Vakta eller inte? Hunden är inte mer annorlunda än dig själv och resten av din familj eller vänner.

Lilla ”Solo” med mig i morgonsoffan på Nyhetsmorgon.

På förekommen anledning vill jag bara kort säga att jag har mina två labbar LillaNymo och Solo i Agria, och både har labrador försäkring.
Anledningen till att jag ALLTID haft Agria är enkel. Jag tycker helt enkelt att de har de bästa villkoren, har bäst försäkringar helt enkelt. Att välja försäkring efter pris, det är som att välja storlek på skor efter pris. ”Jag fick dessa skor superbilligt, visserligen är det storlek 33, och jag behöver 45. Men det märker jag ju inte förrän jag ska använda dem”

Man ska verkligen ha sin hund försäkrad, och jag valde för länge länge sedan Agria.
Att nu Agria dessutom med kirurgisk precision har ras-anpassade försäkringar, det gör det hela bara än bättre. Världsklass till och med.  🙂 🙂
Läs mer om detta på länken: Agrias hundrasförsäkring

 

Varför skäller hunden då det kommer besök, varför vaktar hunden?

Det här är intressanta frågor tycker jag. Men jag vill ändå börja med att fundera/spekulera hur vi människor fungerar.

Tänk dig att vi sitter i ett rum och har ett möte. Plötsligt öppnas dörren och någon för oss alla, okänd person kommer in i rummet.
Vad gör vi?
Någon säger förmodligen ”hej” och frågar vad personen vill. Eller hur?
Alla vi som sitter i rummet nonchalerar inte personen som kommer in i rummet. Eller hur?
Samt, vi alla säger inte ”hej” och frågar vem personen är eller vad han vill. Eller hur?

Någon i gruppen tar ett eget intiativ och säger ”hej”……..

Det här har ni inte gjort upp innan. Alltså, ingen av er har innan mötet börjat sagt – ”om det kommer in någon nu, vem tar hand om det?”
Nä, det blir bara som det blir.

Och ofta vågar jag påstå är det ”ledartypen” i rummet som tar initiativet till detta.
Håller du med?

Någon måste helt enkelt ta hand om detta, om det händer!!

Samma sak gäller med din vovve. Det kommer någon, eller det knackar på dörren – Hunden skäller!
Anledningen till det är som berättelsen ovan. Någon måste ta hand om detta, och i ert fall anser hunden ha den rollen.
Detta är anledningen till en skällande hund då det kommer besök.

Du måste alltså, för att lösa detta problem, visa hunden att du vill/ska ha den rollen. Det gör man inte genom att spruta vatten, det gör man inte genom att stampa i golvet, det gör man inte genom att slänga något på hunden….. det gör man genom att ta initiativet och visa hunden vad som gäller från och med nu.

Ex vis… då det kommer någon – då får hunden inte vara i hallen!
Ex vis… då det kommer besök – då behöver hunden inte alls hälsa på alla besök (tänk er det på ett kontor så fort det kommer någon. Alla på arbetsplatsen ska fram och hälsa och bjuda på kaffe. Det vore ju väldigt knasigt.

Sen kommer detta med att ägaren tycker det är bra att hunden ”säger till” om det kommer någon. Helt ok för mig, jag har inga synpunkter på det.
Bara man inte glömmer att man gett hunden rollen – Det är du som tar hand om besök!
Här är det svart eller vitt. Till stor del beror det på hundens mentalitet om hur besvärligt detta ska bli eller inte.
Men det är i princip omöjligt att lära en hund att ”ta hand om besök lite”…

Man ska också ha klart för sig att en lugn och stabil, samt självsäker hund, inte är speciellt imponerad av besök.
De hundar som blir glada då det kommer besök, skäller då det kommer besök – Det är stress!
Jag personligen vill att mina hundar ska slippa så mycket stress det bara går 🙂

5 svar på ”Vakta eller inte? Hunden är inte mer annorlunda än dig själv och resten av din familj eller vänner.”

 1. Jobbar med detta med min hund. Om jag är själv med hunden och det ringer på dörren är det då ett alternativ att stänga in henne i sovrummet under tiden jag tar hand om besöket. Svårt att själv få henne att stanna på avstånd och samtidigt ta hand ombesöket.

 2. Hej! Tack för en toppenblogg! Läser ofta och får många tips! Dock har jag ett problem med min snart tvååriga, energiska cockerpootik, som jag inte kan hitta något vettigt svar på någonstans. Hon är rädd för vissa män. Hon har svårt för svärfar, män i arbetsbyxor, vissa utländska killar m.m Jag har med henne på jobbet och då det ofta kommer män blir hon eldig och frustrerad. Jag har henne vid mig vid skrivbordet och har satt upp kompostgaller runt om (haft så sedan hon var valp), så hon inte så lätt kan ”komma åt besöken”. Hon får vara med ute i köket när vi äter. Härom dagen kom en kille in i arbetsbyxor och hon började hoppa och nafsa på honom. Jag hör på henne att det inte är glädjehopp utan mer frustration. Jag tog in henne på mitt kontor igen (med frustrerade morr/skällningar från henne) så hon inte fick vara med oss mer i köket. Det är många arbetskamrater som anser att jag måste vara hårdare mot henne, tex lägga henne på rygg för att visa att jag bestämmer, men detta tror jag inte alls på. Jag tror hennes rädsla för vissa män kommer från hennes tidiga valptid (jag fick henne när hon var 4 månader. Mellan uppfödaren och mig bodde hon en månad hos en annan familj). Jag gissar att förra ägarna inte tog hand om hennes socialiseringsperiod, eller att mannen i familjen kanske var dum mot henne? Jag tror inte att jag kan bota hennes rädsa med att vara hård mot henne, men jag vet inte heller hur jag ska kunna få henne att lita på att vissa män inte är dumma och att hon inte behöver hoppa och nafsa efter dom. Har du några tips på hur jag ska få en mer harmonisk hund? (och kanske också något bra svar till de som tycker man ska uppfostra sin hund med aggressivitet?)

 3. Hej Fredrik! Jag hämtade min valp förra veckan och han är idag 9 veckor gammal. Sedan han kom hit så försöker han bita så fort man ska hälsa på honom. Försöker man leka med honom tex laga boll eller bara gömma godis så morrar han och skäller och hoppar efter mina fötter och ben. Ibland gör han detta bara man går förbi honom. Detta gör han både när han sovit och när han är trött. Jag försöker avleda honom men efter 5 sekunder är han tillbaka och ska bita. Ignorerar jag honom springer han efter och sätter jag mig så han inte når så börjar han igen när han når. När vi går promenader lägger han sig i gräset och vill knappt gå fram. Det tar en timme att gå runt huset. Går till samma ställe varje gång. Emellan det här sp är han jättemysig och vill kela i knät. Hur ska jag få honom att sluta ”attackera”? Att bita vet jag valpar gör men brukar det vara såhär? Och hur hjälper jag honom att förstå syftet med rastningen? Tacksam för svar!

 4. Hej Fredrik,
  Tack för en bra blogg!
  Jag vill prova ställa en fråga om lydnad och jakt.
  Kan lydnadsträning påverka jakthundens jaktlust negativt på något sätt? Online skriver vissa att det minskar hundens självständighet vilket påverkar jakten negativt. Jag har varit på vår lokala brukshundsklubb med vår 7—månaders älghund och fått en del lydnadsträning vilket känts givande för både mig och vovve, och jag vill gå en kurs i lydnad så snart tillfälle ges – tror du att det finns en risk för att det skulle kunna påverka hans jakt negativt? (det är inte jag, utan min sambo som kommer jaga med honom).
  Tack igen och ha en fin dag!

 5. Vår hund Allan, en dansk-svensk gårdshund, blir superstressad och rädd då han hör glassbilen, eller något annat ”främmande” ljud som t ex en traktor utanför hemmet, smällare, fyrverkerier. Glassbilen är ändå värst och han skakar i 1h efter den tystnat. Vi gör ingen stor grej av det och försöker agera som vanligt för att inte berättiga paniken.

  Hur kan vi hjälpa honom lugna sig? Han blir så otroligt stressad att jag tror inte hans hjärta kommer orka med den paniken då han blir äldre.

Kommentarer inaktiverade.