Jag må vara tråkig, men kanske räddar det liv….

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Jag vill först skriva – Svenska Brukshundklubben i mitt hjärta, tillsammans är vi starka och kan hjälpa.

Jag vill också skriva att jag kontaktat personer inom SBK om nedan text tidigare idag.

————————————————————————————————————

Jag och flera med mig har idag reagerat på att det trots dessa ”Corona-tider” bedrivs tävlingsverksamhet med hund nu i helgen.

”Vi är utomhus, vi håller ner antalet engagerade med mera” – är någon kommentar jag fått då jag pratat med arrangör/tävlande.

Jag tycker det är helt fel, jag kan till och med känna mig lite provocerad av detta.

Det har inte undgått någon att vi är i en kris just nu ingen av oss har varit i närheten av. Vi har ingen aning om var detta slutar, hur illa det kan komma att bli.
Det sitter folk isolerade och regeringen tillsammans med experter påtalar dagligen vikten av försiktighet och hänsyn till varandra.

Jag är själv tävlande, jag har själv en hund jag skulle under våren starta med. Det får vänta. Jag är bruksprovsdomare, utställningsdomare, jag är föreläsare och så vidare.
Alla mina uppdrag är avbokade! De är avbokade av arrangören, eller av mig.

Till påsk skulle jag och barnen åka till Åre, det har jag avbokat. Inte pga att jag INTE får åka till Åre, utan snarare att jag inte har ett egentligt behov av att åka till Åre. (Har vi behov av tävlingar just nu?)
Det är viktigt att vi nu hjälps åt, det är viktigt att tänka på att nästan allt vi gör också har ett symbolvärde. Ett symbolvärde som många gånger betyder mer än vad vi kanske tänker på just här och nu.
Många gamla och andra utsatta personer sitter i isolering, och Sverige och världen har tagit ”tvärnit”.
Hundratals människor dör i Sverige just nu, tusentals dör i världen.

Svenska brukshundsklubben där jag själv är med, suttit i styrelser, är funktionär i, borde ligga i framkant.
Vi är en del av samhället, vi är starka och kan göra skillnad.
Istället för att hitta varianter på hur vi ska kunna bedriva vår hobby/tävlingar inom de regler och lagar som nu gäller, borde vi inom SBK istället och göra en ”tvärnit”. Vi borde också stänga ner allt och istället ställa frågan om vi kan hjälp till med något?

Jag är inte bara hundälskare, domare och tävlande, jag är oxå pappa till två barn med astma, och har flera äldre i familjen/släkten som inte satt sin fot utomhus de senaste 3 veckorna.

Istället för att bedriva tävlingsverksamhet inom tvivelaktiga regler och i allra högsta grad moraliska finter kanske SBK borde erbjuda att vi medlemmar tar en promenad med våra hundar hem till människor som är isolerade med mat eller annat som dessa personer behöver.

Detta tycker jag SBK fokus skulle vara just nu.

Jag har full respekt för att man kanske inte tänker som jag och så vidare, men faktum är – Ska vi ta oss ur denna kris på ett någorlunda bra sätt, då måste ALLA hjälpas åt.

Samt…. hur otäckt det än kan kännas ner på individ nivå – Du, jag – vi har båda ett stort ansvar inför denna kris och hur det ska sluta.

Jag har under dagen pratat med flera inom SBK och beskrivit hur jag ser på detta.

/ Fredrik Steen

38 svar på ”Jag må vara tråkig, men kanske räddar det liv….”

  1. Bra slutsatser som vanligt av dig.
   Klubbarna borde tänka till lite extra nu, även huvudklubben.

   1. Instämmer i allt, ”min” klubb har ställt in både MH och planerade tävlingar, för vi vill vara föredömen. Anna RUS ansvarig och kassör Kumla bk.

  2. Så rätt tänkt. Det kommer en tid när vi kan ta våra älskade fyrbenta till hundklubbar, utställningar och tävlingar. Men nu är det bara att gilla läget och göra det bästa av situationen vi befinner oss i nu.

 1. Håller med dig till 100%
  Nu måste alla ta eget ansvar, och hjälpa till där vi kan ❤️

 2. Bra, sitter i karantän o får inte träffa min familj som inte bor hemma hos mig. Har kol nästan grad 4 av 4. Egentligen är det mina barn som är oroliga för mig.

 3. Så bra sagt, förstår inte att detta inte tas på fullaste allvar och att alla gör sitt och håller sig hemma!?

 4. Du Fredrik har ett hjärta av guld förutom din hundkunnighet. Så kloka ord! ❤️

 5. Blir så tacksam när jag läser det du skrivit. Är hundägare och sjuksköterska. Blir så provocerad när vi sliter på sjukhusen, just nu utan skydd. alla jobbar extra och på fritiden håller vi oss hemma, medans andra lever på som vanligt o måste få sin skidsemester. Vi måste få ner antalet smittade för att hinna med på sjukhusen. Bra initiativ av dig o hoppas folk tar ansvar och förstår allvaret. Liv o hälsa måste självklart gå före nöjen nu.
  Ta hand om er där ute

 6. SKK gick i fredags ut med att klubbarna inte FÅR hålla aktiviteter med fler än 10 personer totalt, oavsett avstånd till varandra, så det lär ändå inte bli några tävlingar före 31/5.
  Så visst har du en bra tanke, men lite sen..

 7. Ett ypperligt tillfälle att träna egen hund, UTAN tävlingskrav, press mm.
  Var rädda om er och om ni tränar tillsammans några stycken…
  Fika utomhus, det är dubbelt så gott.

 8. Mycket bra tänkt och skrivet. Om vi alla hjälps åt kanske denna virus avtar och försvinner inom en inte alltför lång tid….

 9. Arvika brukshundklubb har stoppat all verksamhet fram till 31/5 enligt direktiv. Hoppas fler gör samma sak.

 10. Så bra skrivet. Alla måste ta sitt Världsansvar. Oavsett vad vi jobbar med och vilka fritidssysselsättningar vi har. Vi måste försöka göra det bästa vi kan nu och inte bara tänka på oss själva. Vi i Västvärlden är inte vana vid dessa problem och många är oroliga och mår psykiskt dåligt nu-så tänk inte bara på dej själv. Tillsammans är vi starka!!!❤❤

 11. Håller med dig, vi måste alla ta vårt ansvar och vårt tävlande känns faktiskt futtigt i detta sammanhang. Det som förvånar mig är att SKK gick ut med direktiv som ju är skarpare än folkhälsomyndighetens en fredag eftermiddag och att de skulle gälla omgående. Inte lätt för SBK:s lokalklubbar att kasta om, folk reser långt för MH:n och tävlingar, jag förundras över att det plötsligt var så bråttom!

 12. Väldigt klokt skrivet! Vi kan inte göra allt, men alla kan göra något! Jag bor uppe i Norrland och hänger vi inte jättespridning, men tänker att om alla tar sitt ansvar så behöver de inte bli mer heller.

 13. Tack för bra ord. Är själv aktiv iStockholms Cockerklubb. Vi har ställt in alla aktiviteter. Något annat var aldrig aktuellt.

 14. Helt rätt tänkt! Har mycket svårt att förstå dem som promt måste iväg. Varför?!? När man paradellt med bilder från något sjukhus där man ser utmattade arbetare som bara druckit the och ätit hårt bröd på språng på lunchen, eller ligger på golvet och pustar ut två minuter då har jag jävligt JÄVLIGT svårt att förstå vad det är för sorts människor som inte kan stoppa sitt rännande några veckor. Vidrigt är vad det är! Vad är så svårt att förstå? 1. Vården räcker inte till för turister, du kommer få skaffa egen transport hem. 2. Du kan smitta någon som i värsta fall för, ja du behöver inte ha några symtom, 3. Gilla läget och lyssna på myndighetens rekommendation och gör som dem säger!

 15. Jag fattar inte att folk inte förstår hur allvarligt detta är. Helt ense med Fredrik när det gäller Covid-19

  1. Jag är 70+ med 2 hundar, vad jag saknar är sällskap på mina ensamma promenader. Jag skulke bli glad om någon erbjöd sig att gå med på en promenad

 16. Mycket bra skrivet o kanske fler lyssnar när du skrivit.
  Stor eloge vi måste få m fler så folk förstår alvaret i detta virus.

 17. SBK har det övergripande ansvaret för brushunklubbarna och borde ta det nu! Utan besked råder förvirring och oro, det borde lokalklubbarna slippa. Så, SBK, lämna ett rakt besked om inställd tävlingsverksamhet nu. Och flytta fram kvaltiden till SM så att den anpassas efter rådande situation

 18. Självklart för min klubb, BHBK att vi ställde in all verksamhet från kurser, till MH/MT/BPH och övriga tävlingar och prov! En självklarhet för oss, men så är det tyvärr inte för alla. Verkligheten smäller till en via otrevliga mail från arga människor som inte kan förstå varför just deras kurs/arrangemang inte kan anordnas. Det känns tungt just nu att vara en del av SBK som arrangör kan jag säga.
  Men, många har ju givetvis skrivit att de förstår så alla är det givetvis inte som klagar, men just denna oförståelse är skrämmande!

 19. Instämmer helt med dig Fredrik,har också astmatiker i familjen och en gammat mor och moster oron gnager, man kan bara göra sitt och hoppas☀️Fantastiskt bra tillfälle att jobba på relationen med hunden

 20. Jättebra skrivet!
  Vår hundklubb i Åtvidaberg stängde också ner inga kurser inga tävlingar eller utställningar!
  Själv har jag suttit hemma i tre veckor nu, är lite vårsnuvig! Och reumatiker o har diabetes!
  Tack och lov bor vi på landet med fyra hundar så vi kommer ut i skogen!
  Vi måste alla hjälpas åt att motarbeta denna virus efter bästa förmåga!

Kommentarer inaktiverade.