Som regel motstår hunden frestelser, bara inte frestelsen blir för stor.

Lilla Solo… helt utslagen efter timmars lek och bad med mina andra hundar 🙂

 

Jag vill återigen prata om detta med belöningar.
Att belöna hunden, det gör vi i syfte att hunden ”ska vilja göra igen”. Alltså, vi belönar för att på så sätt förstärka ett beteende.
Exempel, Du sitter när jag säger ”sitt” – Därför får du en godis.

Men om du ger en godisbit till hunden bara för att hunden tycker det är gott, och att du vill vara snäll, exempelvis då hunden ligger och sover – Då är det ju ingen belöning.

Här tror jag de flesta av oss är helt överens.

Belöningar är bra, och egentligen helt nödvändiga då vi ska lära vår hund något som inte är naturligt för en hund att göra.

Använder vi oss av belöningar i vardagen, alltså i saker som är naturligt för hunden att göra, kan det skapa problem.
Jag säger inte ATT det alltid skapar problem, jag säger att det ibland KAN skapa problem.

De problem jag tänker på är bland annat stress, och en hund som vi på ett skickligt sätt lärt ställa krav på oss så fort vi vill något av hunden.
Lite slarvigt kan man jämföra det med ett barn som man ber/säger åt att plocka undan sin tallrik från matbordet. och barnet svarar – ”Då vill jag ha 10 kronor!”

Stress – Om en hund varje gång jag ber den om något, ”flytta på dig”, ”hoppa in i bilen”, hoppa ut ur bilen”, ”gå och lägg dig nu” …osv, alltid förväntar sig en belöning, då skapar förväntan en stressad hund. Det i sig kan skapa en hund som upplevs och är stressad. En hund som aldrig slappnar av utan kommando från dig och så vidare. Lite förenklat kan man få en hund som ALLTID ”står på tå” för dig.

Hunden ställer krav på dig – När jag tittar på, eller dömer lydnad på tävling tänker jag alltid på (och blir glad över) att denna stund är hundens tillfälle att få leda och ställa krav på husse eller matte.
Jag kanske är knäpp och annorlunda, men jag hävdar att jag har rätt. När föraren säger ”sitt” till hunden så utför hunden detta glatt och med snabbt tempo. Och det gör hunden för att den vet att den i normalfallet får en belöning när den gör det. En skicklig dressör har dessutom lärt hunden att ”om belöningen inte kommer denna gång, så måste du göra bättre nästa gång och då får du din belöning”.
Hunden skulle aldrig utföra detta med stor glädje om det inte vore så att den får något för det den gör – En belöning!
Allt detta är bra, väldigt bra 🙂

Men i vardagen kan detta bli lite tokigt och svårt.
Jag tror det var den kända skådespelerskan May West som sa – ”Som regel motstår jag frestelser, bara inte frestelsen blir för stor.”
Och lite så fungerar sannolikt även din hund.

Vi tar hundmöten som ett exempel – Jag vill inte att min hund ska engagera sig i andra hundar. Därför säger jag ”fot” till min hund vid hundmöte och belönar hunden då den går fot. På så sätt får jag bra hundmöten.
Fungerar detta har jag inga negativa synpunkter. Tvärtom så är det riktigt bra!

Men man måste komma ihåg att sättet ovan att hantera hundmöten bygger på att hunden värderar din belöning mer än den mötande hunden. Gör inte hunden detta så kommer det bli problem.

Vi tar en jagande hund som exempel – Min hund får naturligtvis inte jaga efter vilt. Men min hund älskar att jaga efter vilt. Därför lär jag min hund att den får jättefina belöningar om den kommer då jag ropar på den. På så sätt lära sig hunden att om den jagar ett rådjur, och jag ropar, då lönar det sig att komma till mig.
Fungerar detta har jag inga negativa synpunkter. Tvärtom så är det riktigt bra. Men jag kan garantera dig att om din hund älskar att jaga efter vilt, då gör den hellre det än få en godisbit av dig som belöning.

När ditt barn säger – ”visst, jag kan plocka undan min tallrik, men då vill jag ha 10kronor” så är det sannolikt något du agerar emot. Du ställer helt enkelt ett krav. Ett lätt krav, inga bestraffningar, men fortfarande ett krav.
Detta gör du eftersom din roll som förälder är att guida ditt barn fram i livet. Du vet att den inställningen inte på något sätt kommer göra livet lättare för ditt barn. Du ställer alltså kravet på ditt barn för att du vill att ditt barn ska ha det så bra som möjligt i livet. Uppfostran helt enkelt. Uppfostran som bygger på din kärlek till ditt barn.

Samma tänk anser jag man ska ha mot sin hund. Jag och min hund har en fin relation. Vi bor tillsammans och vi delar våra liv. Det är min uppgift att hjälpa hunden så gott det går i livet. Det är mitt ansvar. Då anser jag att det är fel, och på många sätt inte snällt mot hunden, att inte vara ärlig i relationen.

Summan av denna text är egentligen – Se din vovve som en vanlig familjemedlem. Respektera hunden på samma sätt du respekterar dina barn.
När du ska lära din hund saker som inte är naturliga för din hund att göra – Arbeta med belöningar.
När du ska uppfostra din hund och leda din hund – att inte göra, eller att göra – saker som är naturliga för hunden att göra/inte göra – Tänk inte så mycket belöningar!

Åh vad jag önskar att jag kunde beskriva detta på ett bättre sätt 🙂

 

9 svar på ”Som regel motstår hunden frestelser, bara inte frestelsen blir för stor.”

 1. Ååå vilket bra inlägg!! Jag funderar mest, vad gör jag då när min hund kommer glatt efter 5 min när hon jagat vilt? (Och tusen inkallningar) nonchalerar ?? Sätter på ett koppel och går hem? Tack de här inlägget behövde jag !!

 2. Du är så bra! Blir så glad av dina ord, hoppas fler kan förstå och anamma detta!

 3. Hej Fredrik.
  Jag har läst och förstår vad du menar och jag tycker det låter väldigt sunt MEN snälla hur lär jag min hund att inte springa efter vilt (och det innefattar även katter som springer). Jag har en goldenkille på två år och jag vill vara en bra matte som han kan känna att han kan lita på.
  1000 Tack i förskott från Helene och Ozzie

 4. Hej Fredrik!
  Jag har ett stort problem och det är att min lilla hund (nu 6 mån) blir så stressad bara vi närmar oss vår bil och har jag väl fått in henne ( hon går inte in självmant) i buren så börjar hon dregla och spy i massor.
  Har provat nästan allt känns det som jag undrar om du har något bra tips.
  Har köpt lugnande men inte testat det ännu tycker hon är för liten men det kanske är fel tanke?

  Tacksam för alla tips

 5. Hej!

  Jag blir så glad när jag ser ett nytt inlägg om detta och känner mig i stort behov av att förstå detta med krav kontra belöning etc. Jag har en lagotto på ett och ett halvt år. Hon är mycket lydig när hon vill (t ex när vi går på kurs). När hon inte vill så gör hon som hon vill. Igår (mycket pinsamt) hände detta när vi var ute i skogen och kom till en badplats, hon började kuta runt som en besatt och det var många på stranden som INTE gillade det och jag kände mig så dum som inte kunde få henne att sluta. Det var HEMSKT och det måste få ett slut.

  När jag varit på olika hundkurser etc så är allt fokus på belöningen, men jag förstår inte hur jag ska göra när jag faktiskt inte alls vill belöna utan kräva av henne att hon ska lyssna på mig, t ex komma även när det är obekvämt, sluta springa runt på badstranden. (Jag förstår att det var en svår situation och att det inte är där jag ska börja öva…)

  Jag har förstått att det är belöningar som är nyckeln, men hur jag kombinerar det med krav har jag inte greppat, det är tydligt. Och hur jag visar min hund att hon inte får välja själv om hon ska lyssna på mig eller inte…

  Fler tips kring detta?

 6. Jag behöver ett råd av dig och därav kommer kommentarfälten passande då jag inte vet hur annars.
  Jag har en rottis på 10 veckor och vill bygga ett staket så jag kan ha dörren öppen dygnet runt som jag är van vid.

  Vill inte bygga om staketet när hon är vuxen så hur högt anser du att en rottis ska ha i stakethöjd?

 7. Hej Fredrik!
  Vet att detta inte är på inläggets ämne men kan inte hitta någon info om detta så söker din hjälp istället.
  Vi har hämtat hem en ny valp till flocken för 4 dagar sedan och tänkte snart börja med lite ensamhetsträning. Min fråga är då, ska valpen tränas vara ensam med den vuxna hunden först, de kommer ju oftast lämnas ensam tillsammans, och sedan när den har accepterat att vara ensam börja träna valpen att även vara själv utan den äldre hunden? Eller är det bäst att lära valpen vara helt ensam utan den vuxna hunden?
  Just nu går det jättebra att gå in i ett rum och stänga dörren så länge den äldre hunden är med valpen men stänger vi in honom i sin inhängad, kompostgaller och bädd, och han fortfarande kan se oss, står han och gnyr och gnäller.

  Skulle uppskatta din hjälp jättemycket!

 8. Har tagit över en 16 månaders schäfer hane, en stor nallebjörn inomhus men ett monster utomhus! Försökte låta honom hälsa på en 5 årig golden tik i går, första minutrarna gick det fint sen gick han till ”attack” bet och slog efter henne. Vill tillägga att hon stod snällt och lät honom lukta och satte sig sedan. Vill göra rätt för honom för att kunna följa med på allt och bli den bäste hunden jag ser att han kan bli! Hur hjälper jag honom vid dessa situationer?

Kommentarer inaktiverade.