Få hunden att sluta skälla

Min kompis Yoda ”chillar” i soffan 🙂

 

Hundar skäller!
En fråga jag väldigt ofta får är  – ”hur får jag min hund att sluta skälla?”

Det är faktiskt en fråga som inte går att svara på direkt, utan att träffat vovven.
Hundar skäller av en mängd olika anledningar. Därför måste man först veta varför hunden skäller. Vet jag inte varför hunden skäller blir allt bara fel.

En hund kan skälla för att den vill ”larma”, den kan skälla för att den är osäker, för att den är stressad, för att den är glad osv…..

Om en hund skäller för att den vill ”larma” men jag försöker få bort skällandet på samma sätt man gör med en rädd hund, då blir allt förmodligen värre.

Många upplever ett problem med skällande hos hunden, och nästan alla tycker jag angriper problemet fel.
Väldigt många vill få bort problemet genom att just ”angripa” ljudet hunden gör, men jag menar att det är fel.
Det är som att låta en hund tigga vid matbordet, men fya hunden när den dreglar.

Man måste arbeta med de grundläggande problemen, och det är inte ljuden i sig.

Detta är faktiskt ett av mina ”favoritproblem”, och det beror på att det många gånger är så väldigt lätt att få bort, bara man inte bara arbetar/angriper de ljud hunden gör.

 

 

15 svar på ”Få hunden att sluta skälla”

 1. Jag har fått så mycket hjälp av just detta, vår skälliga kille har blivit mycket mindre skällig sedan jag började tänka på ’problemet’ och vad han behövde hjälp med (i vårt fall att han skulle känna att han kan slappna av och att vi ’vaktar’ bostaden) MEN dessa hundmöten:( Har nästan med mig ’dig’ ut på promenaden för att följa råd och tips, jobbar massor med själv för att utstråla lugn och behålla positiva tankar men han blir som förbytt när han ser en annan hund. Jag vill inte ge upp men efter att ha träffat två hundpsykologer och en hundcoach börjar hoppet tryta. Vad ’brukar’ det vanligaste bakomliggande problemet vara anser du till att hunden blir som besatt och skäller som en galning vid hundmöten? Ska jag ge upp eller vad ska jag ta mig till? // J

 2. Vi har börjat ge vår hund en puss när hon skäller för att hon hör någon i trapphuset. Förr skällde vi på henne och det blev förstås bara värre. Men nu blir hon ofta tyst efter en puss och vi är alla nöjdare och gladare.

 3. Hej! Jag har en labrador kille på 16 månader, jättefin på alla sätt men han börjar skälla så fort vi kommer utanför porten. Har försökt med alla möjliga typer av avledning, godis, leksak, skramlat mm mm, gått före ( tänker om han är rädd för något)
  När vi är hos andra så skäller han inte alls just när vi går ut. ( han skäller dock väldigt ofta vid hundmöten)
  Det börjar bli lite stressande
  Jätte tacksam för råd
  MVH/ Anne

 4. Ok ! Förstår . Men hur gör jag för jag vill inte att min hund skäller på grannarna som bor på ” min hunds gata ” men jag vill ju att han larmar på alla andra som inte hör hemma på ” hans gata ”

 5. Min 1 åring o 2 åring skäller mycket när dom ser alla djur på tv. Så drygt vet ej hur jag ska få bort detta..hjälp jag älskar och se på djur. Lashpo och shitzu är dom blandis

 6. Min 6 mån schäferhane skäller på allt & alla. Han skäller så fort man stänger av bilen & när man öppnar bagageluckan. Vi brukar vänta med att ta ut honom från bilburen tills han slutat skälla men så fort han landar på marken skäller han. Det spelar ingen roll om vi kommer hem eller om han hoppar ur bilen nån annan stans.
  Han skäller så fort han kommer utanför dörren hemma, oavsett om han har koppel eller är lös så rusar han ut (efter vi sagt varsågod) & skäller.
  Han är med husse på jobbet & åker mkt bil & hamnar på många olika ställe så han borde vänja sig. Jag vet inte i fall det är något som blir lugnare med åldern eller om (& i så fall hur) vi ska jobba bort det
  Jag tror att en stor del av det är stressrelaterat men jag vet inte hur vi ska få bukt på det. Jag märker när vi är ute & går att han kan bli jättestressad & då skäller han ut både bilar & cyklar……

 7. Hej Fredrik
  Jag flyttade från hus till lägenhet med min hund som då var 8 månader. Initialt så brydde hon sig inte om att det gick folk i porten men nu efter ett år så skäller hon så fort hon hör ett ljud utanför dörren. Jag har testat mycket men inget har blivit bättre. Tror detta kan vara ganska vanligt förekommande. Här önskar jag verkligen tips då jag har en valp på 10veckor som snart kommer ta efter ”syrran”.

