Jag lär honom inte, jag förbjuder honom.

En bild från ett litet filmklipp som jag la ut nyss på min Instagram.
Jag berättar oxå till klippet att jag ”berättat” för schäferhunden Pacco att han inte får engagera sig överhuvudtaget i lilla valpen Steffi.
Anledningen till att han inte får engagera sig är för att jag är rädd för skador. En schäfer kan vara väldigt våldsam i leken, och om en schäferhane skulle ”säga ifrån” finns risk för skador på en liten valp. Därför har vi dessa regler hemma – ”Valpen rör vi inte”.

Frågorna jag får nu är då – Hur lär jag Pacco detta?

Svaret är i teorin väldigt enkelt – Jag ”lär” honom inte alls. I alla fall lika lite som jag ”lär” mina barn att inte slåss.

När jag pratar om inlärning menar jag att jag förstärker ett beteende (så är det inte för alla, men för mig). I detta fall arbetar jag bara med förbud. Alltså, jag ”berättar för Pacco” att valpen är med i familjen/flocken, är med oss i soffor, i köket, men Pacco får inte engagera sig.

Biter valpen Pacoo (som valpar kan göra), då får Pacco gå därifrån. När Pacco visar ett förhöjt intresse för valpen, då petar jag till honom (fysisk kontakt), och visar med mimik och kroppsspråk att jag blir sur. Alltså kommunicerar rakt med honom.
De första dagarna har jag Pacco i koppel när valpen är med eftersom jag har mer kontroll på honom då. Men nu är vi allihop lösa tillsammans.

Många är oroliga för att valpen rör sig för mycket, att det skulle vara skadligt för valpen. Det är inte alls skadligt. Tvärtom är rörelse bra även för unga djur, men det är viktigt att valpen då rör sig som den själv behagar och vill.
Det som däremot kan vara skadligt för valpen – och det fokuserar man alldeles för lite på – det är övervikt!
Övervikt hos en liten valp är bevisligt skadligt för en hunds leder mm.
Det man också ska passa, det är om större hunden (typ Pacco) springer över valpen, ger den hårda stötar. Det är inte heller bra.

Äntligen, äntligen, äntligen….. ni vet min ritade hund, streckhunden.. nu sitter den på 4 olika hundartiklar du kan köpa på Agriashop (klicka på länken nedan). En suverän mössa, en supernice väska, en vatten/matskål, och ett klassiskt retrieverkopple där jag tillsammans med Agria arbetat bort ”stryp-funktionen”.

Gå in på länken och kolla… hoppas du gillar grejorna. Bra pris är det oxå. Dessutom skänker vi 10% till Djurambulansen.

https://www.agriashop.se/sv/artiklar/agria-shop/hund/index.html

Sen……… Nu är min senaste bok snart här. Den kommer från tryck om bara någon vecka.
Den kommer finnas i en begränsad upplaga och förr eller senare kommer den ta slut precis som alla mina tidigare böcker.
Men det som inte gått på mina tidigare böcker, som du nu kan göra – Det är att redan nu beställa boken. Då är du garanterad ett exemplar.
Beställer boken redan nu, det gör du på länken nedan.

https://www.arkenzoo.se/hundcoachen-fredrik-steen?68646

Jag både hoppas och tror att du kommer gilla min bok 🙂

Ha nu en fortsatt fin helg 🙂

4 svar på ”Jag lär honom inte, jag förbjuder honom.”

 1. Hej Fredrik, Vi har en 4 år russian toy terrier (världens minsta hund tror jag bestämt). Fick för en vecka sedan hem en drygt 4 mån valp till oss. Blandras från hundhem men verkar innehålla mycket vallhund, kanske lite husky och bergshund också. Har inte riktigt våga lämna dem tillsammans inne utan att ha uppsikt hela tiden. Avkilda mest med kompostgaller mellan två rum. Kan promenera intill varandra i koppel dock. Igår skulle vi ge dem varsin godispinne, valpen tar sin, men när vi ger toy terriern sin släpper valpen sin och vill ta den andras, och morrar och hugger i luften. Hur bör vi agera? Törs vi låta dem vara lösa tillsammans inne (när vi är med såklart) och låta dem lösa detta själva el är det fara för den lilles liv då trots att han är äldre, men är ju så mycket mindre.

 2. Hej Fredrik!
  Jag tycker din blogg och hur du tar upp i din podd, youtube sida och instagram hur du jobbar med både dina och andras hundar inspirerar mig att jobba med hundar själv.
  Jag är i tankarna att läsa någon/några kurser/utbildningar inom hundens beteende, valpens utveckling. Psykologi.
  Det jag nu undrar är vad du har läst för utbildningar/kurser? Och vad tycker du är viktigt att lära sig inom just detta?

  Stort tack så länge!
  Jenny, Hudiksvall

 3. Hej! Jag har ett problem som ej vet hur jag ska hantera så vänder mig till dig. Jag har världens snällaste och trevligaste chihuahua på 3 år som älskar allt och alla. Problemet är att han morrar och blir aggressiv när man lyfter upp honom när han vilar/sover. Om han tex somnat i soffan eller i någons knä och man måste flytta honom morrar han högljutt. Jag tycker inte detta är ett okej beteende men vet inte alls hur jag ska få bukt med det. Snälla ge mig tips på hur jag kan göra

 4. Hej Fredrik!
  Hittade din blogg av en slump och tycker den är så bra och fylld av sunda tankar och lärdomar.
  Jag har själv en liten valp hemma på snart 16 veckor. Hon är världens mysigaste lilla tjej MEN vi har 2 problem som jag kände att jag ville dela med mig av och som jag hoppas att du vill svara på.
  Första problemet vi har är att hon inte förstår när vi menar allvar i viktigare situationer. Efter att ha försökt avleda eller förstärka önskat ”istället”-beteende och detta inte har funkat har vi försökt med det som du skrivit i ett blogginlägg; att putta/stöta till henne för att avbryta fokuset så att säga och istället erbjuda henne ett annat alternativ. När detta inte funkat har vi höjt rösten i ett snabbt och dovt ”nej” och kollat henne i ögonen för att markera att vi menar allvar. Oftast blir det bara värre då och hon blir kaxigare, viker inte undan med blicken, kanske naffsar mot oss i luften och viftar till och med ibland på svansen, dock inte på ett osäker sätt. Hur ska vi gå tillväga för att få henne förstå att vi menar allvar? Har vid ett tillfälle försökt markera genom att ta tag i nackskinnet och sagt neeej med mörk röst, men det känns inte rätt och dessutom blev hon ännu mer taggad av det. Hur får vi henne att förstå oss?
  Andra problemet är att vi har en katt som hunden vägrar låta vara ifred. Hur gör man bäst för att få dessa två att bli kompisar? Har följt alla konstens regler och introducerat dem när båda varit trötta, haft dem på varsin sida galler så dem haft ”kontakt” med varandra men under kontroll, dem har sovit bredvid varandra men så fort dem är lösa tillsammans kutar hunden och lägger sig på henne och biter i öronen. Det blir rena cirkusen här hemma. Hur backar vi bandet och skapar en lugn ”katten är inte att leka med och innebär inte bus”-atmosfär?

  Hade varit oerhört tacksam för svar.
  Mvh,
  Madeleine

Kommentarer inaktiverade.