Finns det en risk, eller tycker du att det är bra?

Walt Dinsey gör filmer där djur är som människor. De pratar som människor, de har känslor som människor, de har värderingar som människor.

Det görs barnböcker där djur är som i Walt Disney filmerna.

Det finns en mängd andra filmer, historier, och annat där man tillskriver hundar mänskliga värderingar och tankar.

Det börjar bli vanligt att vi döper våra hundar till människonamn, och många av oss ser våra husdjur lika mycket värd som en familjemedlem.

Är detta bra, eller finns det en risk med detta?

Jag har sett brukshundar med bra päls, bli påklädda täcken så fort graderna går under noll.
Jag har träffat hundägare som tillskriver sin hund mänskliga värderingar och har på så sätt fått problem.

Men om jag har rätt i mitt resonemang – Alltså att vi ”WaltDisney-fierar” våra hundar – är det mer bra, eller kan det finnas en risk med detta?

Vill jättegärna höra dina tankar omkring det jag skrivit 🙂

13 svar på ”Finns det en risk, eller tycker du att det är bra?”

 1. Mina hundar har täcken på sig vintertid när dom vistas i bilen vid träning och temperaturen går ner några grader under nollan. Tycker inte det har så mycket att göra med förmänskligande, däremot vill jag skona deras muskler och leder.

  Däremot har jag själv märkt att det inte är helt ovanligt att hundägare är helt oförstående inför t.ex. jaktlust, resursförsvar, omriktat beteende och annat som man kan stöta på och speciellt då dom själva har raser där det finns mycket litet av detta.
  En del av dessa hundägare tycks tro att hundar lever i en Disneyvärld där dom alla älskar varandra, delar på precis allt och luktar på blommor ihopa. 🙂
  Visst vore det trevligt men nu är det ju inte så. 🙂

 2. Jag ser min hund som min familjemedlem och det tycker jag inte är något fel alls, tycker snarare att det är fel att inte se ens djur som familjemedlemmar med tanke på hur mycket de ger och betyder (åtminstone bör betyda enligt min åsikt). Och som du kanske minns så hade min Bento en egen liten blogg, men jag glömde då aldrig bort att han var just en hund. Så länge saker görs med måtta och sunt förnuft så bör det väl inte vara några större problem. Jag tror att det blir problematiskt när/om det går till överdrift, som med så mycket annat.

 3. Att hunden är en familjemedlem behöver inte betyda att man förmänskligar den.
  Tycker det börjar bli väldigt ”ängsligt”, att man är så försiktig med vad hunden gör att den inte får leva som hund.
  Jag tycker man kan gå en dagstur på fjället utan att ha skor på hunden och att man kan låta hunden sova på marken om man övernattar.
  Mycket fokus på utrustning, vilken sele, vilken klövjeväska – och det är klart att det ska vara bra det man använder, men man behöver kanske inte värstingutrustning för en dagstur?

 4. svar:ja
  Har haft hund för många år sedan och har om ett par veckor, förhoppningsvis en valp på ingång till oss.
  Det är svårt att inte förmänskliga hunden då den i de flesta fall är en sällskapshund där den kompletterar eller ersätter mänsklig samvaro.
  Många av oss som är hundägare har liten erfarenhet, förutom ens egna hundar under livet att tolka ”hundspråk” och lägger då in en mänsklig tolkning. Den smarte i det fallet är nog hunden som lättare tolkar oss.
  För de flesta hundar spelar det kanske ingen roll att vi låter dem bli ”våra barn” och liknande, men en del har det nog inte lätt och kan säkert bli förvirrade av att vara ”barn””och ”ascessoarer” och att få målade klor och annat på dem.
  Industrin är enbart ute efter vinst på satsade pengar (och bryr sig inte om det gäller hund eller bil) så ser man en inkomstkälla i pärlhalsband på en hund eller shampo som doftar parfym, eller bara är laktosfritt/glutenfritt så finns det. Den som kommer i kläm är hunden. Var på My Dog mässa för första gången i mitt liv i år och slogs av all prylhysteri.
  Program på TV som betonar hund är hund och vad ett bra hundliv är är bra och är en motvikt i debatten. Bra att dina tankar kommer upp och framför dem gärna i tvsoffan.
  Nemi

 5. Men det var ju med barnprogrammet ”Fablernas värld” på TV för ca: 45 år sedan jag blev DJURFRÄLST!!!
  Självklart är det bra att lära barn att djur är ju också människor, som dom sjunger där. Sen finns det alltid dårar som går till ytterligheter med kläder och trams.

