Det perfekta hundmötet….

När du tar din första promenad med valpen, eller med din nya vuxna hund, har du ett oskrivet blad.
Det vill säga – Du vet inte hur hunden kommer att reagera vid hundmötet, och exakt samma sak gäller för din hund. Hunden har ingen aning om vad som ”gäller”….

Här tycker jag det är viktigt att du inte krånglar till det, att du är tydlig från början, och att du faktiskt visar vad som gäller.

Tänk dig följande –

Jag tar min nya hund på en första promenad. Jag har hunden vid min sida i ett lagom kort koppel. Vi promenerar, vi rastar inte.
Längre fram möter vi en person jag känner med en vänlig hund. Min hund börjar nu dra i kopplet och spänna sig. Jag fortsätter att gå framåt i samma koppellängd, hunden vid min sida.
Personen vi möter stannar upp och börjar prata med mig. Dennes hund är på väg mot min hund.
Jag stannar också upp, sätter upp en hand i luften och säger – Släpp inte fram din hund!
Vi står nu på ett behagligt avstånd till varandra. Min hund vill fram till den andra hunden, men det ”spärrar” jag med hjälp av mitt koppel. Jag har kontroll på min hund (som visserligen vill fram) och pratar lugnt med personen.
Snart lugnar min hund ner sig (ger upp och slappnar av något), då förstärker jag det beteendet med en hand som stryker hunden, eller en godis som jag droppar på marken….. sedan säger jag hej då och vi går vidare…….

Detta ovan är alltså ”hundmöte nr 1” med min nya valp/hund……..

För mig är detta ett perfekt sätt att visa den ”nya vovven” hur vi ska hantera ett hundmöte.

Samma sak gäller med möten av främmande personer…

Bestäm du hur du vill att ni ska ha det, visa vägen, var konsekvent i detta, förstärk/stötta hunden då den gör rätt.

Så här tycker jag man ska göra med den nya vovven för att slippa få problem i framtiden, och jag är övertygad om att om alla gjorde så här med sin valp redan från början, då hade vi inte alla dessa bekymmer med ”besvärliga hundmöten”.

Tänk på detta nu om det är valp på G 🙂

4 svar på ”Det perfekta hundmötet….”

  1. Tack för ett bra inlägg! Jag har ett annorlunda problem med min hund vid framförallt hundmöten men även vid möten med människor under promenader. Hon är 10 månader och vi har endast haft henne i ca 2 månader. När vi möter andra hundar lägger hon sig ofta platt på magen och skakar lite och blir rädd. Ibland försöker hon gå iväg. Jag har försökt att inte göra en grej av att vi möter andra hundar utan ser till att hon inte får gå iväg utan sitta/ligga vid min sida och sen går vi vidare när hunden/människan passerat. Det svåra är att få hennes uppmärksamhet för att bryta ”låsningen”. Hon har på hunden. har provat med både godis och leksak men det är hon helt ointresserad av. Någon som haft liknande situation och har tips? 🙂

  2. Om valpen skäller ska jag agera på samma sätt som Du beskriver eller kan jag göra något annat? Har ignorerat ställningarna å när han lugnat sig å använder nosen så belönar jag. Är det ok?

  3. Ja Fredrik när du skriver detta förutsätter jag att du redan vant valpen vid koppel, jag är emot stramt koppel eller ryck i valpen. Så vi går där det är både folk och hundfritt till koppel vanan är mjuk.

  4. Hej,
    Tack för ett intressant inlägg. En fråga…
    Gäller samma tips för en hund som redan är ”dålig” på hundmöten? Jag har läst din bok och sliter mitt hår då vi får möte med andra hundar. Men, stannar vi och pratar med den andre hundägaren med hund (hundarna släppa inte fram) så slutar min hund skälla. Jag vill verkligen lyckas med detta!

Kommentarer inaktiverade.