Smärta gör hunden aggressiv (?)

(Hunden på bilden har inget samband med texten i inlägget.)

Hund biter ägare då hunden ska tas ner från sängen, aldrig annars.
Hund morrar åt barn, aldrig mot vuxna.
Hund är aggressiv vid hundmöten, aldrig annars.
Hund är sur när den i sovkorgen, aldrig annars.

och så vidare…….

 

Att hunden har ont någonstans kan mycket väl göra att hunden i vissa situationer kan verka aggressiv, men den tro som jag tycker blir vanligare och vanligare – att alla aggressiva beteenden beror på att hunden inte mår bra – är fel.
Tvärtom menar jag till och med att det sällan beror på just detta.

Om en hund har ont någonstans, då har den sannolikt ont vid andra tillfällen också. Den har väl inte bara ont vid hundmöten, eller då den sover i min säng, eller vad det nu kan vara.

Smärta kan skapa aggressivitet, visst. Men det visar sig även i vardagliga situationer i så fall.

Låt oss säga att LillaNymo brutit en tå.
Då ser jag på hela hunden hela tiden att något är fel. Hon leker inte med bollar som tidigare, hon vill inte brottas med mig som tidigare, och så vidare.
Jag tittar henne i öron och mun, ingen reaktion, jag känner över svans och rygg, ingen reaktion. Men när jag klämmer henne på den brutna tån, då morrar hon till och nafsar mot min hand.
Smärta kan skapa aggressivitet, absolut.

Men om en hund är precis lika go och glad som vanligt, men visar exempelvis aggressivitet vid hundmöten endast – Då har det knappast med smärta att göra.

Om en hund låter mig känna och klämma på tassar och klor utan problem, men biter ifrån sig när jag ska klippa samma klo, då har det knappast med smärta att göra.

Dit jag vill komma är att ”hunden säkert har ont någonstans” ofta används slarvigt och inte helt genomtänkt.

 

Missa inte mig och mina vovvar på midsommarafton. Vid 0940 cirka, kliver vi in i Nyhetsmorgon på TV4

5 svar på ”Smärta gör hunden aggressiv (?)”

 1. Hej! Vår hund har lite detta beteende. Han kan bli aggresiv bara vi ska ta bort han från sängen, detta är ett exempel på när han kan bli aggresiv. Vad ska vi göra? Var kan vi vända oss? Vi vill ju såklart få bort detta beteende för han har faktiskt gjort illa personer i vår närhet och vi tar ju såklart detta på största allvar. Vi vill ju stt vår hund ska vara en hund alla vill gosa med och passa, men just nu finns det ingen som kan eller vill passa honom pga hans beteende.

  Vad ska vi göra?

 2. Roligt att min kommentar fick sådan reaktion …tycker som sagt att du är fantastisk me andra o dina hundar..d jag menade med mitt inlägg var liksom ingen kritik utan mer en tanke…jag vet ingenting om den hunden så kan igentligen inte uttala mig…skrev lite utifrån egen erfarenhet då min dotters hund blev just aggressiv pga smärta,oftast kan man ju göra som du gör me dina hundar o andras,känna igenom osv,gick inte med henne så d var svårt att komma nära,svår att undersöka som d verkar med denna vovven oxå…man fick höra att d va nog inget att göra o att hon nog blivit knäpp o folkilsk,hundilsk osv…tycker d är rent idiotiskt..d finns ALLTID en orsak o absolut är d sällan pga smärta..i detta fallet var d det…hon hade en liten pinne som gått upp emellan tänderna långt bak,rätt upp i köttet,en bra bit upp som hon gått me lääänge…vi fick lugnande tablett som vi la i mjukmat då hon inte gick att hantera av veterinären…eller någon annan heller för den delen…hon blev sig själv efter d kan jag säga…som jag skrev i ett av mina inlägg så är d individer precis som vi o alla är olika…d jag tyckte precis som med oss människor när vi mår dåligt o ska få en ”diagnos” kolla FÖRST att d inte är nåt FYSISKT någonstans…är d INTE d kan man börja kolla dom andra grejerna…feldiagnoser ställs hela tiden just pga att man inte noggran o gör d man borde…är oxå fruktansvärt synd om hunden om den mot all förmodan skulle ha ont o den utsätts för alla tester o som givetvis inte blir en rättvis utgång alls då …nu verkar d inte som denna vovven har d som tur är…som jag fattat på ditt inlägg…förstod igentligen inte varf d blev sån reaktion på d jag skrev ..detta är självklarheter för mig om man är djurvän..om man inte är 100% säker på att djuret inte har ont utan att ha gjort någon undersökning…tycker d är bättre att ta d säkra före d osäkra…dom kan ju inte prata för sig..tänk att komma till farbror doktorn o ha ont i benet el ryggen el vad som helst o han el hon säger d är psykiskt el medfött o vägrar undersöka en..dålig jämförelse men du fattar grejen…för att få rätt diagnos,djur el människa så är förutsättningen man får rätt behandling…

 3. Amen! Så trött på den okunskap som folk besitter. Eller snarare på ignoransen eller att ta den ”lätta” vägen istället för att jobba med problemet som hunden har.

 4. Hej . Har två hanhundar kvar från samma kull. Dom är bröder , den ena hannen ska jämt hoppa på den mindre hannen och slåss . Jag undrar bara vad jag gjort för att detta ske av och till . Tycker det är jättejobbigt . Vad kan jag göra så detta slutar ?
  Mvh Katariina

 5. Hej!
  Jag har en labrador på 9 månader. För tre veckor sedan har han börjat att göra utfall under ex. promenaden, oprovocerad. Han kan ex. gå helt lugnt och därefter ”anfalla” mig och min familj bakifrån. Vi är helt blåa från handleden till armarna. Vi har försökt att hålla kopplet kort och vända ryggen mot honom, ignorera när detta händer då biter han där han får tag på alltså foten. Har du andra tips?

Kommentarer inaktiverade.