Hjälp, min hund skäller på tomten.

Väldigt många hundägare hör av sig till mig för problemet att hunden skäller då den är ute på tomten.

En hund som får vara ensam ute på tomten, och tomten är inhägnad, börjar nästan alltid förr eller senare att skälla på folk som går förbi.Det är nästan lika säkert som att solen går upp även i morgon.

Anledningen till detta anser jag väldigt naturlig och tydlig.
I en flock måste någon ”ta hand om” besök, varna andra i flocken.
I bostaden (gäller hundar som inte skäller då det kommer besök) där har du tagit den ”rollen” och det vet hunden. Men när hunden är själv, ex vis ute på tomten, då måste den själv agera.
Är jag hemma i min bostad tillsammans med min övriga familj, då öppnar mina barn dörren då det kommer besök. Är jag själv hemma, då måste jag öppna dörren.
Det är inte mer märkvärdigt än så.

Hunden är på tomten, känner sitt ”revir” och är trygg där.När någon passerar uppmärksammar hunden detta (ingen annan är ju där), går mot staketet . Den som passerar, passerar och hunden ”har då motat/skrämt iväg inkräktaren”. Genom att upprepa detta beteende blir hunden ”bättre/mer självsäker” på vad den gör, och problemet accelererar.

Att lösa problemet – min hund är själv på tomten men skäller på passerande – anser jag är väldigt svårt att lösa. Och även om jag har tankar och idéer så vet jag inte ens om jag tycker det är rättvist mot hunden.

Men många hundägare beskriver att detta även händer då ägaren själv är ute på tomten. Sannolikt har problemet trots allt uppkommit tidigare av ovan nämnda anledningar.

Så här ser det ofta ut när det sker – Hunden är ute på tomten, hunden uppmärksammar att någon ska passera, hunden springer mot tomtgräns/staket, hunden låter, och ”skrämmer” iväg inkräktaren.

Alltså, det hundägaren skriver till mig om är inte om något annat än att hunden låter. Hundägaren beskriver oxå hur denne har försökt att tysta hunden men utan framgång.

Hunden gör mycket, i detta skäller hunden.
Lösningen är inte att fokusera på att hunden ska bli tyst. Att hunden skäller är bara ett symptom på problemet. Lösningen ligger i att hindra/berätta för hunden att den inte ska vara vid staketet/springa till staketet. Då kommer hunden att tystna.

Hundens skall/ljud är ett symptom, likt hunden som dreglar när den får tigga. Dreglandet och ljudet hunden gör är symptom, inget annat och därför inte en del av lösningen.

För att lösa detta problem, lära hunden att inte engagera sig i förbipasserande, arbetar jag i huvudsak med –

 • Jag har alltid en lång lina på hunden då jag är på tomten med hunden. Linan har jag bara på hunden för att mjukt kunna hindra hunden att komma fram till staketet. Jag använder alltså inte linan för att korrigera, endast hindra.
 • Med vissa hundar räcker detta. Hindra hunden. När hunden tittar på dig, släng en godis på marken. På så sätt hindrar du hunden att göra ”fel” samt ”avleder hunden”.
 • Med lite bökigare hundar gör jag precis på samma sätt som ovan, men arbetar mig fram till hunden med hjälp av linan. Jag petar till hunden och visar med mimik, fysisk kontakt, och kroppsspråk att det är ”fel” att rusa fram till staketet. När hunden ”svara” på mina signaler, slänger jag en godis på marken hunden får ta.

Alltså, visar vad jag vill. Hjälper hunden att göra rätt med en godis. Steg för steg lär jag hunden att den inte får engagera sig i förbipasserande, samt att hunden inte får vara efter staketet. Då kommer hunden att tystna.

Jag har sagt det tusen gånger, skriver det gärna igen. Alla problem hundägare kan ha där ”ljud” är inblandat måste man komma ihåg att ljudet hunden gör uppstår av en anledning. Att bara fokusera på ljudet kommer sällan vara framgångsrikt.

Gör man som jag beskrivit ovan bör man se resultat efter bara några personer som passerat utanför tomten.

Lycka till och pussa din vovve på nosen från mig 🙂


10 svar på ”Hjälp, min hund skäller på tomten.”

 1. Hej Fredrik!
  Gäller ditt tips även när hunden springer till fönstret och skäller på folk som går på utsidan? Har försökt att ta bort dom därifrån men förstått att jag gör fel eftersom det inte har haft ngn effekt. Blir lite krångligare när dom är två och verkar hetsa varandra till att skälla.

 2. Men hur gör man när hunden skäller på tomten utan att någon passerar utanför? Min två-årige hane stressar upp sig (börjar springa runt och skäller) utan att vi ser eller hör någon orsak. Ibland kan det funka att ropa in honom och ge godis men oftast lyssnar han inte och går vi fram till honom springer han undan. Beteendet är detsamma oavsett om vi är ute med honom eller inte. Han har senaste halvåret även blivit lite skällig inomhus, reagerar antagligen på ljud vi inte hör. Vet inte om det hör samman, men detta skällande börjar bli jobbigt så vi behöver bryta det på något sätt. Frågan är hur?

 3. Hej jag har en 7mån golden som har en väldigt känslig måltid så just nu kan vi inte ge han godis. Men han sliter och har dragkamp med kopplet. Hur ska jag bryta detta om jag inte kan avleda med något. Andra leksaker fungerar inte han vill ha kopplet.