 6. Mina hundar har täcken på i bilen om det kryper ner under 0 grader. Mina hundar värderas som familjemedlemmar. Mina hundar kan nog ses som Disneyfierade 😉 men. .. jag har inga problem med dom! Dom uppför sig ”bland folk”, gör inga utfall eller beter sig illa vid möten, kan promenera lösa osv…

 7. Ja det kan ligga en poäng i de du vill förmedla, och absolut finns det fördelar och nackdelar. Fördelen tycker jag väl att vi är duktiga i vårt land att inte behandla våra djur med kärlek och ser till att hunden i största mån har en säng att sova i och har mat i magen. I Sverige springer det inte runt okastrerade hundar på stan om man förklarad det lättare så. Så lite extra kläder och ett människonamn har gjort det positivt i den mån. Samtidigt som det flesta hundar faktiskt inte får det behovet som dom är avlade för. Det är väldigt få hundar som berikas för hundens behov. Vi gör hundarna till sällskapshundar som kanske har behov att springa 8-10mil om dagen. Och vi kanske i tron att vi ger vår hund allt dom behöver genom promenader eller går en spårkurs, men icke sa nicke. Vi har hund får vår skull inte för att vi ”behöver dens kompetens” . Hälsningar Diana

 8. Jag ser en stor risk ur flera aspekter. Att hundar blir sönder gullade gör väl egentligen inte så mycket men
  allt fler hundar får mänskliga välståndssjukdommar.
  Hur mår en hund som inte får vara just hund utan som blir behandlad som bäbis/barn/kompis? Hur skulle jag må av en sådan långvarig behandling av mina medmänniskor? Förmodligen inte så bra.
  En annan oro är hundkunnandet.
  Vad händer med den om många hundägare har en helt annan syn på dina djur? Vad händer med aveln av våra hundar? Tar vi bort många av de egenskaper som vårt samhälle har stor nytta av i fråga om starka drifter?

  Ofta, nästan varje dag, får jag höra negativa kommentarer om mitt sätt att hantera min schäfer. När vi möter en annan hund säger jag ”skit i den”. Min hund ignorerar den andra hunden och nosar eller går rakt fram med lätt bakåt strukna öron. Den andra hundägaren blir kränkt och ropar tex att hans visst betyder nåt samtidigt som hans hund skäller och gör utfall i kopplet. Då blir jag bekymrad!
  Jag skulle bli jätteglad om fler hundar ignorerade min hund.
  Eller när jag går med kjölveväska på min hund för att träna och förbereda för kommande fjällvandring och får höra att jag plågar honom i värmen!
  När jag försöker förklara att dej skulle vara mycket värre för en brukshund att inte göra något så är dem helt oförstående.
  Då blir jag orolig! Det är så få nya och unga som börjar träna/tävla/arbeta med hund!
  Har det med att man inte lär sig ”på riktigt”, får känna samspelet med sin hund utan koppel eller kommandon? Eller den gemensamma glädjen hos mig och min hund när vi gått ett långt och krävande spår och kommit till slutet?
  Ett långt inlägg med många ofärdiga tankar.

 9. Hej, jag läser kommentarerna men ser aldrig några svar från Fredrik! Är det fel på mina inställningar för jag antar att du svarar på kommentarerna. Hur gör jag för att se dina svar? Med vänlig hälsning, Elisabeth

 10. Jag fattar inte varför mitt tidigare inlägg om TVprogrammet ” Fablernas värld” togs bort. Jag är 52 år och haft 13 hundar genom livet. Hundar är mitt allt. Och jag är bra både som hundpsykolog och medmänniska. Vi ska nu köpa en ragryggad schäfer och snubblade då över din blogg.
  Hoppas du kryar på dig och blir frisk för då får man fina hundar.

  Kram

 11. Det är ju klart att våra hund är en familjemedlem å tillhör vår flock
  Där ska dom LEVA som hundar INTE som förmänskligade substitut !!!
  Att klä dom i små jackor av senaste Gucci stuk färga pälsen måla klorna å köpa Bling-Bling halsband så att den ”matchar matte på catwalken” köra om kring dom i ”hundvagnar” (det FINNS sådana se precis ut som barnvagnar??)
  DÄR går Ta mej faan gränsen för mej

  Fredde Jag älskar ditt yttryck ”Walt Disney-fierad” Puss på Den
  Vi syns i Småland till hösten

Kommentarer inaktiverade.