Att tänka på med valpen.

Väldigt mycket är mer eller mindre självklart för valpägaren att lära valpen. Ex vis rumsrenhet, gå i koppel, komma då man ropar på den, och mycket annat.

Det jag tycker är viktigt att ”lära” valpen, eller kanske ska jag säga ”uppfostra” valpen, är mycket mer än så.

Självklart ska du mer eller mindre direkt lära valpen olika saker med hjälp av belöningar. Det är också viktigt då valpen är liten. Dels bara för att vissa saker är bra att valpen kan, men också så att valpen lär sig att det lönar sig att samarbete med dig.

Men det jag tycker man pratas alldeles för lite om då det gäller träning/uppfostran av valp, är olika kravställningar.
För eller senare i din hunds liv kommer ni hamna i situationer där du måste ställa ett krav på din hund. Det kan handla om ett plötsligt hundmöte som går fel, om ett allvarligt veterinärbesök, eller andra vardagliga situationer där det du ”lärt” valpen med inlärning helt enkelt inte räcker till.

Tänk dig tio veckors valpen som du för första gången faktiskt måste hålla i. Kanske för att lägga om ett sår, för att ta bort en fästing, eller någon annan orsak.
Då är det inte alls osannolikt att valpen i denna för valpen kravfyllda hantering – ”jag måste vara still”- faktiskt börjar bita dig, protestera, och är allmänt jävlig.
Om du inte redan då lär valpen att det finns ”vissa måsten” i livet, och istället går runt dessa problem med klassisk inlärning/belöning, då finns faror.

Denna valp blir äldre, och snart en vuxen hund. Plötsligt en dag måste du av olika orsaker göra det du ”rundade” när hunden var valp – Kravställning.
Den vuxna hunden som aldrig varit med om detta kommer då agera precis likadant som jag beskrev ovan att valpen gör. Skillnaden är nu bara att hunden är stor, att det inte längre är en protesterande valp som bits, utan en vuxen hund som bits med större skador som följd.

Många som kontaktar mig med hundar som har stora problem missade just detta med kravställning med den unga hunden. Nu när hunden är stor, och protesterar precis på samma sätt som en valp naturligt gör, då hotas den vuxna hunden av avlivning.

Jag har många gånger kritiserat många valpkurser. Inte för det man gör på valpkurserna, utan mer för det man inte gör.
På en valpkurs lär hundägaren och valpen sig många saker, ex vis grunder i –
inkallning, inlärning, socialisering med mera (detta är bra), men jag anser att man både gör det alldeles för enkelt för sig, lurar valpar och valpägare, när man helt enkelt duckar för kravställning. Många gånger blir det bara ett godismatande där en godisbit och positiv inlärning gör att man slipper ställa krav. Detta anser jag måste förändras, och jag anser dessutom att detta – ”duckar för kravställning” – många gånger skapar de problemhundar vi har relativt mycket av.

Vilken typ av kravställning kan man då lägga in i dessa valpkurser?

Exempelvis då alla hundägare sätter sig i en ring för att fika. Istället för att på olika sätt försöka avleda/locka till sig valpen/lära valpen att vara lugn vid ägarens sida, menar jag att man borde börja ställa krav på valpen. Kanske på samma sätt som jag gör då jag klipper klorna på mina hundar. Valpen ska ligga mellan mina ben en kort stund.
All kravställning ska vara anpassad efter den individ man tränar, och det ställer krav både på hundägare och inte minst instruktörer, men det är viktigt anser jag.

Det är naturligt för oss föräldrar att ställa krav på våra barn – ta exempelvis vaccination av barnet. Visserligen lockar vi kanske med en glass efteråt, men kravställningen finns där. Vi håller hand, vi säger att det är ok att vara ledsen, men barnet måste ta sprutan – punkt!
Jag önskar att vi hade samma enkla sunda tänk då det gäller våra valpar.

Så, jag är inte kritisk till vad man gör med valpen, jag är bara lite kritisk till vad man ofta inte gör.

7 svar på ”Att tänka på med valpen.”

 1. Jättebra inlägg! Hur gör man enklast om man vill att valpen ska ligga/sitta still när man ska klippa klor/ta bort en fästing? Min 11 veckorsvalp är väldigt bitig av sig och gör det gärna när jag försöker göra dessa saker. Hon har allmänt väldigt svårt att koppla av/vara lugn så att lära henne detta är superviktigt i min mening, men vill göra rätt.

 2. Hej! Hur kan man komma i kontakt med dig? Vi har en goldentik, 4 år som vi adopterade i februari. Hon har lite oönskade beteenden.

 3. Hej, superbra inlägg! Skulle du kunna ge mer konkreta exempel på hur man ska sätta krav och på
  Vilket sätt man ska sätta kraven? Tack på förhand.

 4. Valp. Pyreneer, Siberian husky, Alaskan malamute, Leonberger.
  Vikt 20 kg, ålder fem månader.
  Vill gärna ha tips: mängd kost, hur mkt motion, när gå i trappor. Kan han bli med på fjällvandring?
  Tack om du svarar

 5. Min 10 veckor gamla valp låter sig inte hanteras. Det har varit så hela tiden sedan jag hämtade honom när han var 8 veckor gammal. Han vill inte visa tassarna, öron eller tänder. När jag försöker reagerar han med att morra och vill bara därifrån. Känner mig lite ställd. har hållit på me hundar i 40 år och aldrig varit me om något liknande.

 6. Väldigt bra information! Ska påbörja en hundkurs snart så ska absolut ta upp det med kravställning!
  Vi har ett problem med vår valp just nu som jag känner att jag vill påbörja att förbättra redan innan valpkursen har börjat. Min valp är 13 veckor och för 1 vecka sedan började vi introducera honom för hundar men han är livrädd, svans mellan benen och flyktbeteende. Hur hanterar vi detta på bästa sätt? Vi blev så chockade för kullen var stor och uppfödaren hade 3 vuxna hundar och en katt.. Vi hämtade honom vid 9,5 veckas ålder. Någon som kan ge tips?

Kommentarer inaktiverade.