Få hunden att sluta skälla

Min kompis Yoda “chillar” i soffan 🙂

 

Hundar skäller!
En fråga jag väldigt ofta får är  – “hur får jag min hund att sluta skälla?”

Det är faktiskt en fråga som inte går att svara på direkt, utan att träffat vovven.
Hundar skäller av en mängd olika anledningar. Därför måste man först veta varför hunden skäller. Vet jag inte varför hunden skäller blir allt bara fel.

En hund kan skälla för att den vill “larma”, den kan skälla för att den är osäker, för att den är stressad, för att den är glad osv…..

Om en hund skäller för att den vill “larma” men jag försöker få bort skällandet på samma sätt man gör med en rädd hund, då blir allt förmodligen värre.

Många upplever ett problem med skällande hos hunden, och nästan alla tycker jag angriper problemet fel.
Väldigt många vill få bort problemet genom att just “angripa” ljudet hunden gör, men jag menar att det är fel.
Det är som att låta en hund tigga vid matbordet, men fya hunden när den dreglar.

Man måste arbeta med de grundläggande problemen, och det är inte ljuden i sig.

Detta är faktiskt ett av mina “favoritproblem”, och det beror på att det många gånger är så väldigt lätt att få bort, bara man inte bara arbetar/angriper de ljud hunden gör.

 

 

Detta inlägg är publicerat i Fredrik Steen Hundcoachen. Skapa ett bokmärke

2 Inlägg för Få hunden att sluta skälla

 1. Agneta Lundin skriver:

  Min 1 åring o 2 åring skäller mycket när dom ser alla djur på tv. Så drygt vet ej hur jag ska få bort detta..hjälp jag älskar och se på djur. Lashpo och shitzu är dom blandis

 2. Susanne Andersson skriver:

  Min 6 mån schäferhane skäller på allt & alla. Han skäller så fort man stänger av bilen & när man öppnar bagageluckan. Vi brukar vänta med att ta ut honom från bilburen tills han slutat skälla men så fort han landar på marken skäller han. Det spelar ingen roll om vi kommer hem eller om han hoppar ur bilen nån annan stans.
  Han skäller så fort han kommer utanför dörren hemma, oavsett om han har koppel eller är lös så rusar han ut (efter vi sagt varsågod) & skäller.
  Han är med husse på jobbet & åker mkt bil & hamnar på många olika ställe så han borde vänja sig. Jag vet inte i fall det är något som blir lugnare med åldern eller om (& i så fall hur) vi ska jobba bort det
  Jag tror att en stor del av det är stressrelaterat men jag vet inte hur vi ska få bukt på det. Jag märker när vi är ute & går att han kan bli jättestressad & då skäller han ut både bilar & cyklar……

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *