Här är hunden ledare, jag följer…

En ny film ute på min youtubekanal – En stark och självsäker spårhund.

Jag älskar ”nos-arbete” tillsammans med mina hundar. Dels för att alla hundar är duktiga på att använda sin nos, för att man blir så otroligt ödmjuk inför sin hund, för att man blir så imponerad av sin hund, för att det inte finns några gränser på vad jag kan lära min hund……….

Jag har en ung schäfer, Pacco 8,5 mån, som jag tänkte utbilda till en grymt duktig spårhund. Han är ung, men redan nu riktigt duktig.
Ett av problemen man har då man utbildar en spårhund, det är att man hamnar i ”repriser”, att man inte utvecklar hunden, och att man många gånger inte tänker utanför ”boxen”.

Det är viktigt att lära hunden att det är just hunden som är ”chef” och måste ta alla intiativ då vi spårar. Jag är med hunden och gör vad jag kan, men i spårarbetet då är Pacco ledaren, jag följer…….

Oavsett vilken typ av spårhund jag utbildar så är hundens motivation att spåra utan konkurrens det allra viktigaste. Motivation, motivation, motivation…….

Generellt anser jag att det är just motivation som är grunden i allt arbete med nosen hunden ska utföra. Det är lätt att man alldeles för snabbt kommer in på ”teknik” och har förutfattade meningar om hur jag tycker hunden ska arbete…. det hämmar hunden…..

Spårar du med din hund? Om du inte gör det, så rekommenderar jag dig att testa.
Ha en fin söndag / Fredrik Steen

Ett svar på ”Här är hunden ledare, jag följer…”

  1. Jo vi tränar oxå spår med vår 10 månaders schäfertik. MEN vi har tänkt lite utanför bubblan sen länge sedan med alla vovvarna.
    Vi har parfymfritt tvättmedel, diskmedel, skurmedel, tvål (händerna är viktiga för kärlek), deoderant, osv. Matte och husses luktsinnet har t.o.m förbättrats. Alla har förundrats hur våra hundar är så bra på lukt… Jag vet varför.

Kommentarer inaktiverade.