Lita inte på andra hundägare om att deras hund är snäll.

En kull hungriga schäfervalpar 🙂

 

Och… glöm nu inte att boka in den 19 maj – Agrias hundpromenad ute i hela landet. Själv kommer jag medverka och prata hund med den som vill i Stockholm.
Läs med om hundpromenaden, och varför det är så viktigt att gå den, på agria.se

 

Och, du missar väl inte min hundpodd… kommer nya avsnitt varannan vecka, och det ligger ute en himla massa avsnitt redan nu.
Finns där poddar finns, eller googla bara ”hundcoachen podd” 🙂
Lyssna på ett avsnitt, och låt mig veta vad du tycker!

Det är valptider… därför vill jag lyfta några punkter jag tycker är viktiga –

-Krångla inte till det! Det är inte lättare/svårare/mer komplicerat än vad du gör det till!

-Tänk på att valpen sover mycket, och se till att valpen har ett utrymme dit den kan gå, och när valpen är där – låt den vara!

-Valpen kommer förmodligen sluta äta bra en tid. Få inte panik. Ställ ner maten, vill den inte äta så ta upp den igen tills det är dags för nästa mål mat.

-Tänk inte motion, en valp ska inte motioneras. Men samtidigt – låt valpen vara med i skog och mark. Det är nyttigt för valpens skelett och hälsa att röra på sig. Blir den trött får du bära den en bit.

-En valp ska inte vara överviktig. Det är en skröna. En valp ska vara bra i hull. Det är bevisat att övervikt på en valp kan skapa ledproblematik (höftleder/armbågar) när valpen blir äldre.

-Låt valpen ha snälla lekkamrater du VET är snälla. Lita inte på andra hundägare som säger att deras hund är snäll, för det säger nästan alla. Men låt inte valpen hälsa på främmande hundar under promenader och annat. Det kan bli allvarliga olyckor, och inte minst kommer du få problem när valpen blir äldre om du lärt den att den ska engagera sig i andra hundar på en promenad.

-Börja träna valpen mer eller mindre direkt. Träna den så den lär sig att det lönar sig att kommunicera. Med hjälp av en godisbit, lär den sitt, ligg, och andra mer eller mindre viktiga saker. Ju mer du lär din valp, desto lättare kommer den ha att lära sig mer.

-Försäkra din valp!!! Jag använder så klart Agria, men det viktigaste är att du försäkrar valpen.

-Njut av din valp, men glöm inte bort att en valp ÄR busig. Precis som ett barn. Det ingår och ju mer ni lär er kommunicera med varandra, det lättare blir allt.

-Lär den redan från början att kunna lämnas ensam. När du tittar på teve, låt den efter en lång promenad ligga i ett annat rum en stund. Ensamhetsträning är ett stort problem för många. Den träningen gör man bäst när man själv är hemma.

-Älska din valp. du kan inte älska den för mycket 🙂

 

3 svar på ”Lita inte på andra hundägare om att deras hund är snäll.”

 1. Hej, jag har en fråga om ensamhetsträning. Min valp är nu 3 månader och vi har sedan han kom tränat på att vara ensam. När vi är hemma och exempelvis är inne i ett annat rum med stängd dörr är det inga problem, då går han och lägger sig och vilar eller äter eller något annat. När vi däremot ska träna på att gå utanför dörren är det värre. Till en början gick det med ett par ynka sekunder, 5, sedan 10, 15 osv, klarade tillochmed någon minut utan att det var några problem men sedan nådde vi ett bakslag trots att vi trappat upp långsamt och sedan trappat tillbaka osv. Min fråga till dig är: Ska jag fortsätta trots att han springer runt och skäller eller ska jag återgå till 5 sekunder igen? Tänker att han kanske måste få skälla för att kunna lugna ner sig själv? Eller har du några andra tips?

 2. Hej
  Är det dina valpar?
  Vi letar efter en ny schäfer då det nu gått tre år sedan vår fina familjemedlem fick tas bort.
  Mvh Sandra

 3. Hej jag undrar om just ensamhets träning, jag vill inte stänga in min 10 v valp. Ska jag sätta för kompostgaller eller dyl? Hon är duktig att gå och lägga sig själv men vill vara nära, sitter jag i soffan tex så ligger hon en par meter ifrån på golvet och sover.
  Min förra hund hade blivit instängd som liten och då började hon äta dörrkarmar.

Kommentarer inaktiverade.