Ge hunden godis om den är arg på dig!

Du missar väl inte allt intressant om hundar på min instagram @hundcoachen !

 

Jag säger – Skilj på det som är naturligt för hunden att göra, och på det som inte är naturligt för hunden att göra.

Vi börjar enkelt – Att gå på lina är inte naturligt för en hund. Du kommer heller aldrig att se din hund i trädgården försöka lära sig detta helt för sig självt. Det kommer aldrig att hända.

Vi fortsätter lika enkelt – Att en hund skäller då det kommer någon inkräktare in i bostaden är ett helt naturligt beteende.

Det som är onaturligt för hunden att göra kräver inlärning, motivation, och – Belöningar! Annars kommer hunden aldrig utföra detta.

Men det som är naturligt för hunden att göra, det kräver inga belöningar. Hunden kommer i alla fall göra detta oavsett om du belönar eller inte.

Därför menar jag – Nonchalera fel beteende, belöna rätt beteende – endast fungerar då vi pratar inlärning (saker som inte är naturligt för hunden att göra)

Ex vis – jag ska lära min hund att sitta på kommando. Hunden har fokus på mig, jag gör en handrörelse med en godis i handen och på så sätt försöker jag få hunden att sätta sig ner. Gör hunden fel får den ingen godis (jag nonchalerar), gör hunden rätt så får den godisbiten. Helt enkelt inlärning. Där fungerar, och det är också rätt sätt, att – nonchalera fel, belöna rätt.

Men tänk dig nu hunden som hoppar på människor den träffar. Den gör det sannolikt för att den vill upp i ansiktet på personen, sannolikt för att hunden vill visa hur snäll den är (stress). Ett väldigt naturligt beteende hos hundar. Ni har säkert sett den undergivna hunden som vill slicka den mer dominanta hunden i mungiporna.

Om man som hundägare vill få bort detta hoppande beteende, och försöker med taktiken att nonchalera, så går det sannolikt inte så bra. Beteendet är naturligt för hunden att göra, och det kommer dessutom sannolikt att förstärkas varje gång hunden gör detta.

Alltså, en hund som hoppar på besökare, där kommer sannolikt problemet inte försvinna om du nonchalerar vad hunden gör. Men tränar du sitt och nonchalerar när den sätter sig, då kommer hunden sluta att sätta sig när du säger ”sitt”.

Det ena är naturligt för hunden att göra, det andra är det inte. Det ena måste du belöna för att hunden ska göra, det andra kräver ingen belöning för att hunden ska göra.

Vad händer i fall man belönar hunden när den gör naturliga saker?
Egentligen inte så mycket alls, normalt sätt. Det beror förstås på vad man menar med belöning(?)
En hund som vaktar bostaden kommer inte att vakta bostaden mer om jag ger den en godis varje gång den skäller ut genom fönstret.

Det enda sättet att belöna en hund som vaktar (belöna,läs – förstärker hunden beteende) är att skapa än mer osäkerhet.

På mina föreläsningar brukar jag fråga åhörarna om hunden som morrar i soffan när jag kommer nära. Om jag ger hunden en godis varje gång den morrar, kommer då hunden att morra mer?
Väldigt många skrattar åt mig och menar att så är det. Men det är en tankevurpa.
Du kan aldrig belöna – alltså förstärka en osäkerhet – genom att ge hunden en godis. Aldrig.

Så att ge hunden som hoppar på människor en godis, hunden som morrar en godis, hunden som skäller på besök en godis, osv…. det ger sällan någonting alls. Det är i alla fall ingen belöning i hundens värld.

 

3 svar på ”Ge hunden godis om den är arg på dig!”

  1. Hej har 6 månaders samojed , som olika perioder vill hoppa upp o ta vid handleden under promenaden , vad kan det bero på samt hur får man bort det ? Brukar få henna att sitta eller söka och berömma henne när hon gör det rätt vid sådana tillfällen . Är det rätt sätt att gå tillväga ? Hon skäller även inne för att uppmärksamhet

  2. Hej,

    Jag och min kille har precis fått hem en lite Irish Sotfcoated wheaten terrier valp. Nu är han några dagar över 8 veckor, vi har alltså haft honom i drygt 5 dagar. Han är helt underbar och helt sjukt busig, vilket känns som en ganska given sak för en valp att vara. Både jag och min kille jobbar hårt med relationen till honom och det känns som det funkar väldigt bra. Han kommer på inkallning, visar genuint intresse för att följa oss och kryper gärna upp i famnen och nära oss när han är trött. Det märks att vi har blivit en trygghet för honom, vilken känns väldigt viktigt. Det som jag däremot undrar över är när buset går överstyr, vilket det kan göra ibland. Man märker när han blir överstimulerad, för mycket bus, träning och vaken tid. Även om vi försöker avväga när det är dags att sluta busa eller träna och börja vila så går han ibland in i en okontaktbar sinnesstämning. Han kan börja gny, krafsa, ibland skälla, försöka klättra upp i soffan för att få våran uppmärksamhet eller klösa, hoppa och bita på våra ben. Det jag läser är att man ska nonchalera det beteendet, men det känns som vi ”förstör” relationen och tilliten vi börjat bygga upp med honom om vi ska ignorera honom. Vi försöker lugna ner honom på olika sätt som att minska utrymmet, ta honom i famnen och klappa medan han tuggar på en leksak men det är inte alltid det hjälper. Så till frågan: hur får vi honom att slappna av utan att förstöra relationen, och är det någonting vi behöver göra eller sköter han det helt själv?

  3. Mycket tänkvärd information! Det känns helt självklart när du förklarar. Funderar lite.. har en 12 v labbe valp som jag ofta har lös när vi går på promenad ( bor på landet)… naturligtvis springer han runt omkring mig (och övriga flocken-barnen) och upptäcker världen. När jag kallar på honom vid namn belönar jag självklart när han kommer, med godis ( det är ju en labbe ) men ibland går vi tysta och han kanske stannar upp på ett ställe medans jag går vidare…när han sedan kommer som ett skott till mig utan att jag kallat på honom, ska jag belöna då? Jag har ju igentligen inte krävt att han ska komma just då, samtidigt vill jag ju att han ska hålla sig omkring mig och flocken…hur gör du? Tack för att du delar med dig av all din kunskap. Mvh Sara

Kommentarer inaktiverade.