Ge hunden godis om den är arg på dig!

Du missar väl inte allt intressant om hundar på min instagram @hundcoachen !

 

Jag säger – Skilj på det som är naturligt för hunden att göra, och på det som inte är naturligt för hunden att göra.

Vi börjar enkelt – Att gå på lina är inte naturligt för en hund. Du kommer heller aldrig att se din hund i trädgården försöka lära sig detta helt för sig självt. Det kommer aldrig att hända.

Vi fortsätter lika enkelt – Att en hund skäller då det kommer någon inkräktare in i bostaden är ett helt naturligt beteende.

Det som är onaturligt för hunden att göra kräver inlärning, motivation, och – Belöningar! Annars kommer hunden aldrig utföra detta.

Men det som är naturligt för hunden att göra, det kräver inga belöningar. Hunden kommer i alla fall göra detta oavsett om du belönar eller inte.

Därför menar jag – Nonchalera fel beteende, belöna rätt beteende – endast fungerar då vi pratar inlärning (saker som inte är naturligt för hunden att göra)

Ex vis – jag ska lära min hund att sitta på kommando. Hunden har fokus på mig, jag gör en handrörelse med en godis i handen och på så sätt försöker jag få hunden att sätta sig ner. Gör hunden fel får den ingen godis (jag nonchalerar), gör hunden rätt så får den godisbiten. Helt enkelt inlärning. Där fungerar, och det är också rätt sätt, att – nonchalera fel, belöna rätt.

Men tänk dig nu hunden som hoppar på människor den träffar. Den gör det sannolikt för att den vill upp i ansiktet på personen, sannolikt för att hunden vill visa hur snäll den är (stress). Ett väldigt naturligt beteende hos hundar. Ni har säkert sett den undergivna hunden som vill slicka den mer dominanta hunden i mungiporna.

Om man som hundägare vill få bort detta hoppande beteende, och försöker med taktiken att nonchalera, så går det sannolikt inte så bra. Beteendet är naturligt för hunden att göra, och det kommer dessutom sannolikt att förstärkas varje gång hunden gör detta.

Alltså, en hund som hoppar på besökare, där kommer sannolikt problemet inte försvinna om du nonchalerar vad hunden gör. Men tränar du sitt och nonchalerar när den sätter sig, då kommer hunden sluta att sätta sig när du säger “sitt”.

Det ena är naturligt för hunden att göra, det andra är det inte. Det ena måste du belöna för att hunden ska göra, det andra kräver ingen belöning för att hunden ska göra.

Vad händer i fall man belönar hunden när den gör naturliga saker?
Egentligen inte så mycket alls, normalt sätt. Det beror förstås på vad man menar med belöning(?)
En hund som vaktar bostaden kommer inte att vakta bostaden mer om jag ger den en godis varje gång den skäller ut genom fönstret.

Det enda sättet att belöna en hund som vaktar (belöna,läs – förstärker hunden beteende) är att skapa än mer osäkerhet.

På mina föreläsningar brukar jag fråga åhörarna om hunden som morrar i soffan när jag kommer nära. Om jag ger hunden en godis varje gång den morrar, kommer då hunden att morra mer?
Väldigt många skrattar åt mig och menar att så är det. Men det är en tankevurpa.
Du kan aldrig belöna – alltså förstärka en osäkerhet – genom att ge hunden en godis. Aldrig.

Så att ge hunden som hoppar på människor en godis, hunden som morrar en godis, hunden som skäller på besök en godis, osv…. det ger sällan någonting alls. Det är i alla fall ingen belöning i hundens värld.

 

Detta inlägg är publicerat i Allmänt. Skapa ett bokmärke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *