammans med mig utan att behöva få negativa minnesbilder av olika saker.

Åker jag hem med valpis till vänner, då gäller samma sak som på uteserveringen – jag tar inte med mig valpen till vänner för vännernas skull, det är för valpens erfarenhets skull.

Ungefär så tänker jag 🙂

6 svar på ”Så gör jag med min valp.”

 1. Hej! Älskar dina tips nu inför vår labbe tjej kommer hem! Har 2frågor
  1, hur gör man om man sover borta med valp på bästa sätt? Ta med hela hennes säng eller bara någon filt eller liknande så hon känner sig trygg?
  2, hur ska man be sina vänner vara mot henne när man kommer på besök hos dem, ska dem ignorera eller helt enkelt bara vara som vanligt och bara för ”på”henne?
  3, tips på bra valpgoodis att använda som belöning?
  Tack på förhand

 2. Hej,

  härligt med valp, har själv försökt ha med min valp på så mycket som möjligt för att få henne bekväm och cool med det mesta och det tycker jag lyckats ganska bra hittills.

  men jag har ett litet problem med min cavalier king charles spaniel tik på 9 mån, så om du skulle kunna ge något litet tips så här hade jag blivit väldigt glad 🙂

  Hon plockar sten, pinnar, kottar, löv etc etc. ja typ allt. jag är rädd att hon ska äta upp sakerna ( och har väl säkert därför gjort sakerna mer intressanta i hennes värld.) Har däremot lärt henne att spotta på kommando och hon får godis/beröm när hon väljer mig istället eller när hon spottar ut.

  Problemet är att hon blir helt galen i alla saker när hon är lös och då är det väldigt svårt att få henne att strunta i eller sluta/släppa det hon har. hon plockar grejer i koppel också men då har jag ju mer koll och hon får ju inte chansen att dra ifrån mig med sin ”skatt” utan då tar hon ju gärna godis/beröm istället.

  Jag upplever att hon vet att det är saker hon inte ska ha och därför blir de mer intressanta. Säger jag åt henne eller erbjuder något annat upplever jag att hon bara blir ännu mer intensiv och letar desperat efter något annat som hon inte ska ha

  Hade varit så tacksam för något litet tips på hur jag någonsin ska kunna ha henne lös på tomten eller i skogen utan att jag ska vara rädd aťt hon ska få i sig massa farligt.

  tack på förhand!
  mvh Malin och Zelda

 3. Jag läser och lär.
  Jag följer dina råd med min 9-veckors schäfer, det funkar klockrent. Tack.

 4. Hej!
  Väldigt bra det du skriver men har en fråga.
  Hur gör jag som har en 20 kg Grand Danois valp? Jag an ju liksom inte bära den förbi allt den kan tycka är farligt? Hur gör jag och andra med stora raser som växer fort och blir tunga fort?

 5. Hej Fredrik!

  Tack för fina tips! Vi fick precis hem vår 9 veckors Jack Russel valp för ett par dagar sedan och samtidigt som det är mycket glädje finns här också en hel del oro och frågor och jag skulle vara väldigt tacksam om du tog dig tid att svara på dom!

  Valpen är relativt orolig och har lite svårt att koppla av, hon vill helst bara sitta/ligga i mitt knä och kan då sova gott men vi vill att hon ska kunna sova själv också, vad är bästa metod här? Det jag provat är att lägga henne på sin filt eller korg och klappa henne tills hon slumrar till, därefter ställer jag mig sakta upp och sätter mig och jobbar. Ibland ligger hon kvar men för det mest vaknar hon till och vill komma upp.

  En annan sak är att hon verkar ty sig väldigt till mig men betydligt mindre till min fästman. Då han aldrig haft hund förut tycker han att detta är lite jobbigt och vet inte riktigt hur han ska gå till väga, och jag kan inte riktigt instruera honom. Är det bra om de bara spenderar mycket tid bara dom två eller kan hans ”oförsiktighet” göra henne ännu mer otrygg med honom istället? Han är som person väldigt livlig.

  Hon är också väldigt blyg och försiktig i möten med människor och ställer sig gärna bakom eller mellan mina fötter. Hon vågar sig inte riktigt fram till nya människor och särskilt inte om de rör mycket på sig. De har fått mata henne med små korvbitar och visat att de är snälla men hon är ändå väldigt blyg och orolig när de kommer till oss.

  Sen är det det där med hundmöten. Hon har ännu inte fått hälsa på någon hund sedan hon kom hit och hon har innan det bara träffat sin mamma, syskon och halvsyskon. Hon tycker att alla hundar vi ser är väldigt läskiga och gömmer sig bakom mig, om jag sitter ner på huk rusar hon och försöker kasta sig upp i mitt knä. Jag tänkte försöka introducera henne för de hundar vi spenderar mycket tid med så småning om. Mina föräldrar har en 19 veckors Jack Russel hane som hon kommer att träffa över en helg om två veckor vilket jag tror kommer vara väldigt bra för henne, men 2 veckor utan att träffa någon annan hund känns väldigt långt bort. Vi har också vänner med en 2 årig border collie hane som är snäll men kan vara lite oförsiktig och klumpig, plus att jag kan tänka mig att hon blir livrädd i mötet med en stor svart hund.. Hur går vi till väga på bästa sätt här? En tredje hund är min mosters Lhasa Apso tik som inte är superförtjust i valpar och kan bli lite grinig, så frågan är om vi ska träffa henne det första vi gör?

  Beror hennes osäkerhet på att hon är så ny hos oss eller är hon sådan som individ? Vi vill har en modig och trygg hund som vågar sig på det mesta och gillar andra människor och hundar så vi undrar hur vi går tillväga?

  Otroligt tacksam för svar!

Kommentarer inaktiverade.