Ska jag ”kräva” eller belöna?

Du missar väl inte min youtubekanal, där jag lägger upp längre och kortare filmer då jag tränar, ger råd och tips, och annat…. men det är bara hund så klart 🙂
Gå gärna in och prenumerera på min kanal.

Jag vet att jag kan vara tjatig ibland, men många gånger beror det på att vissa frågor kommer till mig. Just nu verkar det som ämnet nedan intresserar många…

Det handlar om när man ska belöna hunden för något, eller bara ”kräva” av hunden att den ska ”göra”.

Det som är viktigt att komma ihåg är att det finns inga motsättningar i detta. Enligt min uppfattning så skadar det aldrig att ”belöna” hunden, däremot kan det ge märkliga följder.
Men generellt vill jag nog säga – belöna din hund mer.
Men jag vill också säga – ställ mer krav på din hund.
Man kan faktiskt göra båda, och det är lika viktigt båda två.

Jag vill ta ett exempel.
Du kommer hem efter en härlig promenad och vill torka av tassarna på din hund i hallen innan hunden får komma in i bostaden. Hunden trilskas och vill helt enkelt inte bli torkad om tassarna.
Här kan man välja att träna detta med hjälp av belöningar, och på så sätt lära hunden att det ”lönar sig” att ägaren får torka tassarna. Hunden vet att den snart får en godis.
Det är en bra metod, och jag har inget emot det alls. Tvärtom gillar jag tankesättet.
Och vill man göra på det här sättet, då ska man fortsätta göra så.

Men…. jag anser att man missar en stor och viktig del i hundens uppfostran om man löser alla konfliktsituationer på det här sättet.
Både du och jag, dina och mina barn, kommer hamna i situationer under livet där det ställs ett krav….. det gäller även din hund.
Har man då inte lärt sina barn, eller sin hund, att tolerera ett krav, då kan livet bli ganska besvärligt ibland.

Förr eller senare, förmodligen förr, kommer du hamna i en situation med din hund där du faktiskt tvingas ställa ett krav på din hund, och hunden måste acceptera kravet… Det kan handla om ett veterinärbesök, omvårdnad, eller någon annan vardaglig situation, och det måste du som hundägare faktiskt vänja din hund vid.

Jag arbetar aldrig med krav under exempelvis inlärning, men jag tar varje chans jag får – ex vis vid tork av tassar – att faktiskt vänja hunden med en kravställning.
Jag tänker lite – ”ja ja, du gillar inte detta, men så här gör vi ändå”.

Så belöna inte mindre eller mer sällan, men glöm inte bort att passa på att ställa enkla krav på din hund. Jag är rädd för att man gör hunden en björntjänst annars.

3 svar på ”Ska jag ”kräva” eller belöna?”

  1. Hur ställer man krav om hunden svara med att bita och skrika för att man tar i framtassarna? Belöning – dvs få vänta på att ta en godis som ligger på golvet en bit bort tills tassarna är torkade… Det är ett dilemma när kravställningen från min sida får ett ”aggressivt” svar från hunden.

  2. Ha alltid framförhållning så du slipper bestraffa. Bättre då med belöning för att o du gör rätt❤️Då får vi en bättre o trevligare relation

  3. Bra råd som alltid hur gör man när en hund är väldigt rädd av sig för saker? Som tex flugsmällare och vågar knappt vara i soffan under sommaren då vi ofta smäller flugor. Ska man då kräva att hunden är här ändå eller ska vi bara låta henne gå undan till ett annat rum? Vore jätte intressant och tacksamt av höra dina tankar och erfarenheter av osäkra hundar

Kommentarer inaktiverade.