När vi inser detta kommer allt gå mycket lättare!

På mina föreläsningar vill jag gärna på ett enkelt sätt förklara hur man på bästa sätt “tar bort” ett problem, och pratar ofta därför om det jag valt att kalla – Skalan

Alltså en skala från 1 till 10.

Egentligen oavsett problem eller felbeteende brukar tanken på “skalan” göra det lite lättare både för hundägare och hund.

Om du tänker dig en skala från 1 till 10, där 1 innebär att hunden inte gör något alls, och 10 där är hunden som värst.

Oavsett problem eller felbeteende du vill arbeta bort så kan man säga att ju längre upp på skalan hunden är innan du agerar, desto mer “bestraffning” blir allt du gör. Ju tidigare på skalan du agerar, desto mer hjälp ger du hunden.

Tänk dig nu att du har en hund som är riktigt besvärlig vid hundmöten. Du vet detta!
Du är ute och går, allt är lugnt och skönt (1). Plötsligt möter ni en annan hund som kommer emot er. Den andra hunden är kanske ett hundra meter ifrån er. Din hund är inte lugn längre utan tittar mot den mötande hunden (2). När du gått ytterligare tio meter mot den andra hunden börjar din hund “gå lite på tå” (3). Efter ytterligare tio meter reser din hund ragg (4), nu har din hund dessutom en hög svans (5). Nu börjar din hund dra i kopplet (6). Nu drar din hund än mer våldsamt mot den mötande hunden (7). Nu börjar din hund pipa och gnälla (8). Nu drar din hund ännu mer kraftigt i kopplet, med ragg och pip/gnäll (9). Nu gör din hund attacker mot den andra hunden (10).

Det behöver inte se ut just så här (som beskrivet ovan) men någonting i den stilen.

Desto mer din hund fått klättrat på “skalan” innan du agerar, desto svårare kommer du få att nå hunden, och istället för att hjälpa hunden att göra rätt så blir det mer och mer en bestraffning.
Bestraffningar vet vi ger ett dåligt resultat, och framförallt lär det sällan hunden något.
Ju tidigare på “skalan” du agerar, desto lättare blir allt och ni har absolut större möjlighet att lyckas.

Redan när hunden är på 2 ska du agera.
Många upplever detta som fel, men det är det inte. Det är ju när hunden börjar göra “fel”, det är ju då man ska agera så att den istället kan göra rätt.
När den ser den andra hunden på långt avstånd då ska du putta till hunden och förmedla – “vi bryr oss inte om andra hundar”.
Här kommer du nå hunden, hunden kommer att “svara” genom att titta på dig, och det ska du förstärka.
Sen fortsätter du och gå. Så fort din hund är på väg upp för “skalan” agerar du, och förstärker då hunden gör rätt.

Att vänta på att hunden gör fel, så du kan fya och tala om för den hur dum den är, det är bara fel och dumt. Det ger absolut ingenting förutom en sämre relation.

Tänk dig att du köper en påse godis och lägger den synligt för dina barn. Sen gömmer du dig. Du väntar på att barnen inte kan hålla sig längre och tar en godisbit. Då visar du dig och skäller ut ditt barn….. Så agerar man väl inte?

Om jag köper lite godis på torsdagen som vi ska ha på fredag, då säger jag väl det till mina ungar… -“Grabbar, godiset som ligger i skåpet, det ska vi ha i morgon, så ta inte det nu!”

På exakt samma sätt måste vi hjälpa våra hundar. Först när vi inser detta kommer all problemlösning gå mycket lättare.

Tänk alltid på “skalan”, oavsett problem!

Detta inlägg är publicerat i Allmänt. Skapa ett bokmärke

Ett inlägg för När vi inser detta kommer allt gå mycket lättare!

  1. Joakim skriver:

    Kan du inte göra en film/video där du demonstrerar denna metod med ett antal olika hundar som har olika “svårt” med att gå förbi andra hundar?

    Det är fö helt klart en video jag skulle betala för att få tillgång till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *