Det går så fort, det är så härligt..!

Titta gärna på klippet – https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/h%C3%A4r-l%C3%A4r-fredrik-steffi-ett-nytt-trick-p%C3%A5-n%C3%A5gra-sekunder-12520340

Under en tid har du kunnat följa mig på Instagram och sett när jag ”klickat in” Steffi, min labradorvalp.

Jag ”klickar in” alla mina hundar även om jag inte använder klickar i all inlärning. När jag använder klickar eller ej, beror på hund och vad som passar mig. Men att ha hunden inflickad tycker jag är bra. Dessutom är det fantastiskt rolig att använda klickern för att lära vovven något.

Klickar är ingen metod, det är ett hjälpmedel. Jag lär hunden att ett ”klick” betyder – Godis på gång.
Egentligen går det lika bra att bara säga ”bra”, men klickern har ändå ett par fördelar tycker jag.
”Klicket” låter alltid likadant, oavsett min sinnesstämning och humör. ”Klicket” låter bara när vi tränar, ”bra” och annat säger jag mest hela dagarna till mina barn, till min sambo, osv.
Sedan är det en ”vass” belöning på så sätt att det är väldigt distinkt och ”snabbt”.
Hundarna har väldigt lätt att ”ta till sig ”klicket”. Sen är det som sagt förbaskat kul.

Så här gör jag med mina hundar (jag är inget facit) –

För att ”klicka in” vovven sätter jag mig i en lugn miljö med klickern i ena handen, godis i den andra. Hunden vet att jag har godis i handen, men den får inget. Jag bara väntar på att hunden ska släppa fokus på min godishand….. då klickar jag… och slänger en godis på marken….. väntar och gör samma sak igen…. väntar och gör samma sak igen… Jag gör detta ett par minuter varje gång, kanske en eller två gånger om dagen. i några dagar. Jag märker när hunden reagerar positivt när ”klicket” kommer, då tycker jag man kan säga att hunden är inklickad.

Sen är det bara att köra…..

En rolig övning är att sätta en tejpbit på golvet, när hunden sätter nosen på tejpen klickar jag, slänger en godis…. omedelbart lär sig hunden detta.
Lek med klickern och olika onödiga övningar, då lär du dig hur du använder klickern bäst även i ”seriösa” övningar.

Kör hårt, inget kan gå fel.

2 svar på ”Det går så fort, det är så härligt..!”

  1. Har nu ”klickat in” min drygt 30 månaders gamla dvärgtax. Vi har så kul! Igår körde vi med en mugg på golvet och det tog inte lång tid innan han förstod att han skulle nosa i muggen för ett klick och godis. Så kul, och jag ser hur kul han tycker att det är.

  2. Hej jag är schäferägare. Det är min nionde schäfer hon är nu 7 mån, men har inte varit med tidigare om detta beteende,när jag får hem gäster eller mina barn blir hunden som tokig, hon stressar upp sig så hon blir inte hanterbar hon hoppar tjuter och ylar vad gör jag ? Måste jag ta bort henne? I övrigt fungerar hon bra . Hoppas på snabbt svar

Kommentarer inaktiverade.