 8. Papillon tik på snart 3år va väldigt rädd och osäker på andra hundar som valp. Hon skällde, gnällde och skrek när hundar passerade på promenader. Lyckades träna bort detta genom att bara sitta och titta med henne för att sedan belöna när hon sakta men säker hanterade mötena bättre. Då gick vi över till att öva sitt, ligg osv när jag såg en mötande hund, för att avleda. Detta fungerade fint och på en månad va problemen bortblåsta.
  Men så för ett halvår sedan va problemen tillbaka men då började hon skälla, dra och morra åt andra hundar och även vissa människor. Dock inte vid alla möten. Började om träningen från ruta 1 med att alltid ha godis med och övade fot, sitt, ligg och annat för att hon ska ha intresse på mig ist för de vi möter. Hälften av gångerna fungerar det och de andra så gör hon det jag ber om men emellan övningarna så skäller hon och stressar upp sig ändå. Utan godis i handen bryr hon sig inte om mig alls även om jag försöker vinna hennes intresse på alla de sätt. Leksaker fungerar inte. Hon är inte arg på andra hundar eller människor, utan är mer som stress och osäkerhet. Hon får aldrig hälsa på promenader utan målet är att vi bara ska passera utan att hon bryr sig om mötena. Jag vill ha bort beteendet helt men har kört fast då min metod fungerar bara halvbra. Har frågar om tips och råd, läst en massa men den metod som funkat bäst är just avledning med godis. Men uppenbarligen gör jag något fel då hon ändå skäller, morrar, stressar upp sig, om än mindre när någon går förbi. Har du någon idé på en annan metod eller hur vi kan utveckla våran övning för att få bort beteendet? Vi har en 4månaders valp som vi inte vill ska ta efter beteendet. Hittills har valpen skött sig bra och inte brytt sig om andra men ör orolig att det ändras när han kommer upp i åldern och då tar efter den äldre hunden.

 9. Vår femmånadersvalp har den konstiga ovanan att stå och skälla på oss när vi äter. Hon skäller aldrig annars, inte i några situationer alls. Vi totalignorerar henne när hon skäller och hon slutar efter en (lååång) stund. Har testat ge henne mat strax innan och ibland samtidigt som vi ska äta. Haft henne i annat rum också. Hon får aldrig något av oss från bordet.
  Jag kan inte se att hon skulle vara arg/stressad eller annat. Vad kan detta bero på och hur får vi slut på det här? Det har pågått länge nu och vi skulle vilja ha lite matro då vi äter.

 10. Vi skällde länge på vår hund när hon skällde för att det gick folk i trapphuset. Men nu ger vi henne en piss när hon skäller och då blir hon snabbt tyst! Tack Fredrik för att du fick oss at inse att skällandet handlade om stress och hjälpte oss att tänka rätt kring hur vi kunde hjälpa henne att stressa ner. Pussar funkar kanon hemma hos oss och är ju också himla mysigt!

 11. Min hund skäller på i princip allt; okända ljud, andra hundar, ljud från TV:n, cyklar osv ibland går han bara runt och skäller utan att det verkar finnas en anledning. Kan du inte tipsa om att få hunden att sluta skälla i någon av dessa situationer? Förstår att alla hundar beter sig olika, men skulle vara guld värt att få ett konkret tips på hur man får hunden att sluta skälla t.ex. när den hör ett ljud på TV:n eller när den larmar. Min hund larmar men slutar sen inte utan kan skälla vidare i 5-10 minuter trots att vi försöker förklara för honom att vi hört/gå o titta på det han skällt på med honom osv vilket är väldigt jobbigt.
  Känns som att vi har provat ALLT. Allt ifrån att kasta godis på golvet, till att säga ”tyst”, ignorera, lugnt säga att det är bra etc.

 12. Jag har en 3 månaders valp som skäller när hon hör att någon går i trapphuset eller när någon plingar på dörren. Jag upplever det som att hon larmar för att göra mig uppmärksam på att det kommer någon.
  Jag läste ett äldre inlägg att man kan visa hunden att det är jag som äger ytterdörren och mötet när det kommer någon så att hon inte ska engagera sig i det.
  Jag förstår dock inte exakt hur jag ska göra det i praktiken. Hur visar jag henne att jag äger ytterdörren/hallen?

 13. Våran 8 mån Welsh Springer Spaniel Skäller på allt Hör ljud ute när han är inne Ute skäller han och drar i koppel mot bilar och cyklar,hundmöten. Han är skygg vågar inte hälsa på människor.Skäller högt då.Skäller fruktansvärt högt när de knackar på dörren och när människor kommit in. Kan de bero på att vår hund är rädd osäker stressad Hur hjälper vi honom med ev rädslan ?? Ps han får springa fritt med oss på skogspromenad 1,5 tim per dag Är mycket lättlärd inne Kan många ”cirkuskonster” Går fot utan koppel inne .Kommer alltid på inkallning i skogen.Hjälp! Vad hur ska vi göra Med vänlig hälsning

 14. Om vår 2 åriga lapska vallhund skäller i fönstret, visar jag med kroppsspråk och säger jaha är det grannarna som är ute dom bryr vi oss inte om eller tar bort honom därifrån, om han skäller när någon kommer hem till oss så tar vi honom från hallen, om han skäller vid hundmöten visar jag att det inte är ok och går vidare, om han skäller ute i långlinan så tar vi in honom.
  Men hur gör vi när vi tex sitter ute med flera bekanta och grillar, äter, surrar och bara vill umgås med våra vänner (ibland med hundar ibland utan)? Vi vill ju att han ska kunna vara lugn med oss då.

Kommentarer inaktiverade.