Här är hunden ledare, jag följer…

En ny film ute på min youtubekanal – En stark och självsäker spårhund.

Jag älskar ”nos-arbete” tillsammans med mina hundar. Dels för att alla hundar är duktiga på att använda sin nos, för att man blir så otroligt ödmjuk inför sin hund, för att man blir så imponerad av sin hund, för att det inte finns några gränser på vad jag kan lära min hund……….

Jag har en ung schäfer, Pacco 8,5 mån, som jag tänkte utbilda till en grymt duktig spårhund. Han är ung, men redan nu riktigt duktig.
Ett av problemen man har då man utbildar en spårhund, det är att man hamnar i ”repriser”, att man inte utvecklar hunden, och att man många gånger inte tänker utanför ”boxen”.

Det är viktigt att lära hunden att det är just hunden som är ”chef” och måste ta alla intiativ då vi spårar. Jag är med hunden och gör vad jag kan, men i spårarbetet då är Pacco ledaren, jag följer…….

Oavsett vilken typ av spårhund jag utbildar så är hundens motivation att spåra utan konkurrens det allra viktigaste. Motivation, motivation, motivation…….

Generellt anser jag att det är just motivation som är grunden i allt arbete med nosen hunden ska utföra. Det är lätt att man alldeles för snabbt kommer in på ”teknik” och har förutfattade meningar om hur jag tycker hunden ska arbete…. det hämmar hunden…..

Spårar du med din hund? Om du inte gör det, så rekommenderar jag dig att testa.
Ha en fin söndag / Fredrik Steen

7 svar på ”Här är hunden ledare, jag följer…”

 1. Jag spårar med min 6 månaders schäfer Acke! Han tycker att det är superkul och jag blir impad varje gång 🙂 kul för båda honom och mig ❤️

 2. Hej jag har en 11 veckor gammal valp.
  Jag har börjat lära den sitt, ligg och det går jätte bra! Valpen börjar förstå att det är ute jag ska kissa har börjat gå till dörren när jag ska kissa.
  Är det nödvändigt att alltid belöna en valp med godis eller kan bus och lek förknippas med beröm redan nu?

  Jag vill kunna ställa små krav på valpen när den inte vill som jag men vet inte hur jag ska hantera situationer där valpen gör tvärt tom.
  Tex när jag kallat på den 50% av alla gånger kommer den.
  Men varje morgon när vi ska åka iväg vägrar valpen att komma och jag vet inte riktigt hur jag ska bryta mönstret.
  Desamma gäller vid träning på kloklippning.
  Hur går jag tillväga för att valpen ska vilja ligga stilla i knät. Utan att jag ska hålla fast den? Eller kan jag kräva av en liten valp att den ska ligga stilla utan att de blir något negativt?

  Hoppas du förstår vad jag är osäker på!
  Mvh

 3. Hej jag har en 11 veckor gammal valp.
  Jag har börjat lära den sitt, ligg och det går jätte bra! Valpen börjar förstå att det är ute jag ska kissa har börjat gå till dörren när jag ska kissa.
  Är det nödvändigt att alltid belöna en valp med godis eller kan bus och lek förknippas med beröm redan nu?

  Jag vill kunna ställa små krav på valpen när den inte vill som jag men vet inte hur jag ska hantera situationer där valpen gör tvärt tom.
  Tex när jag kallat på den 50% av alla gånger kommer den.
  Men varje morgon när vi ska åka iväg vägrar valpen att komma och jag vet inte riktigt hur jag ska bryta mönstret.
  Desamma gäller vid träning på kloklippning.
  Hur går jag tillväga för att valpen ska vilja ligga stilla i knät. Utan att jag ska hålla fast den? Eller kan jag kräva av en liten valp att den ska ligga stilla utan att de blir något negativt?

  Hoppas du förstår vad jag är osäker på!
  Mvh

 4. Jo vi tränar oxå spår med vår 10 månaders schäfertik. MEN vi har tänkt lite utanför bubblan sen länge sedan med alla vovvarna.
  Vi har parfymfritt tvättmedel, diskmedel, skurmedel, tvål (händerna är viktiga för kärlek), deoderant, osv. Matte och husses luktsinnet har t.o.m förbättrats. Alla har förundrats hur våra hundar är så bra på lukt… Jag vet varför.

 5. Du pratar ofta om att hunden ska vara motiverad i spåret, hur får man den motiverad? Jag har en 2-årig blandis med jättestark vilja till att jaga och blir tokig när han får spår på katter, räv och rådjur. Han är jättetaggad på att ta upp spåret och går med nosen som en dammsugare. Jag tror att det beror på att han tyvärr har fått springa efter katt och rådjur några gånger.
  Men när jag har lagt blodspår och släpat klöv är han inte alls intresserad. Han kan klara ut lätta spår men går hellre med nosen i luften och lycka hitta klöven så…
  Jag har försökt på många sätt att berömma honom när han hittat klöven men jag får liksom inte fram glädjen hos honom. Hur ska jag göra? jag känner att han behöver spåra för att ”byta” hans enda intresse(att jaga levande djur, han gillar inte bollar osv..)

 6. Kul att du pratar spår! Jag har en fråga vad gäller att lära hunden att spåra. Läste precis en bok igår (alla hundar vill spåra) i vilken författaren nämnde att man bör undvika att försöka lära hunden spåra på vintern. Hur tänker du kring detta? Vi får nämligen hem vår lilla goding i slutet av januari och det känns såååå tråkigt att behöva vänta flera månader med att introducera spår.

  Tacksam för svar

 7. Hej Fredrik,

  Min 6 månaders Stabijhounvalp är oerhört duktig på att använda nosen. Jag hade gärna velat att han skulle få jobba aktivt med den. Hur kan vi börja lära oss att spåra?

  Hälsningar Maria

Kommentarer inaktiverade.