En hund och sitt tuggben, du och din frukost.

Då och då lägger jag ut filmer på min youtubekanal. Filmen ovan handlar om det jag kallar ”rak kommunikation”.

När man tittar på hundar tillsammans kan man aldrig se något annat än just ”rak kommunikation”. Hundar emellan sysslar aldrig med inlärning, belöningar eller bestraffningar. De kommunicerar bara i nuet, och de kommunicerar rakt.

Detta med ”rak kommunikation” är något jag länge har funderat över. Jag har sett det mellan hundar hela mitt liv, utan att egentligen inse hur enkelt det är.

En hund ligger och tuggar på ett tuggben, hunden vill ha sitt tuggben ifred. Andra hundar i flocken vill ha samma tuggben och gör olika försök för att få tag i benet.
Vad händer?

Kanske kan man jämföra detta med när jag äter frukost och mina tre hundar jag har hemma också vill ha en del av min frukost, och därför sitter och (det vi kallar) tigger.

I en situation där jag har tiggande hundar hemma kan jag lösa det genom inlärning/belöningar. Genom att belöna mina hundar när de ligger på ett ställe en bit från bordet kan jag på så sätt lära dem – ”Om ni lägger er där borta, då får ni en godisbit”.

Det jag gör då är – ”Ni vill ha min frukost, men för att få en bit av min frukost måste ni göra på ett visst sätt”. Alltså en klassisk inlärning.

När jag gör detta, har jag då ”berättat” för mina hundar att jag vill ha min frukost ifred, likt det sätt som min ena hund skulle ”berätta” för de andra hundarna att den vill ha mitt tuggben ifred?

Nä, inte alls.

Att lära mina hundar – ”lägger ni er där, då får ni en bit” – tar förmodligen en stund, det kräver en del träning, och framförallt har jag på inget sätt ”berättat” att jag vill ha min frukost ifred. Tvärtom har jag till och med ”berättat att jag gärna delar med mig”.

Lika noga med att säga att det ena är inte bättre än det andra, lika noga är jag att berätta att ”rak kommunikation” och inlärning är två helt skilda saker.

Det kanske tar mig två, tre dagar att lära en hund att sätta sig ner då jag ger kommandot ”sitt”. Denna träning gör också att hunden kräver en belöning för att utföra. Detta är inte fel på något sätt, tvärtom trevligt och bra.

Men samtidigt ska man komma ihåg att genom ”rak kommunikation” kan jag få min hund att sätta sig ner omedelbart om det är just det jag vill.

Genom ”rak kommunikation” kan jag ”i nuet” få min hund att göra precis det jag vill, bara det är naturligt för en hund att göra. Det kräver ingen belöning för att hunden ska utföra.

Nu ska jag träna lite lydnad med Pacco (då använder jag bara inlärning/belöning), sen blir det en härlig skogspromenad.

Ha en härlig hundhelg 🙂

Delta i diskussionen

  1. Ja! Ju mindre jag pratar på med min hund, desto lyhördare blir hon. Rak kommunikation är suveränt! Har fått en otroligt följsam hund, eller ja, mer följsam i alla fall! Du är fantastisk Fredrik! Blir en tryggare hundinnehavare genom dina tips och råd (har min första hund, men inte den sista ♥️)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *