Om du ger upp, då lär sig hunden att bli ännu besvärligare.

För några dagar sedan gästade vi nyhetsmorgon och pratade kort om detta med hundar som drar i kopplet och vad man bör tänka på i träningen av detta.

I sändning publicerade jag en lista vilken jag pratade kort om.
Nu publicerar jag samma lista här på bloggen, men med lite mer information och tankar om varje punkt.

 • Skilj på promenad och rastning
 • Låt aldrig hunden komma dit den drar
 • Var noga hela tiden
 • Belöna rätt
 • Gör jobbet!

För att göra detta lättare för hunden, men även för dig, tycker jag verkligen att man ska skilja på promenader och rastning.
Se till att rasta hunden så du vet att den är rastad (lös eller i lina/koppel), sedan kan du arbeta i lugn och ro med promenader utan att vara orolig för att hunden behöver kissa eller bajsa. Rasta vovven, gå sedan en promenad en viss sträcka. Gör en paus och rasta, gå en promenad.
Här brukar jag hjälpa hunden lite genom att då vi promenerar går mer ”mitt i vägen”. På så sätt blir det lite lättare för vovven.

Hunden drar ofta mot något, mot en luktfläck, mot en stolpe, mot en hund, mot en person, osv…. När hunden gör detta så får du aldrig ge dig. Hunden får ALDRIG komma fram när den drar i kopplet. Här måste du vara konsekvent. Ger du dig där, då finns istället risken för att du lär hunden att den måste dra riktigt rejält för att du ska ge dig. Detta vill du inte. Var konsekvent i detta.

Under ”promenad-fasen” måste du vara noga och noga med detaljer. Kommer du fram till en trottoarkant så får hunden inte dra bara för det, kommer du fram till en trappa osv. Här är det lätt att man släpper på det man vill så lär sig hunden att det inte alltid gäller. Var noga med detaljerna.

När hunden går lugnt och avslappnat utan att du påverkat den, detta ska du förstärka. Ofta gör man det bäst genom att bara prata lugnt med vovven, genom att ta ögonkontakt och le. Om man har en hund som inte stressar upp över en godisbit kan man ge hunden en liten godis när allt är lugnt och skönt.
Tänk på att lugnet och harmonin i sig, faktiskt är en ”belöning” för hunden.

Du måste träna, du måste träna, du måste träna…. Gör verkligen jobbet, annars kommer du inte lyckas. Ge dig inte, arbeta igenom och var konsekvent. Först då kommer du nå framgång.

Som bonus vill jag också trycka på detta med att vara rolig för hunden. Överraska vovven, hitta på något kul, bjud på dig. Gör du detta tillsammans med punkterna här ovan får du snart till härliga promenader för dig och din vovve.

Sen vill jag till slut bara tipsa dig om min Instagram @hundcoachen
Här lägger jag dagligen ut små tips och råd 🙂

12 svar på ”Om du ger upp, då lär sig hunden att bli ännu besvärligare.”

 1. Hej
  Har en labbe på 4 månader. Han drar nästan bara i kopplet när vi är påväg tillbaka hem! På övriga promenaden går det bra! Tips??

 2. Jag är helt fascinerad av allt jag lär mig. Tycker mycket om det du säger och står för som person. De hundar som får vara i din flock , det är lyckliga hundar. Verkligen.
  Tack för alla kloka tips och tankar som jag lärt/ lär mig tack vare dig ❤❤❤

 3. Jag lär mig så mycket och är fascinerad av ditt sätt att vara med hundarna. Tack så mycket för allt jag lär mig ❤❤

 4. Jag förstår det du säger men att det ska vara så djävla svårt. Har en mellanpinscher 11 mån. Hon är rolig, smart MEN DRA ÄR HON BÄST PÅ.
  Jag låter dig veta hur det går
  Mvh
  Msrie-Louise

 5. Hej Fredrik jag har en schäfer tik är femonhalv månad Jag har problem med att hon vill naffsa i händerna när jag kelar med henne Hon gör det också på barn så dom blir rädda Men inte hårt Vad gör jag

 6. Mycket bra som alltid.Har fått hem en 11mån ouppfostrD.kan jag börja med detta spm du skriver om. Alltid bra lära hunden gå fint.

 7. Hej lyssnar ofta på dig på nyhetsmorgon och förstår vad du säger men om man har ett gäng hundar så fungerar det inte alltid och allt tar längre tid när inte tiden räcker till att träna dom en och en.

 8. Hej! Vi har en valp/unghund på 7 månader som varje gång det kommer besök hem till oss (personer som hon redan känner) blir hon så glad och upphetsad att hon hoppar och biter/nafsar på besökaren (även på barnbarnen). Hur gör vi för att lära bort henne detta beteende? Vi vill ju att hon ska bli glad men inte hoppa som en tok och bitas/nafsas. Hon är en blandras mellan Australien Shepherd och Golden Retriever.

 9. Bra inlägg, när man ser den uppspaltade texten så förstår man hur viktigt det är att även spalta upp tanken inför ett tränings pass det är det mest svåra men lyckas man med det då tror jag att resultatet kommer.
  Tack Fredrik

 10. Tjena Fredrik!
  Har en fråga som jag inte kan hitta nått svar på riktigt.

  Har en staffordshire bullterrier grabb på snart 2år som av någon anledning har någonting för just min ny-inflyttande sambos kläder med mera.
  Han tuggar o gnaget på hennes skor, byxor, underkläder o diverse skönhetsprodukter. VARFÖR???

  Mina saker låter han bli men börjar bli dyrt o ersätta alla märkeskläder för tjejen Varför gör han såhär o HUR ska vi få bort detta beteende?

  MVH // snart ruinerad målare

Kommentarer inaktiverade.