Underskatta inte inlärning och rak kommunikation.

Jag älskar inlärning, det vill säga att jag lär hunden att exempelvis sitta ner när jag säger ”sitt”. Detta lär jag hunden genom att belöna hunden då den gör rätt.

Men jag älskar också rak kommunikation. En kommunikation som hundar använder emot varandra, mot oss, en kommunikation en hund kan och är duktig på.

Det går inte att ställa ”inlärning” och ”rak kommunikation” emot varandra och värdera vad som är bäst. Det går inte därför att det är två helt skilda saker.

Tänk dig att jag har en hund som älskar mat. När jag tar hundens matskål i min hand så börjar hunden hoppa runt mig för att ta sin mat.
Om jag då väljer att säga ”sitt” till hunden, hunden sätter sig eftersom du lärt den det, och ställer därefter ner matskålen på golvet och efter en kort stund ger hunden maten genom att säga ”varsågod”……. så är detta inlärning, något jag skickligt och bra har lärt hunden.

Tänk dig nu samma situation, jag tar matskålen i min hand, hunden hoppar och vill ha matskålen, jag ställer ner matskålen och visar med kroppsspråk, mimik, fysisk kontakt att matskålen är min (precis som en hund gör mot en annan hund).
Då använder jag inte inlärda beteenden, utan rak kommunikation.

Som jag skrev inledningsvis, det ena är inte bättre eller sämre, men det är två helt skilda saker.

När jag säger ”sitt” till hunden höjer jag hundens förväntan på att få sin mat och man kanske kan säga att hunden då intar en ”aktiv passivitet”, eller för all del, en ”falsk passivitet”.

När jag bara visar att maten är min, inte hundens, då ”släcker” jag hundens förväntan, och hunden kräver ingen belöning.

För det man måste komma ihåg, alla inlärda beteenden kräver en belöning för att hunden ska ”göra”.

När det gäller utfodring av hunden, eller när hunden ska hoppa in eller ut ur bilen, eller andra saker, så har det ingen betydelse vad du gör, men i andra lägen anser jag att du blir begränsad om du inte kan kommunicera rakt med din hund.

Alla hundägare har säkert, eller kommer säkert, hamna i situationer där all inlärning jag gjort på hunden känns som bortblåst. Det kan handla om situationer du aldrig trott du ska hamna i och därför inte tränat på, eller i situationer där hunden helt enkelt väljer att inte lyssna/lyda dig på grund av att retningen helt enkelt är för stor.
I dessa situationer anser jag att du som hundägare verkligen är ”vingklippt” om du inte lärt dig själv (och i viss mån hunden tillsammans med dig) att kommunicera rakt.

Detta måste man träna på, hunden kan detta redan, men du måste träna och liksom synka ihop dig med hunden.

Du kanske själv anser dig helt värdelös på kroppsspråk, men jag lovar – det är du inte!
Hur dålig du än är så skulle du förstå mig om du skulle komma fram till mig för att ge mig en stor kram, om jag stannar upp, blir stel i kroppen, stirrar dig i ögonen, och sträcker ut båda mina armar och händer framför mig.
Eller hur?
Du förstår det, du som kan prata. En hund som inte kan prata och som bara kommunicerar genom fysisk kontakt och kroppsspråk förstår detta ännu bättre. jag lovar.

Jag jobbar väldigt mycket med ren inlärning och belöningsmetoder, det måste jag då jag utbildar hundar till olika saker.
Men jag arbetar lika mycket med rak kommunikation, eftersom jag tycker det är otroligt viktigt i ett hundägande.

Jag har ägt och haft otroligt många hundar under mitt liv. En del hela deras liv, en del andra kortare perioder. Men jag har aldrig upplevt att jag har någon problemhund. Jag har funderat mycket på detta och kommit fram till det enkla svaret – Kan man kommunicera rakt med sin hund, då förstår hunden vad jag vill och önskar.
Jag har haft hundar som helt plötsligt av någon orsak vill äta upp en annan hund vi möter – Men med rak kommunikation slutar hunden med detta ganska omgående. Jag har haft/ägt hundar som älskar att skrämma och bita människor – Men med rak kommunikation försvinner detta snart…….

Underskatta inte ”inlärning”, för det är viktigt. Samma sak gäller ”rak kommunikation”.

6 svar på ”Underskatta inte inlärning och rak kommunikation.”

 1. Kan du inte ge några konkreta exempel på hur du visar med kroppsspråket t.ex att hunden inte får maten förrän vid ett visst tillfälle.

 2. Hej
  Min far och jag pratar just nu om ifall man får radta sin hund med eloped/rullstoll?
  Det är ju perfekt för en äldre / rörelsehindrad om de har hund
  Tacksam för svar /madelaine

 3. Hej
  Har en Fralla på 8 mån och en liten blandis på 4 år. Frallan har börjat ge sig på den andra både vid mat och lek. Han är kastrerad och vi har tagit bort alla tuggben. Oftast är de vänner men känns som Frallan tar över mer och mer. Vad kan man göra?

 4. Hej!
  Jag adopterade en 4 årig chihuahua för 4 år sedan (han är 8 år nu). Han hade väldigt många problem eftersom att hans förra ägares pojkvän misshandlade honom. Men jag har jobbat mycket med honom och han är en helt annan hund nu. Men tyvärr så valde den förra ägaren att aldrig låta Baloo (som hunden heter) träffa andra hundar. Så varje gång som jag ska träffa någon kompis som har hund så måste Baloo morra hela tiden, stirra på den andra hunden och göra utfall om hunden kommer för nära honom. Han biter dem inte men han biter i luften bara några få cm från deras ansikte. Jag socialiserar honom varje dag med nya hundar men jag måste göra någonting fel eftersom att han bara visar rädsla och dominans till de andra hundarna som bussar jätte tydligt att de bara vill leka och hälsa.

  Sedan så är det en annan sak: Baloo kan inte åka bil, buss eller tåg utan att flåsa tills att han spyr. Han va med mig till skolan så vi åkte fyra bussar 5 gånger i veckan men ändå så lugnade han inte ner sig om han inte va super trött eller att vi åker buss i 2-3 timmar. Jag ger honom ingen uppmärksamhet alls och när han slutar att flåsa och faktiskt ligger ner och ser lugn ut då brukar jag ge honom en godis och min uppmärksamhet. Men nästa dag som vi åker buss, bil eller tåg så är det som att vi börjar på ruta ett igen. Vi testar att ge honom åksjukepiller men det ger ingen verkan alls. Och nu har han börjat flåsa direkt när han ser våran bil eller om vi sitter i bilen utan att åka. Han är en väldigt nervös och lättstressad hund. Många hundtränare som vi har varit hos säger att han aldrig kommer att bli helt från det pga sin bakgrund med både misshandel och dåligt miljötränad. Samt att han aldrig åkte varken bil, buss eller tåg hos den förra ägaren.

 5. Oh, är det så det heter, rak kommunikation. Kul att få ett namn på det som människor i min omgivning alltid påpekat kommer naturligt för mig i min relation med hundar.
  Jag var 14 år första gången en högre utbildad instruktör på brukshundsklubben sa, -jag vet inte hur du gör, men varenda hund förvandlas till honung i din närhet. Tilläggas bör att jag inte någonsin varit i närheten av en brukshundsklubb för egen del, var bara sällskap åt min vän som fått egen hund.
  Tack för att du sätter ord på vad det är jag håller på med, haha.
  Mvh Maria, idag närmare 40 år med många hundar kring mig, dock bara en som är min på heltid 🙂

Kommentarer inaktiverade.