 4. Tack! Precis som inomhus när det kommer besökare. Har lyssnat på din podd och det har fungerat superbra efter bara 2-3 ggr. Så då försöker vi med detta när trädgårdssäsongen drar igång. Tack för alla bra tips du ger! Mvh Cissi och Yassi, – 8 månaders mellanpudel.

 5. Hej. Har en BC pojke 11mån.
  Han har fått spelet på månen. Han springer och skäller maniskt efter månen i dagsljus kl.16 ca. Kom inte på inrop när jag gick mot honom gick han ifrån mig och när jag gick till bilen så brydde han sig inte ett dugg. Bara månen. Fick ringa efter min son som kom då lyckades vi koppla hunden. Satt i bilen och skällde oavbrutet mot månen. Vad beror det på?

 6. Hej!
  Jag har en Newfoundlands hanne på snart 4 år. Han skällde också när han sprang lös på tomten. Det fanns en liten jakthund med Wachtel hund, som var äldst och där tror jag problemet började, för han skällde mycket. Sen blev jag ensam med 2 Newfoundland, men han fortsatte skälla när det var något utanför. Nu har jag bara han kvar, han är på hunddagis, där han skäller mycket hela tiden. Dem säger att han har separations ångest? Men jag kan lämna han ensam i bilen, då skäller han inte. Nu ska hundagis prova med lugnande droppar, och någon typ av t-shirt som ska få honom lugn? Jag har inga problem hemma med att han skäller. Men lämnar inte han ensam, för jag är rädd att han skäller. Vad kan man göra åt detta? Har du något råd att ge oss. Alt är att han får sluta på dagis, men då kan jag inte arbeta. Så hoppas du har något tips.

 7. Hej! Jag har en fundering. Min hund är superfin och lugn när han är ensam hund i hemmet, visst han kan skälla ibland när han ser något rådjur eller liknande utanför fönstret men inte mer än så. Däremot brukar vi ibland passa en annan hund av samma ras och den hunden brukar då bo hos oss. (Denna hund är gammal, superlugn och skäller aldrig, min hund har även träffat denna hund sen han var valp) Min hund blir då helt galet skällig och vaktig när den här andra hunden bor hos oss. Han kan stå och skälla på ingenting i 3 timmar utan uppehåll. Detta är såklart väldigt stressande för honom och störande för oss så vad kan allt skällande bero på?

  1. Låter som din hund tar ansvar när flocken blir större. Ta bort din hund från situationen du kan tex koppla din hund med dig inomhus. Det viktigaste är att du gör något så din hund inte får fortsätta beteendet.

  2. Jag tycker inte att det är ett jättestort problem med hundar som skäller på tomten. Tomten är ju rätt läskig. Kommer dessutom oftast bara en gång på år 😉

 8. Hej Fredrik,
  Vi har världens goaste pointer tik på snart ett år. Vi är en relativt stor familj på två vuxna, två tonåringar och ett barn på sju år samt en till pointer tik på 5 år. Vi har haft flera hundar tidigare med raserna Irländsk röd setter och beagle. Det är inga problem med att ta bort matskålen, ben eller leksaker. På promenader har hon inga problem med andra hundar eller människor som vi möter.

  Hon har dock på senare tid visat ett beteende som är mycket oönskat. Under julen så följde en släkting med oss hem för att sova över, hon reagerade kraftigt på honom. Hon gick runt för att ha koll, sänkte huvudet, spände blicken och drog bak öronen så fort han rörde på sig och vart han än gick. Vi agerade snabbt genom att ta bort henne därifrån och visade henne till en plats där hon fick lägga sig. Senare så sätter sig släktingen på soffan varpå hunden går tid, han kom lite för nära och hon bet honom i näsan. Hon har inte visat något liknande innan.

  En tid senare har vi en större del av släkten på besök. Alla kommer in och hon är då i tvättstugan som är i anslutning till hall samt vardagsrum tillsammans med den andra tiken för att de ska få komma in i lugn och ro samt för att vi ska kunna ha lite koll på henne. Vi släpper ut hundarna och hon är glad och trevlig som vanligt. Sen under kvällen så hoppar hon upp i soffan och lägger dig bredvid mormor. Mormor klappar på hennes huvud och plötsligt så försöker hon hugga henne i armen. Hon blir avvisad och får inte vara med oss andra. Hon får senare komma in igen. Återigen inga konstigheter när hon kommer ut. Jag ser hur hon spänner sig på samma sätt som när släktingen sov över och hon följer efter honom ut i hallen. Jag går då efter för att observera henne. Samtidigt så leker barnen precis som de gjort hela kvällen och hunden tvärvänder och attackerar kusinen på 8 år och biter honom i örat från ett avstånd på ca 5 m. Sättet hon attackerade på var mycket obehagligt, det lät ungefär som när två hundar ryker ihop.

  Vi vet inte hur vi ska komma åt problemet eftersom att det enbart är i vissa situationer. När vi har haft hundvana personer över så har det inte varit något problem. Verkar som att hon eventuellt ger sig på personer som visar svaghet? Värt att tillägga är att vi har tagit henne till veterinären för att utesluta smärta. Hon har problem med sina höfter men enligt veterinären så ska det inte vara sammankopplat med det beteende som hon visat just eftersom att ingen har klappat eller kommit åt just där hon har problem. Hon får också tillräckligt med motion och träning.

  Hur skulle du gjort i den här situationen? Vi vill kunna ha gäster över och vet inte hur vi ska gå vidare från detta. Vi har världens goaste hund i alla andra situationer.

Kommentarer inaktiverade.