Ta hem en vuxen hund!

Låt hunden vara!

Det är mitt första och viktigaste tips till dig som fått hem en ny och vuxen hund.

Var tillsammans med hunden, men respektera hunden. Exempelvis på promenader, då ska du ha den i koppel och bara låta den vara första tiden. I bostaden, där ska du ha hunden inne men ignorera den totalt om den inte tar kontakt med dig. När du ger hunden mat var extra noga med att låta hunden äta i lugn och ro..

Prata inte med hunden, ta inte i hunden, ställ inte massa krav på hunden. Låt hunden bara lära sig själv vilket tempo, social situation, mm ni har i hundens nya familj.

En vacker dag – det kan ta tio minuter eller två veckor – kommer hunden att ”landa” och stå där och vifta på svansen då ni möts i bostaden, ta kontakt med dig på promenaden – då känner sig vovven hemma och trygg, först då tycker jag man ska börja utbilda/lära hunden mer.

Det kan givetvis vara bra att höra lite ”historia” om hunden och hundens tidigare liv, men detta ska tas med ”en nypa salt” anser jag. En ny flock, en ny bostad, och eventuella tidigare beteenden behöver aldrig mer visa sig.

Om du är ”på” hunden för tidigt som ovan beskrivit finns en risk för att hundens osäkerhet inför nya hemmet, nya flocken, nya livet, blandas ihop med dig som individ. Alltså att den osäkerhet som i någon grad ändå kommer att finnas hos vovven då den flyttar, att hunden förknippar denna osäkerhet med dig som individ.

En väldigt bra tumregel är faktiskt – låt hunden vara!

 

6 svar på ”Ta hem en vuxen hund!”

 1. Hej!
  Jag har en blandras hund som är ca 2 år. Det är en omplaceringshund som jag och min sambo tog över då han var 7 månader.
  Han är en väldigt mild och snäll hund som i det mesta är lätt hantera.

  Dock har vi nu fått ett jätteproblem som vi måste få bukt med. Han vaktar hemmet och detta har bara eskalerat med tid. I dagsläget gör han rena utfall mot besökare. Utfall där han är helt okontaktbar och som omvänd.

  Vi kan inte längre ha hem folk då han inte kan hantera situationen. Vad kan vi göra? Gärna steg för steg.

  Varit i kontakt med massa olika hundmänniskor och fått olika svar från alla. Vissa säger att vi måste sätta ner foten och andra att vi ska jobba med klickers och positiv förstärkning.

  Snälla hjälp oss! Vi mår så dåligt över detta 🙁

 2. Du har sååå rätt så rätt.
  Det är sådana som dej som är skildnaden mellan hundägare och hundförare……..du tillhör den sällsynta skaran hundförare.
  Det finns massor av hundägare men väldig få hundförare.
  Tänk om alla hade varit som dig så hade alla (nästan iallafall) hundar kunnat omgås med varandra utan o hamna i slagsmål då dom ju då hade lärt sig att omgås (tänk prata) med varandra.
  Hundar är flockdjur men massor av hundägare har lyckats med det nästa omöjliga att lära sina hundar att alla andra hundar är fiender för dom istället för en eventuell tillgång i flocken.

 3. Hej Fredrik, har sen 5 dgr en rescue dog, en tik och Borderblandning, hon är så misstänksam mot män.. Maken o båda sönerna gick bra direkt. Men efter en rymning o borta i 14 Tim verkar hon som ”galen” mot män. Hon kom tillbaka själv, hittades på altanen av maken ändå morrar hon nu och gör utfall både mot honom o sonen, helt utan vidare. Dotterns pojkvän har hon morrat åt sen 1:a mötet. Nu är hela familjen på mig.. jag ber dem ignorera henne, och att de ska ”tappa” mat eller annat gott när de går .. Tjejer inga problem alls, men typ alla män skäller, morrar och gör hon utfall mot. Behöver din hjälp

 4. Hej! Har en relaterad fråga. Har en liten blandrashund, chihuahua/dvärgpincher, som vi adopterat från ett ”dogshelter” för ett halvår sedsn. Hunden är 2år. Sedsn vi gick hunden har den bott med mig och dottern, den tyr sig till oss båda. Nu ska min man och son flytta till oss, och det verkar dom hunden är rädd för dem, de får inte klappa den och heller inte lyfta upp henne utan att hon sprattlar vilt. Vad är nästa sätt att få hunden att ty dig även till dem? Hälsningar Karin

 5. Hej!
  Jag har en fråga till inlägget ”du får inte fly”. Gäller det även i situationer med en hund som inte är van vid barn och rädd för när de kryper?
  Har hittills givit hunden space o genom kompostgaller skärmat av då hon flyger upp från liggandes till stående och går iväg en bit om barnen kommer minsta lilla i närheten av henne. Hon själv går gärna fram till barnen när de sitter o leker eller äter o liknande.
  Jag låter givetvis aldrig barnen gå fram till henne där hon ligger. Det är strängt förbjudet här hemma.

Kommentarer inaktiverade.