Underskatta inte inlärning och rak kommunikation.

Jag älskar inlärning, det vill säga att jag lär hunden att exempelvis sitta ner när jag säger ”sitt”. Detta lär jag hunden genom att belöna hunden då den gör rätt.

Men jag älskar också rak kommunikation. En kommunikation som hundar använder emot varandra, mot oss, en kommunikation en hund kan och är duktig på.

Det går inte att ställa ”inlärning” och ”rak kommunikation” emot varandra och värdera vad som är bäst. Det går inte därför att det är två helt skilda saker.

Tänk dig att jag har en hund som älskar mat. När jag tar hundens matskål i min hand så börjar hunden hoppa runt mig för att ta sin mat.
Om jag då väljer att säga ”sitt” till hunden, hunden sätter sig eftersom du lärt den det, och ställer därefter ner matskålen på golvet och efter en kort stund ger hunden maten genom att säga ”varsågod”……. så är detta inlärning, något jag skickligt och bra har lärt hunden.

Tänk dig nu samma situation, jag tar matskålen i min hand, hunden hoppar och vill ha matskålen, jag ställer ner matskålen och visar med kroppsspråk, mimik, fysisk kontakt att matskålen är min (precis som en hund gör mot en annan hund).
Då använder jag inte inlärda beteenden, utan rak kommunikation.

Som jag skrev inledningsvis, det ena är inte bättre eller sämre, men det är två helt skilda saker.

När jag säger ”sitt” till hunden höjer jag hundens förväntan på att få sin mat och man kanske kan säga att hunden då intar en ”aktiv passivitet”, eller för all del, en ”falsk passivitet”.

När jag bara visar att maten är min, inte hundens, då ”släcker” jag hundens förväntan, och hunden kräver ingen belöning.

För det man måste komma ihåg, alla inlärda beteenden kräver en belöning för att hunden ska ”göra”.

När det gäller utfodring av hunden, eller när hunden ska hoppa in eller ut ur bilen, eller andra saker, så har det ingen betydelse vad du gör, men i andra lägen anser jag att du blir begränsad om du inte kan kommunicera rakt med din hund.

Alla hundägare har säkert, eller kommer säkert, hamna i situationer där all inlärning jag gjort på hunden känns som bortblåst. Det kan handla om situationer du aldrig trott du ska hamna i och därför inte tränat på, eller i situationer där hunden helt enkelt väljer att inte lyssna/lyda dig på grund av att retningen helt enkelt är för stor.
I dessa situationer anser jag att du som hundägare verkligen är ”vingklippt” om du inte lärt dig själv (och i viss mån hunden tillsammans med dig) att kommunicera rakt.

Detta måste man träna på, hunden kan detta redan, men du måste träna och liksom synka ihop dig med hunden.

Du kanske själv anser dig helt värdelös på kroppsspråk, men jag lovar – det är du inte!
Hur dålig du än är så skulle du förstå mig om du skulle komma fram till mig för att ge mig en stor kram, om jag stannar upp, blir stel i kroppen, stirrar dig i ögonen, och sträcker ut båda mina armar och händer framför mig.
Eller hur?
Du förstår det, du som kan prata. En hund som inte kan prata och som bara kommunicerar genom fysisk kontakt och kroppsspråk förstår detta ännu bättre. jag lovar.

Jag jobbar väldigt mycket med ren inlärning och belöningsmetoder, det måste jag då jag utbildar hundar till olika saker.
Men jag arbetar lika mycket med rak kommunikation, eftersom jag tycker det är otroligt viktigt i ett hundägande.

Jag har ägt och haft otroligt många hundar under mitt liv. En del hela deras liv, en del andra kortare perioder. Men jag har aldrig upplevt att jag har någon problemhund. Jag har funderat mycket på detta och kommit fram till det enkla svaret – Kan man kommunicera rakt med sin hund, då förstår hunden vad jag vill och önskar.
Jag har haft hundar som helt plötsligt av någon orsak vill äta upp en annan hund vi möter – Men med rak kommunikation slutar hunden med detta ganska omgående. Jag har haft/ägt hundar som älskar att skrämma och bita människor – Men med rak kommunikation försvinner detta snart…….

Underskatta inte ”inlärning”, för det är viktigt. Samma sak gäller ”rak kommunikation”.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *